StoryEditorOCM
Splitizmjena zakona

Splitska studentica šokirana odlukom Ministarstva o novom plaćanju školarine: ‘Kako ćemo u mjesec dana izmisliti novac?‘

Piše Lucija Vujnović
24. rujna 2023. - 12:24

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je nove i nagle vijesti koje studenti nisu očekivali, a koje su ih "udarile" tamo gdje najviše boli - po džepu. 

Prema dosadašnjem Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je donesen 22. lipnja 2022. godine, student ostvaruje pravo na subvencioniranje troškova školarine u cijelosti iz državnog proračuna, te ima pravo jednom promijeniti izabrani studij uz zadržavanje prava na subvencioniranje troškova školarine u cijelosti. 

Imajući na umu činjenicu da ima pravo predomisliti se oko fakulteta, splitska studentica ostala je šokirana novom odlukom koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo dan nakon upisa studenata u ovoj godini.

image
Saša Burić/Ilustracija/Cropix

- Naime, redovan sam student i upisala sam fakultet u Splitu, nakon što sam prethodne godine bila redovan student drugog fakulteta. Stiže 21. srpnja ove godine svim fakultetima obavijest u kojoj piše da smo dužni platiti cijenu školarine bez ikakve prethodne obavijesti prije upisa. A u Zakonu, 79. članku, jasno je napisano da imamo pravo jednom promijeniti studij bez ikakvih plaćana i bez ikakvih navedenih ECTS bodova."

Nova uredba koja je donesena i izglasana 13. srpnja ove godine u kojoj piše da student ima pravo jednom promijeniti izabrani studij i zadržati pravo na subvenciju školarine pod uvjetima definiranim uredbom iz članka 99. stavka 8. Zakona. 

Da pojednostavnimo, slijedom navedenog, student u slučaju promjene studija ima pravo na subvenciju troškova školarine u cijelosti ako u redovitom statusu u tekućoj godini prelazi s jednog javnog visokoga učilišta na drugo javno visoko učilište uz uvjet da je u prethodnoj akademskoj godini ostvario najmanje 55 ECTS bodova. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Ovaj je uvjet izglasan 13. srpnja, a stupa na snagu osam dana nakon izlaska u Narodnim novinama (koji je bio, jasno su naglasili studenti, 14. srpnja) što znači da je uredba stupila na snagu 22. srpnja.

- Upisi su se počeli obavljati 20. srpnja. Moj fakultet na kojem sam redovan student upise je održavao 20. srpnja te sam ja isti dan upisana, dok još odredba nije bila važeća. Pitanje je je li pošteno od strane MZO da u zadnji čas mijenjaju zakon.

Je li moguće u roku od mjesec dana, nama studentima, lako "izmisliti" novac koji traže? I kakvih 55 ECTS bodova od ukupnih 60 ECTS, uključujući oba semestra? - zbunjeno pita ova studentica, te dodaje da piše u ime mnogih drugih koje je zadesila ista sudbina

- Onda se pitamo zašto mladi odlaze iz države i idu u inozemstvo... Zato što je ovo još jedan od dokaza da povjerenja nema, a da im naše školovanje i ostajanje u državi nije bitno. Osobno, također se nakon ovog gorkog i nepravednog incidenta dvoumim otići nastaviti školovanje u jednoj od članica EU, samo da nije Hrvatska. Hvala našem ‘dragom‘ i naprasnom MZO - kaže.

A žale se i roditelji studenata kojima također nije jasan ovaj potez Ministarstva.

- Dijete mi je promijenilo studij, što u Zakonu o visokom obrazovanju ima pravo samo jednom bez troškova plaćanja. 20. srpnja izvršen je upis na studij. Na fakultetu su rekli da oni ne mogu ništa učiniti i da se mora platiti.

image
Saša Burić/Cropix

Mail fakulteta bio je zatrpan upitima studenata o tome što je ovo Vlada donijela i kako u zadnji tren mogu donositi ovakve odluke koje se kose sa člankom 79. Zakona o visokom obrazovanju. I ovako nemamo mladih više u Hrvatskoj, a s ovim ih tjeraju još više da odlaze u inozemstvo - napisala je. 

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su odgovorili kako se "ništa nije promijenilo".  

- Odredbe o plaćanju studija i školarine iste su kao u Odluci ministra iz 2022. godine te kao u Odluci Vlade RH o programskom financirnaju javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta iz 2018. godine. Uredba o programskom financiranju iz ove godine stupila je na snagu, ali se nije počela primjenjivati jer niti jedno javno visoko učilište nije potpisalo programski ugovor - odgovorili su.

Situaciju su komentirali i sa Sveučilišta u Splitu.

- Sveučilište u Splitu je zaprimilo tumačenje Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), sukladno kojem studenti u redovitom statusu koji su studij upisali akademske godine 2023/24, u slučaju promjene studija imaju pravo na subvencioniranje troškova školarine u cijelosti, uz uvjet da su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 55 ECTS bodova.

Slijedom navedenog, Sveučilište u Splitu neće naplaćivati školarinu onim studentima za koje dobije subvenciju MZO-a - objasnili su.

- Isto tako, vodeći brigu o  socijalnoj osjetljivosti, Sveučilište u Splitu će za studente upisane na studij akademske godine 2022/2023 ili ranije, na odgovarajući način primijeniti i Odluku o participaciji studenata u troškovima studija za ak. god 2023/24 temeljem koje se plaća razmjerni dio participacije sukladno ostvarenim ECTS-ovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 03:27