stdClass Object ( [id] => 1109069 [title] => Sandi Vidulić secira splitsku ‘street art‘ scenu i poziva na oprez: Treba oživjeti grad, ali nije svaki umjetnički mural jednake kvalitete, niti su svi grafiti vandalizam [alias] => sandi-vidulic-secira-splitsku-street-art-scenu-i-poziva-na-oprez-treba-oziviti-grad-ali-nije-svaki-umjetnicki-mural-jednake-kvalitete-niti-su-svi-grafiti-vandalizam [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošle nedjelje svečano je otvoren mural na vratnicama kuće aktivista iz Građanske inicijative Split (GIST) Vjeke Santrića u splitskom Varošu, u Biserovoj ulici. Mural je posvećen Tomi Bebiću i pjesmi "Kaleto moja".

Vratnice su oslikali umjetnica Darinka Giljanović i Santrićev aktivistički sudrug Dalibor Popović. Mural na kojem djeca igraju varoške igre je ujedno i posveta jednom načinu života toga starog dijela grada koji ima sve manje stanovnika. Muški voze "karet na balinjere", djevojčice vrte oko struka obruče od bačvi. Dio ovog rada je i djelo akademskog kipara Marka Gugića sa stiliziranim linijama dječaka koji, kao u pjesmi, uz kaletu "gura kolo od barila".

---

image
Biserova ulica - dječak gura kolo od barila, rad marka Gugića
Ivana Vekarić
---

Arhitektica i aktivistica Marijana Bucat je na otvorenju, govoreći o gradovima s najviše murala, istaknula Belfast. Napomenula je da murali nastaju u gradovima koji imaju nekakav konflikt, odnosno rat, te da se čini kako i Split ima svoj nekakav unutarnji rat. Murali su, kazala je, bili karakteristični za Belfast do 2007., nakon čega se mijenja gradska vlast, otad se pažnja više posvećuje parkovima i javnim skulpturama suvremenih autora.

GIST je potaknuo izradu još jednog murala u Varošu vezanog uz ljude koje službene vlasti guraju u zaborav. Inicirali su da se u počast jedinstvenom splitskom grafičaru, pokojnom Alemu Ćurinu, na vratnicama nekadašnjeg ateljea HNK u Plinarskoj ulici izradi mural, koji su oslikali slikari Luka Duplančić i Ivan Svaguša, a nastao je prema Ćurinovu plakatu za Splitsko ljeto 1998.

Donošenje pozitive

Nakon toga, u listopadu 2020., otvoren je u Varošu mural posvećen Palmini Piplović, mladoj djevojci i heroini koja je 1944. godine od fašističkih okupatora okrutno mučena i obješena zbog pomaganja partizanima u borbi za oslobođenje Splita. Mural je nastao zaslugom udruge Domine, a autorica je nagrađivana mlada multimedijalna umjetnica Andrea Resner.

---

image
Murala  likom Palmine Piplović u Palminoj ulici u Varošu
Nikola Vilić/Cropix
---

U posljednje vrijeme pojavila su se dva velika murala bez političke i navijačke poruke. Jedan zauzima sedam katova u Dubrovačkoj, izradili su ga "Graffiti Na Gradele", a plan im je, kažu, donositi pozitivu. Drugi veliki mural, koji je ovih dana zauzeo fasadu zgrade na Blatinama, ima 300 kvadrata i posvećen je 12 mm malom morskom pužu, a može "oživjeti" pomoću aplikacije. Oslikali su ga iskusni street artisti Duplančić i Svaguša, a izradu su potaknuli WWF Adria i Turistička zajednica Splita.

Bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara poticao je izradu murala na određenim lokacijama. Ali, od sadašnjega gradonačelnika Ivice Puljka i njegove stranke Centar moglo bi se očekivati da značajnije podupiru izradu javnih murala, sudeći prema izbornom programu.

– Snažna podrška vizualnoj umjetnosti na razini cijeloga grada: podrška akcijama i festivalima koji umjetničkim intervencijama oslikavaju prazne i zapuštene zidove u gradu artističkim grafitima i muralima, pogotovo onima koji imaju internacionalnu komponentu, te poticanje oplemenjivanja praznih zidnih površina likovnom umjetnošću. Ideja je uljepšati grad i da, u suradnji s umjetničkom akademijom i gostujućim umjetnicima, što više budućih murala, grafita i crteža imaju i relevantnu umjetničku vrijednost. Ovdje se ne misli samo na najvidljivije zidne površine na glavnim prometnicama i u centru grada, već apsolutno i na sve kotareve, pa čak i slijepe ulice u rubnim kvartovima – stoji u programu stranke Centar, koji je u kampanji preuzeo Ivica Puljak.

---

image
Ivica Puljak

 
Saša Burić/Cropix
---

Drugim riječima, Split bi se mogao konačno angažirati oko suvremenijih formi u javnim prostorima, a ne da se rasprave o umjetnosti u gradu svode samo na prijepore hoće li Miljenko Smoje dobiti spomenik. Smoje jest zaslužio spomenik, ali sama koncepcija po kojoj po Splitu treba postaviti 21 spomenik zaslužnima, čega je ovaj spomenik dio, u osnovi pripada XIX stoljeću. Umjetnici danas nerijetko ne znaju kako da oblikuju figurativne skulpture, a da ne ispadnu anakrnoni. Na koncu se često događa da su takvi radovi više političke skulpture nego vrijedni umjetnički radovi.

Što se tiče kulture, Puljak ima jasno profiliran program u kojem zastupa suvremene umjetničke prakse. Dapače, od svih točaka u izbornom programu kultura je dobila najviše prostora i najbolje je razrađena u odnosu na druge stavke koje su Puljkovim političkim partnerima s kojima pregovara vjerojatno važnije (najamni stanovi, odvajanje otpada, komunalni red, promet, garaže i parkirališta, zaštita i oživljavanje gradske jezgre, plaže i obalni dio grada...). Dapače, gradonačelnik bi se možda lakše dogovorio s partnerima da je u programu razradio neke druge stvari kao što je razradio kulturu.

Što se tiča murala, posljednjih petnaestak godina Splitom su dominirali navijački sadržaji, koji su doslovno prekrili sve kvartove osim povijesne jezgre. Premda su znali biti kritizirani da šire navijačko jednoumlje, ono što je karakteristično za njih jest visoka produkcija. Kako po materijalima, tako i po kvaliteti. Rađeni su bojama vrlo otpornima na atmosferilije. Također, zanatski su iznimno vješto napravljeni. Dovoljno ih je usporediti s drugim sredinama da se primijeti razlika. Na primjer, navijački murali u Zadru koji su uglavnom posvećeni košarci, s osobitim naglaskom na legendarnog Krešimira Ćosića, po kvaliteti zaostaju za splitskima.

