StoryEditorOCM
Splitsafety net

Skinite ovu aplikaciju i zaštitite svoju djecu od opasnih sadržaja na internetu

5. veljače 2018. - 18:09
safety_net2-050218

Projekt "Sigurnost djece na internetu i društvenim mrežama" i u sklopu njega izrađena aplikacije za učenike pod nazivom "Safety Net - Bitka za sigurnost", ide korak dalje.

Kako to obično i biva, tehnologiju je nužno pratiti, pa je Policijska uprava u suradnji s Udrugom "DUMP" koja okuplja studente splitskog FESB-a, javnosti u ponedjeljak predstavila ažuriranu aplikaciju, ovoga puta prilagođeno ne samo učenicima osnovnih škola kao do sada, već i onim starijima - srednjoškolcima.

- Djeca moraju znati kojim su sve opasnostima izloženi na internetu, kako se od njih zaštititi i kako ih prepoznati na vrijeme. Dvije godine razvijamo ovaj projekt i time svjedočimo želju policije da pomaže zajednici u svakom aspektu života - kazao je Slobodan Marendić, prvi čovjek policije u najvećoj dalmatinskoj županiji.

Paško Ugrina, voditelj policijskog Odjela prevencije, pojasnio je kako se komunikacija s mladim ljudima mora odvijati na njima poznat način naglašavajući pri tom kako nema ozbiljne prevencije bez podizanja razine znanja.

- Cjelokupna aktivnost započela je provođenjem uvodnih istraživanja na lokalnoj razini i korištenja podataka iz nacionalnih istraživanja, aplikacija je postavljena na službenim internetskim stranicama svih splitskih osnovnih škola - rekao je Ugrina.

I vi možete potpuno besplatno preuzeti aplikaciju, na način da u bilo koju tražilicu jednostavno ukucate njezino ime. Korisna je koliko djeci, toliko i roditeljima, a i prilagođena je objema skupinama.

U okviru projekta napravljen je i kviz znanja, jer se računalo i na dječju potrebu za natjecanjem. Tko bude najbolji u njegovu rješavanju, može očekivati i nagrade.

Konferenciji za tisak, na kojoj je predstavljena modernija verzija "Safety neta" nazočio je i dr. Sven Gotovac, FESB-ov dekan, ne skrivajući ponos što su upravo njegovi studenti sudjeovali u razvijanju ovog projekta, koji, bez imalo lažne skromnosti - uistinu treba primijeniti na cijelu Lijepu našu.Izabela Domazet, dopredjednica "DUMP-a" i članica udruge Ani Stjepić, predstavile su način rada aplikacije, ukazujući na sve male tajne koja ona skriva.

Priznale su pri tom kako su i same zastale na nekoliko pitanja, i to na početničkoj razini. Uz potporu Grada, aktiva ravnatelja osnovnih škola i županijskih stručnih službi, izrađeni su informativni materijali sa savjetima za zaštitu i pravilno korištenje društvenih mreža i sa uputama za korištenje navedene aplikacije. Uz informativni i zabavni sadržaj postoji i dio kojim se korisnici educiraju o mjerama zaštite i načinu prijave zlostavljanja policiji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 12:58