StoryEditor
Splitsvećenici odlučili

Splitska bolnica od Nadbiskupije dobila uređaj za liječenje najtežih bolesnika. Msgr. Barišić: Molim Gospodina da nam sustav bude što manje potreban

Piše Milena Budimir
4. svibnja 2021. - 15:54

Budući da su otkazani mnogi programi u sklopu Sudamje, tijekom devetnice svećenici naše Nadbiskupije odlučili su darivati potrebite. Uručili su najnoviji, napredni sustav za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju, poboljšanu indocijanin zelenilom, vrijedan 383 tisuće kuna, Klinici za kirurgiju splitskog KBC-a.

- Ovo je velika, važna i vrijedna donacija, hvala svim svećenicima Splitsko-makarske nadbiskupije, kvaliteta rada naše kirurgije je podignuta - kazao je prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj bolnice.

Msgr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, rekao je kako je ovo samo jedna u nizu donacija našoj bolnici, jer smatra da je ovakav način pomoći uz djelovanje Caritasa dodatan oblik brige za najpotrebitije.

- Meni osobno najdraža donacija bila je konkretan plod Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, kada smo prikupili u akciji "Obitelj za najmanje" više od 600 tisuća kuna. Tada smo Klinici za dječju kirurgiju darovali endoskopski stup, za liječenje djece i novorođenčadi - kazao je.

image
Joško Šupić/Cropix

- Molim Gospodina da nam sustav bude što manje potreban, a što učinkovitiji. Posebno mi je drago da su sredstva darovali naši svećenici, vaši župnici, tako su pokazali brigu ne samo za svoje župljane, već za sve ljude. I msgr. Ante Jozić, apostolski nuncij u Bjelorusiji, sudjelovao je u akciji, jer je želio zahvaliti djelatnicima KBC-a, gdje se liječio nakon teške prometne nesreće prije dvije godine.

Prof. dr. Zdravko Perko, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split, detaljnije je objasnio o kakvom je uređaju riječ, kazavši kako je ovo prvi takav uređaj koji imamo.

- S ovim poklonom bit ćemo još uspješniji u liječenju najtežih bolesnika, prvenstveno onih koji boluju od malignih bolesti, kojima sada možemo pružiti dodatnu uslugu intraoperacijskog mapiranja, kako limfnih čvorova, tako i prokrvljenosti, što je posebno važno kod operacijskih zahvata gdje odstranjujemo bolesni dio tkiva. Na taj način možemo smanjiti pobol, komplikacije, a i bolji su ishodi liječenja. Radimo puno takvih operacija, resekcijskih zahvata, poput odstranjivanja bolesnih dijelova debeloga crijeva, a ovo će nam pomoći i za endoskopske, ali i za otvorene operacije.

image
Dr. Julije Meštrović 
Joško Šupić/Cropix
item - id = 1096173
related id = 0 -> 1128486
related id = 1 -> 1126942
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 06:18