Da nije bilo svađe oko održavanja sjednica bivšega Gradskog vijeća između Andre Krstulovića Opare i Željka Keruma, na 43. sjednici vijećnici bi glasali o "Prijedlogu Akcijskog plana za sprječavanje vandalizma na području grada Splita". Pod vandalizmom se ubrajaju i grafiti kao "nedozvoljeno šaranje".

'Akcijski plan' vlasti

"Akcijskim planom" predviđeno je da se postavi videonadzor na površinama javne namjene i da se pojača javna rasvjeta. Mjere bi uključivale vođenje baze podataka o vandalizmu i kažnjavanje slučajeva vandalizma. Predstavnik stanara morao bi obavijestiti komunalnog redara, a ovaj policiju, ako ne može sam riješiti slučaj. Suvlasnici zgrada bili bi dužni o svom trošku fasade prebojavati, a Grad bi samo iznimno sanirao površine tamo gdje su učestali slučajevi ispisivanja govora mržnje. Ako bi se otkrilo počinitelja, on bi bio dužan financirati uklanjanje grafita.

U javnom savjetovanju o "Nacrtu Akcijskog plana" sudjelovao je ondašnji aktivist, a sadašnji dogradonačelnik Bojan Ivošević. Nije imao primjedbe na kriminalizaciju grafitera, već je predložio da građani mogu svake godine obnavljati fasadu, no ako bi im netko često činio štetu, tada bi morao sudjelovati Grad u sanaciji, ali njegov prijedlog nije prihvaćen.

---

image
Bojan Ivošević
Tom Dubravec/Cropix
---

Zanimljivo je da su upravo u Splitu grafiti bili sociološki analizirani kao subkulturni fenomen prije Domovinskog rata. Sociolozi Dražen Lalić, Anči Leburić i Nenad Bulat su 1991. objavili knjigu "Grafiti i subkultura".

U tekstu koji je nedavno "Jutarnji" objavio na temu ima li među grafitima onih s umjetničkom vrijednosti, Dražen Lalić je izjavio kako su grafiti izgubili na zanimljivisti s pojavom društvenih mreža i kako je na ulicama porastao govor mržnje. Lalić je zaključio kako pisani grafiti znaju, s jedne strane, biti pučka književnost i vrhunski aforizmi. No, s druge strane: "Mnogo je onih ružnih, poruka ekstremne mržnje. No, ne bih s prljavom vodom izbacivao dijete."

Ova zadnja rečenica možda se posebno odnosi na pitanja subkulture i urbanih umjetničkih intervencija u Splitu. Naime, grad pod Marjanom nije možda dao toliko eminentnih umjetnika kao Zagreb, jer je poznato da postoji egzodus seljenja umjetnika u metropolu koji traje više od stoljeća, niti je ostvario utjecaj na zbivanja u suvremenoj umjetnosti koji bi se mogao usporediti. No, ono što je Split od konca šezdesetih ponudio na likovnoj sceni bio je posebni anarhistični, subverzivni šarm u umjetnosti, po kojem je zapamćen u pregledima suvremene domaće umjetnosti.

Od Crvenog Peristila do Crnog Peristila, preko Adria Art Annalea pod vodstvom Bože Jelinića i kasnije Anteja Jelinića, 21. Proljeća, koje je vodio Petar Grimani, Gripe Art Projekta (GAP), koji je vodio Toni Horvatić, pa do osebujnih umjetnika poput Zlatana Dumanića. Aktivisti su također koristili gerilsku umjetnost. Da ne nabrajamo odviše, dovoljno je spomenuti Svetu Pankera, autora stotinu grafita, koji je još 1985. zaglavio u zatvoru zbog njih.

U novije vrijeme imamo primjer Inicijative za Marjan koja je imala niz happeninga i dizajniranih poruka u borbi da zaustavi Kerumovu gradnju na Prvoj vodi ili po park-šumi Marjan (na primjer, ilegalni mural naslikan na zidu koji blokira obalni pojas uz Vilu Dalmaciju, a prikazuje krajolik koji se nalazi iza zida, bio je poruka da se građanima dopusti prolaz zabranjenom zonom). Članovi Građanske inicijative Split su po noći u crno prebojili knauf zid mjenjačnice koja je bespravno probila otvor na kući Pavlović (podignuta 1894.) u Marmontovoj ulici. Umjetnici iz udruge Kvart imali su sukob s političarom i poduzetnikom Hrvojem Marušićem zbog ilegalnih intervencija kojima su htjeli upozoriti kako bi se rekreativni sadržaj u kvartu izbetonirao.

Poslije je aktivistička scena vješto koristila društvene mreže, a ironija, duhovitost i provokativnost, koje su krasile grafiterske poruke, prešle su na online izdanje. No, u posljednje vrijeme provokativnost i istraživački žar društvenih mreža koje su vodili splitski aktivisti koji su "razvaljivali" komunalne teme kao da su splasnuli. Nekako se to dogodilo otkad su aktivisti nakon izbora postali dio vlasti, ili su njihovi kompanjoni ušli u vlast. Facebook stranica "Dnevna doza splitskog nereda" gotovo mjesec dana nije objavila ništa o komunalnom neredu, a promijenili su i logo pa nema više "kurca" kojeg su toliko napadali HDZ i Kerum u kampanji. Usporili su kritički tempo GIST i "Društvo Marjan" na svojim stranicama, a Inicijativa za Marjan odavno je usporila.

Bezvezno šaranje

Kad su u pitanju današnji grafiti, onda ima dosta bezveznog šaranja i govora mržnje, tako da bi malo tko žalio za njihovim nestankom. Ali ima i dobrih stvari. Stoga je pitanje hoće li ova vlast umjetnicima nuditi samo mrkvu ili će potegnuti i za batinom koju je pripremao Opara. Ako novo Gradsko vijeće usvoji "Akcijski plan za sprječavanje vandalizma", koji je prošao javno savjetovanje, onda bi kreativnost u javnom prostoru bila na neki način usmjeravana. Naime, neselektivno kažnjavanje koje bi obuhvatilo i subverzivnu gerilsku umjetnost, dok bi se s druge strane poticalo kreativnost na javnim prostorima onda kad to vlast dopusti, vodilo bi k instrumentaliziranju street art umjetnosti.

---

image
Ima očajnih grafita po gradu
Tom Dubravec/Cropix
---

No, svakako, postoje površine u javnom prostoru grada koje bi valjalo oživiti. Dakle, iskorak umjetnosti u javne prostore pomoću murala i drugih artističkih formi je u osnovi dobrodošao. No, isto tako, s muralima i drugim trajnijim oblicima javne umjetnosti treba postupati oprezno pri odabiru, jer nije svaki street art, ili druga javna umjetnička intervencija, jednake kvalitete.

