StoryEditorOCM
Splitpljuska ili pljusak?

Ravnateljica demantira da je po nalogu Bojana Ivoševića zabranila manifestacije u Podrumima: ‘Politika nema veze s ovim‘

Piše Damir Šarac
31. listopada 2023. - 14:16

Premda su iz Muzeja grada Splita odlučili kako se otvaranje 35. izložbe Adria Art Annale u Dioklecijanovim podrumima otkazuje zbog "neadekvatnih tehničkih uvjeta", organizator Antej Jelenić poručio je da će postaviti izložbu te je pozvao građane da dođu u petak u 17 sati.

– Da, izložba je jučer zabranjena "zbog tehničkih uvjeta"! Velika pljuska nakon više od tri mjeseca rada, nakon što su pristigli brojni radovi, nakon što je dogovoren "Art sabor" s mnogim vrhunskim govornicima. Svejedno, otvorenje je i dalje 3. studenoga, ali u 17 sati, budući da se istočni dio Dioklecijanovih podruma zaključava u 18 sati. Dođite pa ćemo vidjeti što će biti.

Zaista mi nije cilj ovakvo natezanje i vječna borba s institucijama, ali očito da tim institucijama odgovara sve osim onoga što miriše na neku vrstu slobode. Ova vlast je opasno navalila da uništi samu jezgru grada Splita. Ali Split ipak nije od jučer – navodi organizator Antej Jelenić u objavi na društvenim mrežama, navodeći kako je na izložbu koja je odgođena tek par dana prije otvaranja pozvano sedamnaest umjetnika.

Ravnateljica Muzeja grada Vesna Bulić Baketić ističe kako nije odgođeno samo otvaranje ove izložbe nego svih događanja u Podrumima – zbog poplave koja se dogodila 21. listopada i najave novih kišnih nepogoda tijekom sljedećih dana.

– Za petak je oglašen crveni meteoalarm na splitskom području, a prije desetak dana bujica je već poplavila elektroinstalacije i kabele i ne možemo izlagati riziku od kobne nesreće posjetitelje bilo kojeg događanja za koje ćemo kao upravitelji biti odgovorni.

Nije istina da je obustavljen samo AAA, prošlog tjedna nije održan ni Cirkus kolektiv, otkazali smo i izložbu Zbirke Ujević, koja je trebala biti otvorena 17. studenoga, i još nekoliko događanja. Sasvim je netočno da je na našu odluku utjecao dogradonačelnik Bojan Ivošević ili netko drugi, politika nema nikakve veze s ovim. Jednostavno, očekujemo bujične poplave u Dioklecijanovim podrumima u kojima su instalacije u groznom stanju i ne možemo jamčiti sigurnost građanima.

Ovog je ljeta pao komad stropa turistici po nozi i lakše je ozlijedio, da je prošao samo par centimetara sa strane mogao joj je pasti na glavu. Kad padne kiša ili se digne more, električni kabeli su pod vodom, tko može garantirati sigurnost posjetiteljima u tim trenucima?! U znak dobre volje kontaktirali smo MKC kako bi se za AAA pronašao zamjenski prostor u Domu mladih, i našao se.

Nažalost, društvenim mrežama prenosi se svašta, a najmanje istinite informacije. Podrumi su godinama zapušteni i ne mogu se u par mjeseci dovesti u stanje koje bi odgovaralo ni minimalnim sigurnosnim zahtjevima, a kamoli da ih se potpuno tako brzo sanira – zaključuje ravnateljica Bulić Baketić, koja nam je poslala i snimke poplavljenih Podruma od prošlog tjedna, a prema meteorološkim najavama, slična bujica se može očekivati i krajem ovog tjedna.

image

Antej Jelenić, organizatora Adria Art Annalea Split

Bozidar Vukičević/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 14:41