StoryEditorOCM
Split67 postaja

Splićani se žale da nema javnih bicikli na stanicama: direktor ‘Split parkinga‘ objasnio o čemu je riječ

Piše Ana Pivčević
14. studenog 2023. - 21:01

Splićani su objeručke prihvatili sustav javnih bicikli kada je tek stigao u Split. Dokazale su to i velike brojke najmova, ali u posljednje vrijeme sve se više građana žali da uopće nema bicikli. 

Što se točno događa, pitali smo direktora "Split parkinga" Davora Matošića koji je otkrio da projekt javnih bicikli trenutno ima oko 480 bicikli, a na terenu ih je oko 200-tinjak. 

- Centar grada ima nedostatke i svakodnevno radimo redistribuciju bicikli kako bi pokrili sve stanice. Planiramo i povećanje broja bicikli kako bi zadovoljili potrebe. Unutar godine dana kupili smo negdje oko 160 bicikli, ali imamo realnih problema s vandalizmom. U početku je bila riječ o ozbiljnijim štetama, ali sada imamo puno veći broj manjih šteta. Također, bicikle su nekoliko godina u funkciji i treba ih mijenjati - objasnio je direktor "Split parkinga". 

image

Davor Matošić, direktor "Split parkinga"

Nikola Vilić/Cropix

U Splitu ima 67 postaja i Matošić ističe da zbog velike potražnje građani mogu imati dojam da se ne radi njihovo premještanje u dijelove gdje ih nema. 

- Nekoliko puta dnevno radimo redistribuciju, ali te bicikle u roku od 15 do 20 minuta budu iznajmljene i završe primjerice na drugom kraju grada. Rješenje je povećanje broja bicikli - kazao je Matošić. 

S obzirom na to da se broj korištenja poprilično povećava u ljetnim mjesecima od strane turista, Matošić je otkrio da razmišljaju i o novom cjeniku za kratkoročne najmove za sljedeću sezonu. 

- S povećanjem broja korištenja posljedično imamo i puno veće habanje. Cijene kratkoročnih najmova su simbolične jer su bile namijenjene građanima, ali razmišljamo o promjeni tako da za građane bude povlaštena cijena, a za turiste tržišna - objasnio je direktor "Split parkinga". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:33