Mural može pozitivno pridonijeti ambijentu u kojem ljudi žive, ali može i dovoditi u pitanje integritet arhitektonskog djela. Dobar mural će osvježiti zapuštene prostore, ali isto tako nepromišljeno odabran mural, osobito ako je velikih dimenzija, može biti proturječan s umjetničkim konceptom arhitekture. Sličan primjer bili bi slučajevi kad se prigodom bojenja fasada zgrada iz razdoblja modernizma ne vodi računa o izvornim zamislima arhitekata.

Imali smo ovih dana velik prijepor oko nepoštovanja izvorne koncepcije pri energetskoj obnovi Osnovne škole Pojišan, vrijednog djela Dinka Vesanovića, u čiju zaštitu su stali arhitekti Ante Kuzmanić i Darovan Tušek, zbog čega se sada mora raditi novi projekt. Osim toga, nije svejedno u kakav ambijent se stavlja mural i pri tome ne mislimo samo na povijesnu jezgru, jer i neki drugi urbani sklopovi imaju vrijednost.

Dakle, murali bi se trebali promišljeno birati i postavljati na one fasade gdje zgrade nemaju izrazitiju arhitektonsku vrijednost i tamo gdje ne narušavaju integritet ambijenta. Što znači da bi ih trebala odobriti struka. Također, trebalo bi birati autore koji su potvrđeni u tom poslu. Da ne bude tek: "Eno, oslikajte onaj zid, djeco, i zabavite se nečim, da ne šarate grafite protiv vlasti."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ulična umjetnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ulična umjetnost 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-24 09:46:44 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-29 07:24:53 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2021-06-29 06:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1662 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/24\/18328484.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/18250326.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/18067362.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/14935796.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/14935786.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/15495880.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/15495874.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/15495952.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/18328478.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/18328480.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/18328482.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/18328486.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/14371042.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/18211096.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/24\/18296038.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivana Vekari\u0107","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ivana Vekari\u0107","Ivana Vekari\u0107","Ivana Vekari\u0107","Ivana Vekari\u0107","Tom Dubravec\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Vratnice u varo\u0161koj Biserovoj ulici oslikali su Darinka Giljanovi\u0107 i Dalibor Popovi\u0107, a dje\u010dak koji gura kolo od barila rad je Marka Gugi\u0107a","Mali morski pu\u017e na Blatinama","Oslikavanje fasade na stambenoj zgradi u Vinkova\u010dkoj ulici","Murala\u00a0 likom Palmine Piplovi\u0107 u Palminoj ulici u Varo\u0161u","","Ima o\u010dajnih grafita po gradu","","","Biserova ulica","Biserova ulica","Biserova ulica","Biserova ulica - dje\u010dak gura kolo od barila, rad marka Gugi\u0107a","Mural Alema \u0106urina na radionici HNK u Plinarskoj ulici","Ivica Puljak
\n
\n\u00a0","Bojan Ivo\u0161evi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x768","hd_18328484_1920.jpg":"1920x1080","k_18328484_1280.jpg":"1280x1280","k_18328484_1024.jpg":"1024x1024","k_18328484_640.jpg":"640x640","k_18328484_480.jpg":"480x480","k_18328484_340.jpg":"340x340","k_18328484_220.jpg":"220x220","o_18328484_1280.jpg":"1280x960","o_18328484_1024.jpg":"1024x768","o_18328484_640.jpg":"640x480","o_18328484_480.jpg":"480x360","o_18328484_340.jpg":"340x255","o_18328484_220.jpg":"220x165","h_18328484_1280.jpg":"1280x854","h_18328484_1024.jpg":"1024x683","h_18328484_640.jpg":"640x427","h_18328484_480.jpg":"480x320","h_18328484_340.jpg":"340x227","h_18328484_220.jpg":"220x147","pp_18328484_1280.jpg":"1006x1280","pp_18328484_1024.jpg":"805x1024","pp_18328484_640.jpg":"503x640","pp_18328484_480.jpg":"377x480","pp_18328484_340.jpg":"267x340","pp_18328484_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2272","hd_18250326_1920.jpg":"1920x1080","k_18250326_1280.jpg":"1280x1280","k_18250326_1024.jpg":"1024x1024","k_18250326_640.jpg":"640x640","k_18250326_480.jpg":"480x480","k_18250326_340.jpg":"340x340","k_18250326_220.jpg":"220x220","o_18250326_1280.jpg":"1280x1514","o_18250326_1024.jpg":"1024x1211","o_18250326_640.jpg":"640x757","o_18250326_480.jpg":"480x568","o_18250326_340.jpg":"340x402","o_18250326_220.jpg":"220x260","h_18250326_1280.jpg":"1280x854","h_18250326_1024.jpg":"1024x683","h_18250326_640.jpg":"640x427","h_18250326_480.jpg":"480x320","h_18250326_340.jpg":"340x227","h_18250326_220.jpg":"220x147","pp_18250326_1280.jpg":"1006x1280","pp_18250326_1024.jpg":"805x1024","pp_18250326_640.jpg":"503x640","pp_18250326_480.jpg":"377x480","pp_18250326_340.jpg":"267x340","pp_18250326_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18067362_1920.jpg":"1920x1080","k_18067362_1280.jpg":"1280x1280","k_18067362_1024.jpg":"1024x1024","k_18067362_640.jpg":"640x640","k_18067362_480.jpg":"480x480","k_18067362_340.jpg":"340x340","k_18067362_220.jpg":"220x220","o_18067362_1280.jpg":"1280x853","o_18067362_1024.jpg":"1024x682","o_18067362_640.jpg":"640x426","o_18067362_480.jpg":"480x320","o_18067362_340.jpg":"340x226","o_18067362_220.jpg":"220x146","h_18067362_1280.jpg":"1280x854","h_18067362_1024.jpg":"1024x683","h_18067362_640.jpg":"640x427","h_18067362_480.jpg":"480x320","h_18067362_340.jpg":"340x227","h_18067362_220.jpg":"220x147","pp_18067362_1280.jpg":"1006x1280","pp_18067362_1024.jpg":"805x1024","pp_18067362_640.jpg":"503x640","pp_18067362_480.jpg":"377x480","pp_18067362_340.jpg":"267x340","pp_18067362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1323","hd_14935796_1920.jpg":"1920x1080","k_14935796_1280.jpg":"1280x1280","k_14935796_1024.jpg":"1024x1024","k_14935796_640.jpg":"640x640","k_14935796_480.jpg":"480x480","k_14935796_340.jpg":"340x340","k_14935796_220.jpg":"220x220","o_14935796_1280.jpg":"1280x882","o_14935796_1024.jpg":"1024x705","o_14935796_640.jpg":"640x441","o_14935796_480.jpg":"480x330