StoryEditorOCM
Splitkao djed božićnjak

Ruku punih darova Plenković stigao u Split, bivši radnici ‘Dalmacijavina‘ dočekali pravdu. Žale samo zbog jedne stvari

Piše Sandra Barčot
7. prosinca 2023. - 19:50

Ruku punih darova stigla je Vlada RH u Split, preciznije, premijer Andrej Plenković i ministar graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u društvu potpredsjednika Sabora Ante Sanadera i saborske zastupnice Danice Baričević.

Tijekom posjeta Splitu susreli su se s radnicima bivše tvornice “Dalmacijavino”, koji će nakon 11 godina dobiti svoj teško stečeni novac, svoja potraživanja u stečanoj masi ovog nekadašnjega giganta u proizvodnji pića, dok je regionalna uprava dobila od države na trajno korištenje dva važna prostora, oba u Ulici Ruđera Boškovića.

image

Premijer Plenković i Ante Snader na potpisivanju ugovora

Paun Paunović/Cropix

- Vlada je prošli tjedan donijela odluku o prihvaćanju tražbina radnika “Dalmacijavina” kao vjerovnika naplate prvog reda, te smo danas održali sastanak ovdje u Splitu, u zgradi Županije, s radnicima “Dalmacijavina”.

Predsjednik Vlade, župan Blaženko Boban, potpredsjednik Sabora Sanader i ja dogovorili smo s radnicima isplate za njih 555, a radi se o iznosu od 8,6 milijuna eura. U planu je da sve bude isplaćeno do Božića - istaknuo je ministar Bačić, posebno zahvalivši radnicima na strpljenu, a njihovoj predstavnici Danici Stipović od srca je zahvalio na upornosti i razumijevanju. Sastanku je nazočilo njih 15-ak.

image

Danica Stipović

Paun Paunović/Cropix

Naime, stečaj je otvoren 10. svibnja 2012. godine, no evo tek sada se priča privodi kraju, kao i ono što je mnogima najzanimljivije – tko će sutra biti vlasnik zgrade “Dalmacijavina” u splitskoj gradskoj luci, sada derutne zgrade i trenutačnog obitavališta splitskih beskućnika, no svojom pozicijom prostor je bogom dan za vrhunski hotel i ugostiteljske sadržaje.

- Intenzivno smo radili kako bismo ovo riješili, tražio se model te smo odlučili preuzeti iznos potraživanja za radnike od 8,6 milijuna eura, koje ćemo isplatiti do kraja mjeseca.

image
Paun Paunović/Cropix

Neki nisu dočekali...

Na depozitnom računu “Dalmacijavina” u stečaju na Trgovačkom sudu u Splitu od prodaje imovine je oko 52 milijuna kuna. Odluka je socijalno osjetljiva i gospodarski opravdana - naglašava ministar Bačić, dok će se o zgradi rješenje donijeti tijekom postupka jer stečaj još nije zaključen, a država će onda kao najveći vjerovnik odlučiti s ostalima o preostaloj imovini te definirati postupanje s tim vlasništvom nekadašnje tvornice.

image
Paun Paunović/Cropix

Zadovoljstvo i sreću ovom odlukom radnici nisu krili, samo im je žao što njihovih tridesetak kolega, nažalost, nije dočekalo ovu uplatu, koja će biti proslijeđena njihovim obiteljima.

- Sada ćemo sve riješiti i papirnato. Napokon! - najsretnija je bila Danica Stipović, oduševljena što se ova priča privodi kraju.

Osim isplate radnika propale tvrtke, potpisana su još dva ugovoru o davanju na trajno korištenje dvaju državnih prostora Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to u splitskoj Ulici Ruđera Boškovića, jedan na broju 30, drugi na broju 25.

image
Paun Paunović/Cropix

- Radi se o 739,50 metara kvadratnih u R. Boškovića broj 30, prizemlje, uz etaže minus 1 te minus 2, koje ćemo urediti za rad Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju, naše ustanove za djecu koja trenutno radi na tri adrese.

Drugi prostor je na adresi R. Boškovića 25 koji više od 15 godina koriste veterani 4. gardijske brigade, od 580 metara kvadratnih, koje će Županija urediti kao spomen-sobu za hrvatske branitelje – detalje oko prostora doznajemo od pročenice za regionalnu imovinu Anamarije Bralić Silić.

Blaženko Boban: ‘Danas 555 radnika zadovoljno iščekuje božićne blagdane‘

- Zahvaljujući potpredsjedniku Vlade Branku Bačiću i iznad svega predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, koji je donio odluku da se obeštete radnici, danas njih 555 sa zadovoljstvom iščekuje božićne blagdane.

Moram zahvaliti i radnicima, koji su s toliko strpljenja i civiliziranog odnosa došli do krajnjega cilja, a to je ono što njima i pripada - zaključio je župan Blaženko Boban, dok premijer Plenković nije bio raspoložen za izjave novinarima.

A kako i bi kada su mu u ritam posjeta dvjema županijama, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, "ubacili" događanja skoro svakih sat vremena ne promišljajući o tijeku vremena.

Pa je nakon sastanka Vlade u Zagrebu "dojurio" u Split, u zgradu regionalne uprave, nakon toga jurio je na otvaranje spomenika dr. Franji Tuđmanu u Podstrani, da bi, po protokolu, brzinski stigao i u Šibenik, prvo kod njihova gradonačelnika, a zatim i u Solaris, na konferenciju.

A još je stigao, prije susreta s radnicima "Dalmacijavina" te potpisivanja ugovora za darivanje prostora Županiji, prozboriti i riječ-dvije s predsjednikom HDZ-Split Tomislavom Šutom, koji je došao u Županiju nakratko, na pola sata, izbivajući sa sjednice Gradskog vijeća

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 07:20