StoryEditor
Splitdruga runda

Splićani pušu i na hladno, dr. Karin umiruje: Nitko neće biti uskraćen za cijepljenje, bez obzira je li mu prvi ili drugi put

Piše Ivica Marković
20. siječnja 2021. - 10:21
Dr. Željka KarinJakov Prkić/Cropix

Oni koji su prije 21 dan dobili prvu dozu Pfizer-BioNTech cjepiva dobili su jučer i drugu dozu, nakon koje bi za 10-ak dana trebali steći 95-postotnu zaštitu na COVID-19.

– Za jučer smo osigurali 740 drugih doza cjepiva Pfizer-BioNTech, a ujedno smo nastavili s još 1000 doza cjepiva za procjepljivanje ostalih stanovnika, koji prvi put dobivaju cjepivo – rekla nam je prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, koja je upravo preboljela koronu te, na svu sreću, nije imala teže simptome.

Kako se neki naši sugrađani sada prvi put cijepe, mnoge zanima hoće li biti "oštećeni", odnosno hoće li se nove dobivene količine cjepiva upotrijebiti za docjepljivanje onih koji su već primili "prvu rundu".

– Nema straha da će itko biti uskraćen za cijepljenje. Svaki put kada dobijemo cjepivo za prvu dozu cijepljenja, u idućoj turi, kada nam se idući put isporuči, ostavimo sa strane onoliko koliko će nam biti potrebno za "drugo" cijepljenje – kazuje dr. Karin.

Mnoge naše sugrađane također zanima, a o čemu smo već i pisali, hoće li se moći "docijepiti" Moderninim cjepivom iako su prvi put dobili Pfizer-BioNTech, s obzirom da su oba cjepiva rađena na bazi mRNK-a tehnologije.

– Ne, to nije moguće. Oni koji se prvi put cijepe Pfizer-BioNTech cjepivom i drugi put će dobiti isto cjepivo, kao i oni koji se prvi put cijepe Moderninim cjepivom drugi put će dobiti Modernino cjepivo – zaključila je prim. dr. sc. Željka Karin.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 11:09