","o_14935796_340.jpg":"340x234","o_14935796_220.jpg":"220x151","h_14935796_1280.jpg":"1280x854","h_14935796_1024.jpg":"1024x683","h_14935796_640.jpg":"640x427","h_14935796_480.jpg":"480x320","h_14935796_340.jpg":"340x227","h_14935796_220.jpg":"220x147","pp_14935796_1280.jpg":"1006x1280","pp_14935796_1024.jpg":"805x1024","pp_14935796_640.jpg":"503x640","pp_14935796_480.jpg":"377x480","pp_14935796_340.jpg":"267x340","pp_14935796_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1203","hd_14935786_1920.jpg":"1920x1080","k_14935786_1280.jpg":"1280x1280","k_14935786_1024.jpg":"1024x1024","k_14935786_640.jpg":"640x640","k_14935786_480.jpg":"480x480","k_14935786_340.jpg":"340x340","k_14935786_220.jpg":"220x220","o_14935786_1280.jpg":"1280x802","o_14935786_1024.jpg":"1024x641","o_14935786_640.jpg":"640x401","o_14935786_480.jpg":"480x300","o_14935786_340.jpg":"340x213","o_14935786_220.jpg":"220x137","h_14935786_1280.jpg":"1280x854","h_14935786_1024.jpg":"1024x683","h_14935786_640.jpg":"640x427","h_14935786_480.jpg":"480x320","h_14935786_340.jpg":"340x227","h_14935786_220.jpg":"220x147","pp_14935786_1280.jpg":"1006x1280","pp_14935786_1024.jpg":"805x1024","pp_14935786_640.jpg":"503x640","pp_14935786_480.jpg":"377x480","pp_14935786_340.jpg":"267x340","pp_14935786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1318","hd_15495880_1920.jpg":"1920x1080","k_15495880_1280.jpg":"1280x1280","k_15495880_1024.jpg":"1024x1024","k_15495880_640.jpg":"640x640","k_15495880_480.jpg":"480x480","k_15495880_340.jpg":"340x340","k_15495880_220.jpg":"220x220","o_15495880_1280.jpg":"1280x878","o_15495880_1024.jpg":"1024x702","o_15495880_640.jpg":"640x439","o_15495880_480.jpg":"480x329","o_15495880_340.jpg":"340x233","o_15495880_220.jpg":"220x151","h_15495880_1280.jpg":"1280x854","h_15495880_1024.jpg":"1024x683","h_15495880_640.jpg":"640x427","h_15495880_480.jpg":"480x320","h_15495880_340.jpg":"340x227","h_15495880_220.jpg":"220x147","pp_15495880_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495880_1024.jpg":"805x1024","pp_15495880_640.jpg":"503x640","pp_15495880_480.jpg":"377x480","pp_15495880_340.jpg":"267x340","pp_15495880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1130","hd_15495874_1920.jpg":"1920x1080","k_15495874_1280.jpg":"1280x1280","k_15495874_1024.jpg":"1024x1024","k_15495874_640.jpg":"640x640","k_15495874_480.jpg":"480x480","k_15495874_340.jpg":"340x340","k_15495874_220.jpg":"220x220","o_15495874_1280.jpg":"1280x753","o_15495874_1024.jpg":"1024x602","o_15495874_640.jpg":"640x376","o_15495874_480.jpg":"480x282","o_15495874_340.jpg":"340x200","o_15495874_220.jpg":"220x129","h_15495874_1280.jpg":"1280x854","h_15495874_1024.jpg":"1024x683","h_15495874_640.jpg":"640x427","h_15495874_480.jpg":"480x320","h_15495874_340.jpg":"340x227","h_15495874_220.jpg":"220x147","pp_15495874_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495874_1024.jpg":"805x1024","pp_15495874_640.jpg":"503x640","pp_15495874_480.jpg":"377x480","pp_15495874_340.jpg":"267x340","pp_15495874_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_15495952_1920.jpg":"1920x1080","k_15495952_1280.jpg":"1280x1280","k_15495952_1024.jpg":"1024x1024","k_15495952_640.jpg":"640x640","k_15495952_480.jpg":"480x480","k_15495952_340.jpg":"340x340","k_15495952_220.jpg":"220x220","o_15495952_1280.jpg":"1280x856","o_15495952_1024.jpg":"1024x685","o_15495952_640.jpg":"640x428","o_15495952_480.jpg":"480x321","o_15495952_340.jpg":"340x227","o_15495952_220.jpg":"220x147","h_15495952_1280.jpg":"1280x854","h_15495952_1024.jpg":"1024x683","h_15495952_640.jpg":"640x427","h_15495952_480.jpg":"480x320","h_15495952_340.jpg":"340x227","h_15495952_220.jpg":"220x147","pp_15495952_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495952_1024.jpg":"805x1024","pp_15495952_640.jpg":"503x640","pp_15495952_480.jpg":"377x480","pp_15495952_340.jpg":"267x340","pp_15495952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"899x1599","hd_18328478_1920.jpg":"1920x1080","k_18328478_1280.jpg":"1280x1280","k_18328478_1024.jpg":"1024x1024","k_18328478_640.jpg":"640x640","k_18328478_480.jpg":"480x480","k_18328478_340.jpg":"340x340","k_18328478_220.jpg":"220x220","o_18328478_1280.jpg":"1280x2276","o_18328478_1024.jpg":"1024x1821","o_18328478_640.jpg":"640x1138","o_18328478_480.jpg":"480x853","o_18328478_340.jpg":"340x604","o_18328478_220.jpg":"220x391","h_18328478_1280.jpg":"1280x854","h_18328478_1024.jpg":"1024x683","h_18328478_640.jpg":"640x427","h_18328478_480.jpg":"480x320","h_18328478_340.jpg":"340x227","h_18328478_220.jpg":"220x147","pp_18328478_1280.jpg":"1006x1280","pp_18328478_1024.jpg":"805x1024","pp_18328478_640.jpg":"503x640","pp_18328478_480.jpg":"377x480","pp_18328478_340.jpg":"267x340","pp_18328478_220.jpg":"173x220"},{"size0":"899x1599","hd_18328480_1920.jpg":"1920x1080","k_18328480_1280.jpg":"1280x1280","k_18328480_1024.jpg":"1024x1024","k_18328480_640.jpg":"640x640","k_18328480_480.jpg":"480x480","k_18328480_340.jpg":"340x340","k_18328480_220.jpg":"220x220","o_18328480_1280.jpg":"1280x2276","o_18328480_1024.jpg":"1024x1821","o_18328480_640.jpg":"640x1138","o_18328480_480.jpg":"480x853","o_18328480_340.jpg":"340x604","o_18328480_220.jpg":"220x391","h_18328480_1280.jpg":"1280x854","h_18328480_1024.jpg":"1024x683","h_18328480_640.jpg":"640x427","h_18328480_480.jpg":"480x320","h_18328480_340.jpg":"340x227","h_18328480_220.jpg":"220x147","pp_18328480_1280.jpg":"1006x1280","pp_18328480_1024.jpg":"805x1024","pp_18328480_640.jpg":"503x640","pp_18328480_480.jpg":"377x480","pp_18328480_340.jpg":"267x340","pp_18328480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1599x1200","hd_18328482_1920.jpg":"1920x1080","k_18328482_1280.jpg":"1280x1280","k_18328482_1024.jpg":"1024x1024","k_18328482_640.jpg":"640x640","k_18328482_480.jpg":"480x480","k_18328482_340.jpg":"340x340","k_18328482_220.jpg":"220x220","o_18328482_1280.jpg":"1280x960","o_18328482_1024.jpg":"1024x768","o_18328482_640.jpg":"640x480","o_18328482_480.jpg":"480x360","o_18328482_340.jpg":"340x255","o_18328482_220.jpg":"220x165","h_18328482_1280.jpg":"1280x854","h_18328482_1024.jpg":"1024x683","h_18328482_640.jpg":"640x427","h_18328482_480.jpg":"480x320","h_18328482_340.jpg":"340x227","h_18328482_220.jpg":"220x147","pp_18328482_1280.jpg":"1006x1280","pp_18328482_1024.jpg":"805x1024","pp_18328482_640.jpg":"503x640","pp_18328482_480.jpg":"377x480","pp_18328482_340.jpg":"267x340","pp_18328482_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