StoryEditor
SplitSjaš, svijetiš, svemiriš me

Split dobiva još jedan spomenik na atraktivnoj lokaciji: grad podiže spomen obilježje čuvenom pjesniku, otkrivamo kako će izgledati te kada bi trebalo biti postavljeno

31. ožujka 2019. - 22:03

Prva nagrada na natječaju za spomenik čuvenom splitskom pjesniku Tonču Petrasovu Maroviću pripala je profesoru s Umjetničke akademije u Splitu Lorenu Živkoviću Kuljišu.

Kuljiš je osvojio 20 tisuća kuna za prvo mjesto, druga nagrada pripala je profesoru sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Daliboru Stošiću u iznosu od 15 tisuća kuna, a treća od 10 tisuća kuna akademiku Kažimiru Hrasti.

Spomenik će se podići na zelenoj površini ispred nekadašnjega groblja na Sustipanu, o čijoj je devastaciji nakon Drugoga svjetskoga rata Marović ispisao potresne stihove, prozvavši Sustipan "ledinom Judinom".

Podsjetimo, staro groblje je na brutalan način uništeno, a samo je dio posmrtnih ostataka prebačen na Lovrinac, dok su kosti mnogih ostale neobilježene ispod sadašnjega parka u kojem tek klasicistički glorijet Vicka Andrića čuva memoriju na izgubljenu ljepotu nekadašnjeg sustipanskoga groblja.

– Koristio sam Marovićev stih "Sjaš, svijetiš, svemiriš me". Uzeo sam njegov tekst unutar spomenika jer sam s jedne strane htio staviti pjesnika kao autora u prvi plan, a ne svoju interpretaciju. S druge strane, ovaj stih u tradiciji stihograma dovoljno je univerzalan i pokazuje njega kao osobu koja je imala stav. Vjeru u nešto puno više od partikularnog interesa koji danas prevladava. Ujedno, mislim da taj stih daje čitavoj priči dostojanstveno nadilaženje svega zlosretnog što se događalo oko ovog mjesta – objašnjava autor prvonagrađenog rada Loren Živković Kuljiš.

Spomenik će biti izliven u bronci, slova stiha bit će okomito postavljena na zid. Oko njih će biti brončani pravokutnici, pomalo savijeni kao stranice papira koje su se razletjele prema zidu i streme gore, ka visini. Spomenik će biti visok pet, a širok tri i pol metara.

U javnom natječaju procijenjena vrijednost nabave spomenika, uključujući vrijednost natječaja i budući ugovor o javnoj nabavi za izradu umjetničkog rješenja u naravnoj veličini, iznosila je 500 tisuća kuna s PDV-om.

Natječaj za podizanje spomenika Tonču Petrasovu Maroviću raspisan je ove godine kad se navršava 60. godišnjica završnog uklanjanja grobnica sa sustipanskoga groblja. Natječaj je žirirao Ocjenjivački sud u sastavu: gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Joško Belamarić, Petar Bilobrk, Goran Borčić, Damir Grubšić, Kuzma Kovačić i Edo Šegvić.
Spomenik Tonču Petrasovu Maroviću trebao bi biti otkriven 15. srpnja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 02:56