StoryEditorOCM
SplitNEMAJU PREDNOST?

Splitska onkološka pacijentica šokirana prilikom upisa na pregled: ‘Nisam mogla dobiti termin‘. Šef radiologije objasnio

Piše Ivica Marković
25. listopada 2023. - 19:06

Jučer ujutro redakciju Slobodne Dalmacije nazvala je uznemirena onkološka pacijentica koja je nekoliko minuta prije bila na šalteru u KBC-u Split kako bi se upisala na MR (magnetsku rezonanciju).

Nalaz MR-a mora imati do siječnja, kad joj je zakazan pregled kod liječnika u Zagrebu koji ju je operirao. No, prema njezinim riječima, nije mogla dobiti termin jer su joj na šalteru rekli da onkološki pacijenti više nemaju prednost pri upisu u odnosu na druge pacijente.

Ovo je njezina priča

– Medicinska sestra na šalteru rekla mi je da mi, onkološki pacijenti, više nemamo prednost pri upisu i da je ta mogućnost ukinuta jer ima jako puno onkoloških pacijenata, a jako malo termina za radiološke pretrage.

Da sam znala da će to biti tako, za pretragu bih se zabilježila prije puno mjeseci, a sada sam prinuđena obilaziti privatnike i tražiti gdje mi mogu na vrijeme obaviti ovu pretragu kako bih mogla s novom medicinskom dokumentacijom ići na pregled u Zagreb – rekla nam je 42-godišnja Splićanka.

image
Ante Čizmić/Cropix

Nakon ovog poziva odmah smo nazvali izv. prof. dr. sc. Krešimira Dolića, predstojnika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, da nam objasni jesu li onkološki pacijenti sada u težem položaju nego prije vezano uz naručivanje na MSCT ili MR.

– Ni u kojem slučaju. Očigledno je došlo do pogreške u komunikaciji. Moram napomenuti da se mi na Radiologiji KBC-a Split “rastežemo” na sve moguće načine kako bismo zadovoljili potrebe svih onkoloških, ali i drugih pacijenata. Važno je napomenuti kako je sada onkološkim pacijentima još i olakšan upis.

image

 

 

Duje Klarić/Cropix

Dakle, kad oni odu na pregled kod svojeg onkologa, on napiše u nalazu za koliko traži kontrolnu pretragu MR-a ili MSCT-a i oni nam odmah s Onkologije dojavljuju kad su im potrebni termini za njihove pacijente. Na taj način onkološki pacijent ne mora sam dolaziti na šalter, stajati u redu i čekati na upis za pretragu – objasnio je dr. Dolić.

image
Saša Burić/Cropix

Dakle, nema panike. Ništa u bolnici po ovom pitanju nije promijenjeno i onkološki pacijenti i dalje imaju prednost u odnosu na sve ostale.

Za kraj informacija da je naša sugovornica nedugo nakon odlaska iz bolnice dobila mail iz bolnice u kojemu je pisalo da će joj MR biti obavljen do kraja prosinca ove godine. Dakle, ići će na pregled u Zagreb s novim nalazima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:09