_18328486_1920.jpg":"1920x1080","k_18328486_1280.jpg":"1280x1280","k_18328486_1024.jpg":"1024x1024","k_18328486_640.jpg":"640x640","k_18328486_480.jpg":"480x480","k_18328486_340.jpg":"340x340","k_18328486_220.jpg":"220x220","o_18328486_1280.jpg":"1280x960","o_18328486_1024.jpg":"1024x768","o_18328486_640.jpg":"640x480","o_18328486_480.jpg":"480x360","o_18328486_340.jpg":"340x255","o_18328486_220.jpg":"220x165","h_18328486_1280.jpg":"1280x854","h_18328486_1024.jpg":"1024x683","h_18328486_640.jpg":"640x427","h_18328486_480.jpg":"480x320","h_18328486_340.jpg":"340x227","h_18328486_220.jpg":"220x147","pp_18328486_1280.jpg":"1006x1280","pp_18328486_1024.jpg":"805x1024","pp_18328486_640.jpg":"503x640","pp_18328486_480.jpg":"377x480","pp_18328486_340.jpg":"267x340","pp_18328486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1379","hd_14371042_1920.jpg":"1920x1080","k_14371042_1280.jpg":"1280x1280","k_14371042_1024.jpg":"1024x1024","k_14371042_640.jpg":"640x640","k_14371042_480.jpg":"480x480","k_14371042_340.jpg":"340x340","k_14371042_220.jpg":"220x220","o_14371042_1280.jpg":"1280x919","o_14371042_1024.jpg":"1024x735","o_14371042_640.jpg":"640x459","o_14371042_480.jpg":"480x344","o_14371042_340.jpg":"340x244","o_14371042_220.jpg":"220x158","h_14371042_1280.jpg":"1280x854","h_14371042_1024.jpg":"1024x683","h_14371042_640.jpg":"640x427","h_14371042_480.jpg":"480x320","h_14371042_340.jpg":"340x227","h_14371042_220.jpg":"220x147","pp_14371042_1280.jpg":"1006x1280","pp_14371042_1024.jpg":"805x1024","pp_14371042_640.jpg":"503x640","pp_14371042_480.jpg":"377x480","pp_14371042_340.jpg":"267x340","pp_14371042_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1359","hd_18211096_1920.jpg":"1920x1080","k_18211096_1280.jpg":"1280x1280","k_18211096_1024.jpg":"1024x1024","k_18211096_640.jpg":"640x640","k_18211096_480.jpg":"480x480","k_18211096_340.jpg":"340x340","k_18211096_220.jpg":"220x220","o_18211096_1280.jpg":"1280x906","o_18211096_1024.jpg":"1024x724","o_18211096_640.jpg":"640x453","o_18211096_480.jpg":"480x339","o_18211096_340.jpg":"340x240","o_18211096_220.jpg":"220x155","h_18211096_1280.jpg":"1280x854","h_18211096_1024.jpg":"1024x683","h_18211096_640.jpg":"640x427","h_18211096_480.jpg":"480x320","h_18211096_340.jpg":"340x227","h_18211096_220.jpg":"220x147","pp_18211096_1280.jpg":"1006x1280","pp_18211096_1024.jpg":"805x1024","pp_18211096_640.jpg":"503x640","pp_18211096_480.jpg":"377x480","pp_18211096_340.jpg":"267x340","pp_18211096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1442","hd_18296038_1920.jpg":"1920x1080","k_18296038_1280.jpg":"1280x1280","k_18296038_1024.jpg":"1024x1024","k_18296038_640.jpg":"640x640","k_18296038_480.jpg":"480x480","k_18296038_340.jpg":"340x340","k_18296038_220.jpg":"220x220","o_18296038_1280.jpg":"1280x961","o_18296038_1024.jpg":"1024x769","o_18296038_640.jpg":"640x480","o_18296038_480.jpg":"480x360","o_18296038_340.jpg":"340x255","o_18296038_220.jpg":"220x165","h_18296038_1280.jpg":"1280x854","h_18296038_1024.jpg":"1024x683","h_18296038_640.jpg":"640x427","h_18296038_480.jpg":"480x320","h_18296038_340.jpg":"340x227","h_18296038_220.jpg":"220x147","pp_18296038_1280.jpg":"1006x1280","pp_18296038_1024.jpg":"805x1024","pp_18296038_640.jpg":"503x640","pp_18296038_480.jpg":"377x480","pp_18296038_340.jpg":"267x340","pp_18296038_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4157655 Threads: 4 Questions: 125783645 Slow queries: 54572 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3812479 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/sandi-vidulic-secira-splitsku-street-art-scenu-i-poziva-na-oprez-treba-oziviti-grad-ali-nije-svaki-umjetnicki-mural-jednake-kvalitete-niti-su-svi-grafiti-vandalizam-1109069 [printLink] => /split/sandi-vidulic-secira-splitsku-street-art-scenu-i-poziva-na-oprez-treba-oziviti-grad-ali-nije-svaki-umjetnicki-mural-jednake-kvalitete-niti-su-svi-grafiti-vandalizam-1109069?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 600839 [name] => murali [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => murali [link] => /tag/murali ) [1] => stdClass Object ( [id] => 451059 [name] => grafiti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grafiti [link] => /tag/grafiti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ulična umjetnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sandi Vidulić secira splitsku ‘street art‘ scenu i poziva na oprez: Treba oživjeti grad, ali nije svaki umjetnički mural jednake kvalitete, niti su svi grafiti vandalizam [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/18328484.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivana Vekarić [mainImageDesc] => Vratnice u varoškoj Biserovoj ulici oslikali su Darinka Giljanović i Dalibor Popović, a dječak koji gura kolo od barila rad je Marka Gugića [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/18328484.jpg [title] => Vratnice u varoškoj Biserovoj ulici oslikali su Darinka Giljanović i Dalibor Popović, a dječak koji gura kolo od barila rad je Marka Gugića Ivana Vekarić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/18250326.jpg [title] => Mali morski puž na Blatinama Joško Ponoš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/18067362.jpg [title] => Oslikavanje fasade na stambenoj zgradi u Vinkovačkoj ulici Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/14935796.jpg [title] => Murala  likom Palmine Piplović u Palminoj ulici u Varošu Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/14935786.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/15495880.jpg [title] => Ima očajnih grafita po gradu Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/15495874.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/15495952.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/18328478.jpg [title] => Biserova ulica Ivana Vekarić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/18328480.jpg [title] => Biserova ulica Ivana Vekarić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/18328482.jpg [title] => Biserova ulica Ivana Vekarić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/18328486.jpg [title] => Biserova ulica - dječak gura kolo od barila, rad marka Gugića Ivana Vekarić ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/14371042.jpg [title] => Mural Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici Tom Dubravec/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/18211096.jpg [title] => Ivica Puljak

