StoryEditorOCM
Splitkritične točke

Splićani su danas prošli lišo, no šef u Vodovodu upozorava što se mora hitno riješiti: ‘Prekopat ćemo veliki dio grada‘

Piše Mia Uzinić
11. ožujka 2024. - 16:25

S obzirom na to da je cijelu noć i dobar dio jutra u Spplitu padala obilna kiša, kontaktirali smo tehničkog direktora "Vodovoda i kanalizacije" da nas izvijesti kakva je bila situacija s intervencijama na terenu.

Čini se da su jugo i kišu dočekali spremni, ali upozorili su na neke kritične točke u gradu koje je potrebno što prije sanirati.

- S "Parkovima i nasadima" te "Čistoćom" pratimo vremensku prognozu i obavimo preventivne radnje da bi sustav mogao normalno funkcionirati. Još uvijek postoje neke kritične točke u gradu koje je potrebno temeljito rekonstruirati jer razvoj i širenje grada nije bilo popraćeno razvojem infrastrukture, a u prvom redu one oborinske.

image
Nikola Vilić/Cropix

U posljednjih sedam godina u suradnji s Gradom Splitom napravili smo detekciju kritičnih područja i odradili niz rekonstrukcija: južni trak Poljičke ceste, dio od rodilišta do Ulice Bruna Bušića gdje smo revitalizirali stari, napušteni i ispresijecani oborinski kanal, dodali smo slivnik u Ulici sedam Kaštela, sanirali područja oko "Antipirosa" na Pujankama kao i izlaz iz grada u Ulici Domovinskog rata u suradnji s Hrvatskim cestama - kazao nam je Ivica Perić, tehnički direktor "Vodovoda i kanalizacije".

image
Nikola Vilić/Cropix

Grad im svake godine osigurava sredstva za održavanje, manje sanacije i određene rekonstrukcije.

- Mi sve što možemo učiniti preventivno napravimo, ali stvari poput povećanja kapaciteta vodova, nagibe i ostalo možemo jedino sanirati u dogovoru s Gradom. Svake godine nam osigurava dva milijuna kuna, lani je čak bilo dva i pol milijuna, a ove godine je u planu i nešto veći iznos: oko tri i pol milijuna kuna, odnosno 490.000 eura.

Prošle godine smo odradili niz manjih sanacija u Šibenskoj i Benkovačkoj ulici, Ulici Križine, Ostravskoj, Ninskoj, Šižgorićevoj, Gupčevoj, Vinkovačkoj, Stepinčevoj ulici, a postavili smo i linijske rešetke kod OŠ u Srinjinama - objasnio je.

image
Joško Ponoš/Ilustracija/Cropix

Trenutno se izvode radovi u Ulici Hrvatske neovisnosti na Sirobuji.

- Da bi se riješili problemi na udubljenjima križanja Dubrovačke ulice i Domovinskog rata zasigurno će biti potrebno sagledati šire slivno područje i izraditi projekt rekonstrukcije jer se radi o kompleksnijem zahvatu na vrlo frekventnom području - rekao je. 

Dodaje da su upravo krenuli veliki projekti aglomeracije za šire splitsko područje, a s njima i rekonstrukcija velikog dijela sustava odvodnje i izgradnja retencijskih bazena koji će primati prve udare nevremena.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Značajan dio Splita će se prekopati, primjerice, Ulica Bruna Bušića jer je kolektor u Bušićevoj već godinama potkapacitiran pa kada krenu jače padaline, cjevovod koji je predviđen da bude gravitacijski sa slobodnim vodnim licem tečenja, u razdoblju obilnih oborina, postaje potpuno zapunjen, odnosno postaje tlačni. To za posljedicu ima tzv. iskakanje šahti koje stvaraju dodatne probleme u prometu. Sanacijom tog dijela Bušićeve riješit će se dugogodišnji problem plavljenja Šimićeve ulice - zaključuje.

Vatrogasci su nas izvijestili da po pitanju poplava u posljednja 24 sata nisu imali niti jednu intervenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 20:53