StoryEditorOCM
Splitdobro je to

Splićani to godinama sami rade, a sad se priključila i ‘Čistoća‘: na Facebooku oformili grupu ‘Pokloni, lako je‘

Piše split sd
3. srpnja 2023. - 11:23

Čistoća d.o.o. Split otvorila je Facebook grupu namijenjenu isključivo doniranju korištenih stvari. U grupi pod nazivom „Pokloni, lako je“, građani će moći sami objavljivati i poklanjati korištenu odjeću, obuću, namještaj i druge predmete, a sve kako bi se ojačala svijest o važnosti smanjenja otpada i potaknulo građane da humanim činom pomognu jedni drugima i produže vijek trajanja i korištenja svakodnevnih predmeta.

Grupu je osnovala Čistoća d.o.o. Split kako bi građanima omogućila platformu, gdje sami mogu objavljivati stvari i predmete, koje bi htjeli nekome pokloniti, od odjeće, obuće, namještaja do ostalih potrepština. Radi se o grupi otvorenog tipa, gdje nije potrebno tražiti dozvolu za ulazak.

„Umjesto divljeg odlaganja glomaznog i drugog otpada, želimo građanima dati jednostavnu mogućnost da predmete, koje više ne koriste, pokušaju pokloniti nekome kome su potrebni. U slučaju da stvari nisu više pogodne za korištenje i uistinu su otpad, naši građani na raspolaganju imaju redovit i besplatan odvoz glomaznog otpada, kao i četiri reciklažna dvorišta“, rekao je Andrija Čaljkušić, glavni analitičar Operativno tehničke službe Čistoće d.o.o. Split.

Cilj ovakve akcije je jačanje svijesti javnosti o važnosti smanjenja otpada, ali i empatije građana, koji imaju priliku učiniti dobro djelo. Ovakav način razmjene, prilika je za smanjenje broja divljih deponija koji se znaju pojaviti u Splitu. Splićani će sami moći objaviti fotografirane predmete koje žele pokloniti ili iste zatražiti, dok će im se zainteresirani građani javljati u komentarima ili privatnom porukom.

„Pozivamo sve građane da se pridruže grupi „Pokloni, lako je“, doniraju svoje stvari sugrađanima i tako sudjeluju u smanjenju količine otpada i širenju dobrih djela“, poručuju iz Čistoće d.o.o. Split.

Do kraja ljeta 2023. godine bit će postavljeno ukupno 385 polupodzemnih spremnika po splitskim kvartovima, a sljedeće još 400. Karepovac, Orišac, Pujanke i Kopilica, četiri su splitska reciklažna dvorišta na kojima stanovnici Splita mogu odlagati čak 49 vrsta otpada besplatno i tako sudjelovati u održavanju čistoće grada.

Sve dodatne informacije o odvajanju otpada možete potražiti na web stranici „Odvoji, lako je“, a informirati se kontinuirano možete i na Facebook i Instagram stranici Čistoće d.o.o. Split, objavili su iz Čistoće.

Istine radi, na Facebooku već godinama postoje razne grupe u kojima ljudi već rade ove stvari, poklanjaju drugima ono što su prestali koristiti, a ponekad i samo iz čistog altruizma, a ne zato što im je nešto višak.

Neke od tih grupa su Potrebno mi je - Poklanjam (Split i okolica) i POTREBNO MI JE - POKLANJAM.

Drago nam je i da je Čistoća uskočila u ovaj vlak.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 20:01