 
Saša Burić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/24/18296038.jpg [title] => Bojan Ivošević Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prošle nedjelje svečano je otvoren mural na vratnicama kuće aktivista iz Građanske inicijative Split (GIST) Vjeke Santrića u splitskom Varošu, u Biserovoj ulici. Mural je posvećen Tomi Bebiću i pjesmi "Kaleto moja".

Vratnice su oslikali umjetnica Darinka Giljanović i Santrićev aktivistički sudrug Dalibor Popović. Mural na kojem djeca igraju varoške igre je ujedno i posveta jednom načinu života toga starog dijela grada koji ima sve manje stanovnika. Muški voze "karet na balinjere", djevojčice vrte oko struka obruče od bačvi. Dio ovog rada je i djelo akademskog kipara Marka Gugića sa stiliziranim linijama dječaka koji, kao u pjesmi, uz kaletu "gura kolo od barila".

---

image
Biserova ulica - dječak gura kolo od barila, rad marka Gugića
Ivana Vekarić
---

Arhitektica i aktivistica Marijana Bucat je na otvorenju, govoreći o gradovima s najviše murala, istaknula Belfast. Napomenula je da murali nastaju u gradovima koji imaju nekakav konflikt, odnosno rat, te da se čini kako i Split ima svoj nekakav unutarnji rat. Murali su, kazala je, bili karakteristični za Belfast do 2007., nakon čega se mijenja gradska vlast, otad se pažnja više posvećuje parkovima i javnim skulpturama suvremenih autora.

GIST je potaknuo izradu još jednog murala u Varošu vezanog uz ljude koje službene vlasti guraju u zaborav. Inicirali su da se u počast jedinstvenom splitskom grafičaru, pokojnom Alemu Ćurinu, na vratnicama nekadašnjeg ateljea HNK u Plinarskoj ulici izradi mural, koji su oslikali slikari Luka Duplančić i Ivan Svaguša, a nastao je prema Ćurinovu plakatu za Splitsko ljeto 1998.

Donošenje pozitive

Nakon toga, u listopadu 2020., otvoren je u Varošu mural posvećen Palmini Piplović, mladoj djevojci i heroini koja je 1944. godine od fašističkih okupatora okrutno mučena i obješena zbog pomaganja partizanima u borbi za oslobođenje Splita. Mural je nastao zaslugom udruge Domine, a autorica je nagrađivana mlada multimedijalna umjetnica Andrea Resner.

---

image
Murala  likom Palmine Piplović u Palminoj ulici u Varošu
Nikola Vilić/Cropix
---

U posljednje vrijeme pojavila su se dva velika murala bez političke i navijačke poruke. Jedan zauzima sedam katova u Dubrovačkoj, izradili su ga "Graffiti Na Gradele", a plan im je, kažu, donositi pozitivu. Drugi veliki mural, koji je ovih dana zauzeo fasadu zgrade na Blatinama, ima 300 kvadrata i posvećen je 12 mm malom morskom pužu, a može "oživjeti" pomoću aplikacije. Oslikali su ga iskusni street artisti Duplančić i Svaguša, a izradu su potaknuli WWF Adria i Turistička zajednica Splita.

Bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara poticao je izradu murala na određenim lokacijama. Ali, od sadašnjega gradonačelnika Ivice Puljka i njegove stranke Centar moglo bi se očekivati da značajnije podupiru izradu javnih murala, sudeći prema izbornom programu.

– Snažna podrška vizualnoj umjetnosti na razini cijeloga grada: podrška akcijama i festivalima koji umjetničkim intervencijama oslikavaju prazne i zapuštene zidove u gradu artističkim grafitima i muralima, pogotovo onima koji imaju internacionalnu komponentu, te poticanje oplemenjivanja praznih zidnih površina likovnom umjetnošću. Ideja je uljepšati grad i da, u suradnji s umjetničkom akademijom i gostujućim umjetnicima, što više budućih murala, grafita i crteža imaju i relevantnu umjetničku vrijednost. Ovdje se ne misli samo na najvidljivije zidne površine na glavnim prometnicama i u centru grada, već apsolutno i na sve kotareve, pa čak i slijepe ulice u rubnim kvartovima – stoji u programu stranke Centar, koji je u kampanji preuzeo Ivica Puljak.

---

image
Ivica Puljak

 
Saša Burić/Cropix
---

Drugim riječima, Split bi se mogao konačno angažirati oko suvremenijih formi u javnim prostorima, a ne da se rasprave o umjetnosti u gradu svode samo na prijepore hoće li Miljenko Smoje dobiti spomenik. Smoje jest zaslužio spomenik, ali sama koncepcija po kojoj po Splitu treba postaviti 21 spomenik zaslužnima, čega je ovaj spomenik dio, u osnovi pripada XIX stoljeću. Umjetnici danas nerijetko ne znaju kako da oblikuju figurativne skulpture, a da ne ispadnu anakrnoni. Na koncu se često događa da su takvi radovi više političke skulpture nego vrijedni umjetnički radovi.

