StoryEditorOCM
Splitnajbrži prst

Split nije ni pokušao osigurati novac za mlade podstanare. Mogli bi se lako odseliti u Solin kad čuju razlog

Piše Lucija Vujnović
18. listopada 2023. - 07:51

Samostalni život izvan roditeljskoga doma mladima koji studiraju, rade ili osnivaju obitelji zvuči kao utopija s obzirom na to koliko je teško, gotovo nemoguće, pronaći smještaj. Visoke cijene najma i ostalih troškova stanovanja, a usto se često moraju iseliti zbog turističke sezone, ne zvuče kao idealna opcija. Zato i ne čudi da su Hrvati u dobi od 18 do 34 godine rekorderi u udjelu mladih koji žive s roditeljima u europskim zemljama.

Kako smo već pisali, istraživanja pokazuju kako mladima nije prioritet ostanak s roditeljima, oni bi se željeli osamostaliti, ali financijska i kreditna nesigurnost, nezaposlenost, nedostatak mjera za mlade, sve im to predstavlja veliki problem.

Premda je jasno kako je riječ o problemu koji obuhvaća cijelu Hrvatsku i na koji utječe cijeli niz faktora, jedinice lokalne samouprave imale su priliku prijaviti se na  javni poziv za sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. godini. Projekt je objavio Središnji državni ured za demografiju i mlade u svibnju.

Gotov natječaj: mladi solinski podstanari dobivat će više od 2000 € godišnje, pitali smo Split koliko će oni dati svojima

Ukupan iznos za pilot-projekt javnog poziva iznosio je 785 tisuća eura. Na službenoj stranici objavljeni su rezultati natječaja iz kojih je vidljivo da se Grad Split nije ni prijavio, dok se Solin pohvalio osvojenim iznosom od 19.440 eura. 

Svojom je prijavom, dakle, Solin pomogao da deset mladih obitelji dobije mogućnost sufinanciranja plaćanja podstanarstva u maksimalnom mjesečnom iznosu do 180 eura. 

Grad Split je, s druge strane, odlučio ignorirati činjenicu da projekt uopće postoji, što je iznerviralo mlade Splićane. Prijavom bi barem poslali poruku mladima u Splitu da se bore za njih, da im pokušavaju olakšati živote... 

Osim toga, u gradskom programu za mlade Splita 2022. – 2025. navode se ciljevi koje žele ostvariti po tom pitanju, no pomaka nema. 

Ne samo što propuštaju državne natječaje kojim bi pomogli riješiti ovaj problem, nego nije ni osnovano radno tijelo za pitanje stanovanja mladih koje se trebalo oformiti u veljači ove godine. 

U Gradu su ignorirali novinarske upite poslane još u srpnju, no nisu mogli ignorirati pitanje koje je postavio Domagoj Bajić, HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću, na sjednici održanoj 7. rujna. 

image

Domagoj Bajić (HDZ)

Saša Burić/Cropix

– Središnji državni ured za demografiju i mlade nedavno je proveo pilot-projekt i objavio javni poziv jedinicama lokalne samouprave za financijsku potporu za sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. godini. Dokumentacija je bila vrlo bazična i jednostavna, svega nekoliko "papira", a rokovi poprilično fleksibilni. Možete li nam reći je li se Grad Split prijavio na ovaj natječaj i ako nije, možete li navesti razloge – pitao je Bajić ono što već mjesecima zanima mlade. 

Odgovor iz Banovine stigao je mjesec dana kasnije, a u njemu navode kako se natječaj vodio u modalitetu otvorenog poziva s rokom za podnošenje koji istječe danom iscrpljenja raspoloživih financijskih sredstava, odnosno o natječaju po principu "najbržeg prsta".

– Grad Split je pripremao prijavu za ovaj natječaj, međutim prije podnošenja prijave, natječaj je zatvoren upravo zbog ovakvog principa dodjele bespovratnih sredstava. Ovim putem ističemo žaljenje što se jedan ovako važan natječaj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, čiju inicijativu u potpunosti podupiremo, organizirao po principu "najbržeg prsta", a ne po principu jasnih i mjerljivih kriterija za evaluiranje projektnih prijava koje bi u prvom redu u obzir uzimale stvarne potrebe i probleme gradova te kvalitetu prijave – napisao je Mario Negotić, ovlašteni pročelnik, u službenom priopćenju. 

U nastavku ističe kako je Grad Split u više navrata isticao da se iznimno protive natječajima organiziranima po principu "najbržeg prsta", uz objašnjenje kako je "velikim gradovima uvijek kompliciranije prikupiti podatke i dokumentaciju koja se (neminovno) kroz natječaje traži, te je velika mogućnost da se natječaji zatvore bez realne šanse za prijavu".

– Da je tome tako, vidljivo je iz liste gradova koji su ostvarili potporu i na ovom natječaju, gdje nema niti jednog velikog grada u Hrvatskoj, a potrebe ovih gradova u temi omogućavanja priuštivog stanovanja mladim obiteljima i mladima su iznimne. Zbog ovog, još jednom ističemo žaljenje što natječaj nije evaluirao stvarne potrebe gradova, već su sredstva dodijeljena po principu "najbržeg prsta", te se nadamo da će se u budućnosti model natječaja promijeniti, a predviđena sredstva za gradove i povećati – poručili su. 

Poziv je otvoren 5. svibnja, a zatvoren 24. svibnja, što je gradskim službenicima dalo 19 dana da ispune i pošalju dokumentaciju – tri obrasca s 20-ak jednostavnih pitanja, među kojima su OIB i adresa.

Ovako sročeni odgovor mogao bi izazvati i svojevrsno suosjećanje jer, naravno, nisu krivi oni što su spori i tromi, nego natječaj koji je – prebrz. Zapravo, nije kriv ni natječaj, nego činjenica da je Split malo prevelik. Možda je njihov cilj postići da se što više ljudi iseli pa da mogu u miru (ne) raditi. 

image

Oni na Kili su se skućili, što će biti s ostalima...

Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 13:00