StoryEditorOCM
SplitHUMANITARNA AKCIJA

Splitska škola prikupljala sredstva za socijalnu samoposlugu u Vukovaru: ‘Važno je potaknuti empatiju i domoljublje‘

Piše M.U.
7. studenog 2023. - 15:07

Zdravstvena škola Split organizirala je humanitarnu javnozdravstvenu akciju "Zdravstvena za Vukovar", u sklopu koje se građanima besplatno mjerio krvni tlak i šećer u krvi uz prigodno darivanje posjetitelja njihova štanda farmaceutskim pripravcima i likovnim uratcima koje su pripremili učenici te škole.

Cilj ove javnozdravstvene akcije, koja se održala na platou ispred Prime 3, prikupljanje je sredstava za socijalnu samoposlugu grada Vukovara. U organizaciji ove humanitarne akcije sudjelovale su profesorice – magistre sestrinstva Anela Elezović i Mira Talaja, magistra medicinske biokemije Marijana Čurin i magistra farmacije Dijana Jurić.

image
Jakov Prkić/Cropix

– Cijela ova ideja raste u nama već 12 godina, kao i projekt koji se zove "Ne zaboravimo Vukovar". Mi to provodimo na jedan poseban način, s osobitim pijetetom prema svim žrtvama i s velikim ponosom na sve branitelje. Više od 100 učenika nam ove godine sudjeluje u projektu, u sklopu kojeg imamo jako puno aktivnosti.

Osim ove javnozdravstvene akcije imamo i pub kviz, sjedeću odbojku s veteranima 4. gardijske brigade, s kojima usko surađujemo. Odlučili smo izići u zajednicu i pokazati našim sugrađanima što sve naši učenici rade i uče, a k tome prikupiti sredstva za socijalnu samoposlugu u Vukovaru – kazala nam je profesorica Anela Elezović.

image
Jakov Prkić/Cropix

Njezina kolegica, profesorica Marijana Čurin nadodaje kako je važno potaknuti empatiju i domoljublje kod djece koja su već potkovana obiteljskim vrijednostima i ljubavlju prema Domovinskom ratu. Osim ove javnozdravstvene akcije, prikupljaju se i sredstva među učenicima i djelatnicima Zdravstvene škole, koja su također namijenjena za socijalnu samoposlugu.

Profesorica Mira Talaja pojasnila nam je kako su ovakve javnozdravstvene akcije, koje kao cilj imaju prevenciju kardiovaskularnih bolesti, uvijek dobrodošle.

image
Jakov Prkić/Cropix

– Bolje spriječiti nego liječiti. Zdravstvena škola to provodi godinama u svim projektima, a posebice u projektu "Ne zaboravimo Vukovar". Odaziv na ovu akciju je uvijek dobar. Učenici daju savjete građanima, u skladu sa svojim kompetencijama, a svi oni koji imaju povišene vrijednosti upućuju se svom liječniku – kazala nam je profesorica Talaja.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez učenika Zdravstvene škole Zorice Mršić Božinović (3.a), Ante Kolovrata (3.a), Petra Koljanina (5.a), Marije Mijatović (5.a), Marine Gašić (4.f) i Petre Nevistić (3.f).

Učenici su se danima prije pripremali u farmaceutskom laboratoriju kako bi napravili "Balans čaj" i "Melem za sve".

– "Melem za sve" sadrži ulje gospine trave, nevenovo ulje, vitamin E i bademovo ulje. "Balans čaj" možete piti svaki dan jer sadrži crni sljez, neven, mentu i kamilicu, nama svima dobro poznatu, koja djeluje spazmolitički i protuupalno.

Sve je humanitarnoga karaktera, ništa ne prodajemo, nego ljudi daju koliko mogu – stručno nam je objasnila učenica Marina Gašić. U školi su također izradili privjeske u obliku vukovarskog tornja koje darivaju svim posjetiteljima.

Ovu hvalevrijednu akciju možete posjetiti ponovno 14. studenoga na gornjem platou ulaza u prodajni centar Prima 3, od 9 do 12 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 04:00