Što se tiče kulture, Puljak ima jasno profiliran program u kojem zastupa suvremene umjetničke prakse. Dapače, od svih točaka u izbornom programu kultura je dobila najviše prostora i najbolje je razrađena u odnosu na druge stavke koje su Puljkovim političkim partnerima s kojima pregovara vjerojatno važnije (najamni stanovi, odvajanje otpada, komunalni red, promet, garaže i parkirališta, zaštita i oživljavanje gradske jezgre, plaže i obalni dio grada...). Dapače, gradonačelnik bi se možda lakše dogovorio s partnerima da je u programu razradio neke druge stvari kao što je razradio kulturu.

Što se tiča murala, posljednjih petnaestak godina Splitom su dominirali navijački sadržaji, koji su doslovno prekrili sve kvartove osim povijesne jezgre. Premda su znali biti kritizirani da šire navijačko jednoumlje, ono što je karakteristično za njih jest visoka produkcija. Kako po materijalima, tako i po kvaliteti. Rađeni su bojama vrlo otpornima na atmosferilije. Također, zanatski su iznimno vješto napravljeni. Dovoljno ih je usporediti s drugim sredinama da se primijeti razlika. Na primjer, navijački murali u Zadru koji su uglavnom posvećeni košarci, s osobitim naglaskom na legendarnog Krešimira Ćosića, po kvaliteti zaostaju za splitskima.

Da nije bilo svađe oko održavanja sjednica bivšega Gradskog vijeća između Andre Krstulovića Opare i Željka Keruma, na 43. sjednici vijećnici bi glasali o "Prijedlogu Akcijskog plana za sprječavanje vandalizma na području grada Splita". Pod vandalizmom se ubrajaju i grafiti kao "nedozvoljeno šaranje".

'Akcijski plan' vlasti

"Akcijskim planom" predviđeno je da se postavi videonadzor na površinama javne namjene i da se pojača javna rasvjeta. Mjere bi uključivale vođenje baze podataka o vandalizmu i kažnjavanje slučajeva vandalizma. Predstavnik stanara morao bi obavijestiti komunalnog redara, a ovaj policiju, ako ne može sam riješiti slučaj. Suvlasnici zgrada bili bi dužni o svom trošku fasade prebojavati, a Grad bi samo iznimno sanirao površine tamo gdje su učestali slučajevi ispisivanja govora mržnje. Ako bi se otkrilo počinitelja, on bi bio dužan financirati uklanjanje grafita.

U javnom savjetovanju o "Nacrtu Akcijskog plana" sudjelovao je ondašnji aktivist, a sadašnji dogradonačelnik Bojan Ivošević. Nije imao primjedbe na kriminalizaciju grafitera, već je predložio da građani mogu svake godine obnavljati fasadu, no ako bi im netko često činio štetu, tada bi morao sudjelovati Grad u sanaciji, ali njegov prijedlog nije prihvaćen.

---

image
Bojan Ivošević
Tom Dubravec/Cropix
---

Zanimljivo je da su upravo u Splitu grafiti bili sociološki analizirani kao subkulturni fenomen prije Domovinskog rata. Sociolozi Dražen Lalić, Anči Leburić i Nenad Bulat su 1991. objavili knjigu "Grafiti i subkultura".

U tekstu koji je nedavno "Jutarnji" objavio na temu ima li među grafitima onih s umjetničkom vrijednosti, Dražen Lalić je izjavio kako su grafiti izgubili na zanimljivisti s pojavom društvenih mreža i kako je na ulicama porastao govor mržnje. Lalić je zaključio kako pisani grafiti znaju, s jedne strane, biti pučka književnost i vrhunski aforizmi. No, s druge strane: "Mnogo je onih ružnih, poruka ekstremne mržnje. No, ne bih s prljavom vodom izbacivao dijete."

Ova zadnja rečenica možda se posebno odnosi na pitanja subkulture i urbanih umjetničkih intervencija u Splitu. Naime, grad pod Marjanom nije možda dao toliko eminentnih umjetnika kao Zagreb, jer je poznato da postoji egzodus seljenja umjetnika u metropolu koji traje više od stoljeća, niti je ostvario utjecaj na zbivanja u suvremenoj umjetnosti koji bi se mogao usporediti. No, ono što je Split od konca šezdesetih ponudio na likovnoj sceni bio je posebni anarhistični, subverzivni šarm u umjetnosti, po kojem je zapamćen u pregledima suvremene domaće umjetnosti.

Od Crvenog Peristila do Crnog Peristila, preko Adria Art Annalea pod vodstvom Bože Jelinića i kasnije Anteja Jelinića, 21. Proljeća, koje je vodio Petar Grimani, Gripe Art Projekta (GAP), koji je vodio Toni Horvatić, pa do osebujnih umjetnika poput Zlatana Dumanića. Aktivisti su također koristili gerilsku umjetnost. Da ne nabrajamo odviše, dovoljno je spomenuti Svetu Pankera, autora stotinu grafita, koji je još 1985. zaglavio u zatvoru zbog njih.

U novije vrijeme imamo primjer Inicijative za Marjan koja je imala niz happeninga i dizajniranih poruka u borbi da zaustavi Kerumovu gradnju na Prvoj vodi ili po park-šumi Marjan (na primjer, ilegalni mural naslikan na zidu koji blokira obalni pojas uz Vilu Dalmaciju, a prikazuje krajolik koji se nalazi iza zida, bio je poruka da se građanima dopusti prolaz zabranjenom zonom). Članovi Građanske inicijative Split su po noći u crno prebojili knauf zid mjenjačnice koja je bespravno probila otvor na kući Pavlović (podignuta 1894.) u Marmontovoj ulici. Umjetnici iz udruge Kvart imali su sukob s političarom i poduzetnikom Hrvojem Marušićem zbog ilegalnih intervencija kojima su htjeli upozoriti kako bi se rekreativni sadržaj u kvartu izbetonirao.

Poslije je aktivistička scena vješto koristila društvene mreže, a ironija, duhovitost i provokativnost, koje su krasile grafiterske poruke, prešle su na online izdanje. No, u posljednje vrijeme provokativnost i istraživački žar društvenih mreža koje su vodili splitski aktivisti koji su "razvaljivali" komunalne teme kao da su splasnuli. Nekako se to dogodilo otkad su aktivisti nakon izbora postali dio vlasti, ili su njihovi kompanjoni ušli u vlast. Facebook stranica "Dnevna doza splitskog nereda" gotovo mjesec dana nije objavila ništa o komunalnom neredu, a promijenili su i logo pa nema više "kurca" kojeg su toliko napadali HDZ i Kerum u kampanji. Usporili su kritički tempo GIST i "Društvo Marjan" na svojim stranicama, a Inicijativa za Marjan odavno je usporila.

