StoryEditorOCM
Splitoproštaj od biloga

Split oplakuje legendu urbane gradske scene, mnogi su se oglasili: ‘Otišao je moj prijatelj, najbolji i najveći...‘

Piše SPLIT SD
5. listopada 2023. - 12:23

Jučer je u 51. godini života preminuo nezaobilazni lik splitske urbane klupske scene Željko Džeko Bili. Vijest o tome mnoge je ganula.

Partija je Bili: umro voditelj ‘Quasimoda‘ i neimar urbane kulture u Splitu. Bez njega bi ovaj grad bio puno seljačkiji

Posebno emotivnu objavu posvetili su mi iz Kluba Quasimodo, koji je godinama vodio. Otkazali su sve programe za listopad.

- Tužna srca javljamo svim prijateljima Quasimoda da nas je danas napustio naš alfa i omega, naš dragi Željko Džeko BILI.

Više od petnaest godina, otkako je vodio naš klub, beskompromisno se držao ideje o urbanoj, kvalitetnoj zabavi i kulturi koju je želio donijeti ovom gradu bez obzira na zaradu koju će ostvariti. Zahvaljujući njemu Split je imao mjesto u koje nisu mogli prodrijeti šund i diletantizam. Od našeg je kluba uspio stvoriti ugodan prostor u koji su dolazile sve generacije. Na mnoge je načine obogatio kulturni život našega grada. Pokrenuo je kultni književni program „Bookvica“, koji je u 11 godina trajanja ugostio više od 200 hrvatskih i inozemnih autor(ic)a, koji su rado dolazili jer su se kod nas ugodno osjećali. Organizirao je i gostovanja brojnih kazališnih predstava i stand-up nastupa te, dakako, mnoštvo sjajnih koncerata. Njegovim odlaskom puno je izgubio ne samo naš klub, nego i grad Split. Nakon njega ostat će velika praznina.

Hvala ti na svemu, dragi Bili!

Ujedno javljamo da se sva događanja najavljena za listopad otkazuju - istaknuli su.

Oglasili su se i organizatori Pričigina:

" Nažalost još jedna tužna vijest: napustio nas je veliki prijatelj Pričigina Željko Džeko Bili, voditelj kluba Quasimodo, u kojem su se održale mnoge promocije knjiga u sklopu Pričigina: Slavenke Drakulić, Rumene Bužarovske, Andreja Nikolaidisa... Zahvaljujući njegovoj inicijativi i dugogodišnjoj podršci splitska je kulturna scena bila bogatija za kultni književni program Bookvica i mnoga druga kulturna događanja. Počivao u miru!"

Posebno emotivne riječu uputila mu je Patricija Horvat, književna promotorica i voditeljica književnog programa ‘Bookvica‘, koji se održavao u Quasimodu godinama.

image

Patricija Horvat

 

Bozidar Vukičević/Cropix

- Otišao je moj prijatelj, najbolji i najveći. Čovjek srca velikog kao kuća, ma puno većeg. Da njega nije bilo, ne bi bilo Bookvice, a svi znamo što je Bookvica značila za Split. Mirno spavaj, dragi Bili, i vidimo se na onoj drugoj strani - poručila mu je Horvat.

Oglasili su se i brojni glazbenici, mahom oni alternativnog i urbanog žanra, redom pišući kako su u Bilome uvijek imali podršku i vjetar u leđa.

Tople riječi uputio mu je i Damir Urban:

- Bili je stajao iza nekih od nasih najboljih koncerata. Uz njega smo odrasli, stasali, postali bolji, njemu smo vjerovali, on nam je držao leđa. Uvijek je s puno entuzijazma i s predivnom lakoćom pristajao je na sve naše ludosti, smišljao nove izazove, gurao scenu kad su drugi posustajali… Mislim da ni ne znamo kolika je praznina njegovim odlaskom nastala.

Zbogom Bili, ti predivni čovječe! Hvala ti za sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 23:41