StoryEditorOCM
Splitnikad ranije

Split se počeo uređivati za Božić: za kićenje po gradu platit ćemo 70.000 eura, a na Pjacu stižu novi ukrasi. Bacite oko

Piše Božidar Lončar
14. studenog 2023. - 07:53

Još se ne zna hoće li Adventa na Mertojaku i Prokurativama biti, a iz Banovine su počeli s božićnim kićenjem grada. Za razliku od prošle godine kada do 6. prosinca nije bila postavljena ni jedna žaruljica na Rivi, dok su ostali dijelovi grada već bili osvijetljeni i ukrašeni. Od nikad kasnijeg do nikad ranijeg Adventa.

Gradsko vijeće je početkom rujna za kićenje grada zadužilo “Parkove i nasade”, a do tada su posao kićenja grada i održavanje priključaka radile vanjske tvrtke. Tako je bilo i prošle godine kada je natječaj raspisan tek krajem listopada, nakon čega je uslijedio žalbeni postupak na javnu nabavu i na osvijetljenje smo čekali “debelo” nakon početka Adventa, skoro do blagdana svetog Nikole. Direktor “Parkova i nasada” Siniša Gašparević nam je rekao kako je “kićenje počelo prije desetak dana” uz obećanje kako se “ove godine neće kasniti”.

Prošle godine je Grad s kićenjem počeo prekasno i platio ga pet i pol puta skuplje nego godinu ranije: izdvojeno je 1,1 milijun kuna, a 2021. stajalo je oko 200 tisuća kuna. Ove bi godine kićenje grada trebalo biti dvostruko jeftinije nego lani.

– Kićenje grada će stajati 70 tisuća eura (525 tisuća kuna). Prošle godine su naručeni novi ukrasi koji se koriste i ove godine, osim na Pjaci gdje postavljamo nove – odgovorio je direktor “Parkova i nasada”.

Ove godine se Đardin neće kititi, kaže Gašparević. Adventski vijenac će biti postavljen ispred crkve svetog Frane na Obali umjesto u Đardinu, rekao nam je Gašparević.

Za uređenje grada na prazničke dane ove godine lokalna vlast bi trebala izdvojiti oko 265 tisuća eura. U iduće dvije godine bi se izdvojio dvostruko manji iznos: 132 tisuće eura. Stavka zbog koje bi ove godine trebali narasti troškovi za dvostruko, nabava je iluminacijske opreme vrijednosti 140 tisuća eura za što bi se u iduće dvije godine trebalo izdvojiti samo 7963,55 eura.

Zbog zamjene iluminacijske adventske rasvjete LED tehnologijom Advent 2022. plaćen je pet i pol puta više nego godinu prije, rekla nam je lani Leona Grgić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.

Kićenje grada bi trebalo bit gotovo, prema riječima Siniše Gašparevića, do paljenja prve adventske svijeće u subotu 2. prosinca ispred crkve svetog Frane gdje će biti postavljen adventski vijenac, rekao nam je Gašparević. 

image

Nikad ranije kićenje grada

Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 07:47