Bezvezno šaranje

Kad su u pitanju današnji grafiti, onda ima dosta bezveznog šaranja i govora mržnje, tako da bi malo tko žalio za njihovim nestankom. Ali ima i dobrih stvari. Stoga je pitanje hoće li ova vlast umjetnicima nuditi samo mrkvu ili će potegnuti i za batinom koju je pripremao Opara. Ako novo Gradsko vijeće usvoji "Akcijski plan za sprječavanje vandalizma", koji je prošao javno savjetovanje, onda bi kreativnost u javnom prostoru bila na neki način usmjeravana. Naime, neselektivno kažnjavanje koje bi obuhvatilo i subverzivnu gerilsku umjetnost, dok bi se s druge strane poticalo kreativnost na javnim prostorima onda kad to vlast dopusti, vodilo bi k instrumentaliziranju street art umjetnosti.

---

image
Ima očajnih grafita po gradu
Tom Dubravec/Cropix
---

No, svakako, postoje površine u javnom prostoru grada koje bi valjalo oživiti. Dakle, iskorak umjetnosti u javne prostore pomoću murala i drugih artističkih formi je u osnovi dobrodošao. No, isto tako, s muralima i drugim trajnijim oblicima javne umjetnosti treba postupati oprezno pri odabiru, jer nije svaki street art, ili druga javna umjetnička intervencija, jednake kvalitete.

Mural može pozitivno pridonijeti ambijentu u kojem ljudi žive, ali može i dovoditi u pitanje integritet arhitektonskog djela. Dobar mural će osvježiti zapuštene prostore, ali isto tako nepromišljeno odabran mural, osobito ako je velikih dimenzija, može biti proturječan s umjetničkim konceptom arhitekture. Sličan primjer bili bi slučajevi kad se prigodom bojenja fasada zgrada iz razdoblja modernizma ne vodi računa o izvornim zamislima arhitekata.

Imali smo ovih dana velik prijepor oko nepoštovanja izvorne koncepcije pri energetskoj obnovi Osnovne škole Pojišan, vrijednog djela Dinka Vesanovića, u čiju zaštitu su stali arhitekti Ante Kuzmanić i Darovan Tušek, zbog čega se sada mora raditi novi projekt. Osim toga, nije svejedno u kakav ambijent se stavlja mural i pri tome ne mislimo samo na povijesnu jezgru, jer i neki drugi urbani sklopovi imaju vrijednost.

Dakle, murali bi se trebali promišljeno birati i postavljati na one fasade gdje zgrade nemaju izrazitiju arhitektonsku vrijednost i tamo gdje ne narušavaju integritet ambijenta. Što znači da bi ih trebala odobriti struka. Također, trebalo bi birati autore koji su potvrđeni u tom poslu. Da ne bude tek: "Eno, oslikajte onaj zid, djeco, i zabavite se nečim, da ne šarate grafite protiv vlasti."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Vekarić Joško Ponoš/Cropix Ante Čizmić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ivana Vekarić Ivana Vekarić Ivana Vekarić Ivana Vekarić Tom Dubravec/Cropix Saša Burić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Ivana Vekarić
Vratnice u varoškoj Biserovoj ulici oslikali su Darinka Giljanović i Dalibor Popović, a dječak koji gura kolo od barila rad je Marka Gugića
Joško Ponoš/Cropix
Mali morski puž na Blatinama
Ante Čizmić/Cropix
Oslikavanje fasade na stambenoj zgradi u Vinkovačkoj ulici
Nikola Vilić/Cropix
Murala  likom Palmine Piplović u Palminoj ulici u Varošu
Tom Dubravec/Cropix
Ima očajnih grafita po gradu
Ivana Vekarić
Biserova ulica
Ivana Vekarić
Biserova ulica
Ivana Vekarić
Biserova ulica
Ivana Vekarić
Biserova ulica - dječak gura kolo od barila, rad marka Gugića
Tom Dubravec/Cropix
Mural Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici
Saša Burić/Cropix
Ivica Puljak

 
Tom Dubravec/Cropix
Bojan Ivošević
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sandi-vidulic-secira-splitsku-street-art-scenu-i-poziva-na-oprez-treba-oziviti-grad-ali-nije-svaki-umjetnicki-mural-jednake-kvalitete-niti-su-svi-grafiti-vandalizam-1109069 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e18f0862b33cdcb6e0063808344ec2d3b069d80f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sandi+Viduli%C4%87+secira+splitsku+%E2%80%98street+art%E2%80%98+scenu+i+poziva+na+oprez%3A+Treba+o%C5%BEivjeti+grad%2C+ali+nije+svaki+umjetni%C4%8Dki+mural+jednake+kvalitete%2C+niti+su+svi+grafiti+vandalizam&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsandi-vidulic-secira-splitsku-street-art-scenu-i-poziva-na-oprez-treba-oziviti-grad-ali-nije-svaki-umjetnicki-mural-jednake-kvalitete-niti-su-svi-grafiti-vandalizam-1109069 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsandi-vidulic-secira-splitsku-street-art-scenu-i-poziva-na-oprez-treba-oziviti-grad-ali-nije-svaki-umjetnicki-mural-jednake-kvalitete-niti-su-svi-grafiti-vandalizam-1109069 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ulična umjetnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitulična umjetnost

Sandi Vidulić secira splitsku ‘street art‘ scenu i poziva na oprez: Treba oživjeti grad, ali nije svaki umjetnički mural jednake kvalitete, niti su svi grafiti vandalizam

Piše Sandi Vidulić
29. lipnja 2021. - 08:57
Vratnice u varoškoj Biserovoj ulici oslikali su Darinka Giljanović i Dalibor Popović, a dječak koji gura kolo od barila rad je Marka GugićaIvana Vekarić

Prošle nedjelje svečano je otvoren mural na vratnicama kuće aktivista iz Građanske inicijative Split (GIST) Vjeke Santrića u splitskom Varošu, u Biserovoj ulici. Mural je posvećen Tomi Bebiću i pjesmi "Kaleto moja".

Vratnice su oslikali umjetnica Darinka Giljanović i Santrićev aktivistički sudrug Dalibor Popović. Mural na kojem djeca igraju varoške igre je ujedno i posveta jednom načinu života toga starog dijela grada koji ima sve manje stanovnika. Muški voze "karet na balinjere", djevojčice vrte oko struka obruče od bačvi. Dio ovog rada je i djelo akademskog kipara Marka Gugića sa stiliziranim linijama dječaka koji, kao u pjesmi, uz kaletu "gura kolo od barila".

Arhitektica i aktivistica Marijana Bucat je na otvorenju, govoreći o gradovim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:22