StoryEditor
SplitKOMENTAR

Puljci drmaju gradom, a napeta im nacionalna razina, ako Đogaš izgubi - di će, vidi šta se Vici dogodilo... Ostali su nokautirani, svi osim Keruma. Povjerenice? Oduvik dobro rješenje za Split

Piše Damir Šarac
21. travnja 2022. - 14:17

Nije to slučajno: naša Plakaluša mala dvi je splitske povjerenice dala! Prva je bila Branka Ramljak, profešurica s Ekonomije, koja je 2017. godine nešto više od dva miseca vodila grad kad se privalija Ivo Baldasar, i sićan se da smo govorili kako je prava osoba za to misto, imala je mota i stila, a sad je Banovinu do izbora priuzela Mirna Veža, šefica gradske Službe pravnih poslova zaštite i zastupanja. Obe su naše povjerenice iz jedne mirne i povjerljive ulice, a i one su takve. Žene od karijere, tihe, nenametljive i vridne.

image

Banovinu je do izbora priuzela Mirna Veža. I ona je, ka i Branka Ramljak, iz jedne mirne i povjerljive ulice, a i one su takve. Žene od karijere, tihe, nenametljive i vridne

 

Mirna Veža

Zanimljivo je da se uz obe povjerenice spominje ime bivšega poteštata, a sada saborskoga zastupnika Andre Krstulovića Opare koji je ima bit Vladi u Zagrebu šapnija kako bi baš žene bile dobre regentice. Ako je stvarno tako, dobro je znat da imamo nekoga u Zagrebu ko bi se založija za pametne stvari u Splitu, većina naših šta ih šaljemo gori gledaju samo sebe. To je ka neka tradicija.

Čudni HDZ-ovi kriteriji

Povjerenica Veža tek je priuzela uzde grada, pa ne znamo šta će bit, ali sićamo se gospođe Ramljak, u to vrime smo se smijali kako se gradski proračun presta trošit na bezvezarije i kako bi bilo dobro da Split uvik ima povjerenika. Manje je škandala i najdražeg sporta političara – da se bave sami sobon, a puno se i uštedi.

image

Andro Krstulović Opara i Branka Ramljak

Mario Todorić/Cropix

Profešurica Ramljak ostavila je u gradskoj blagajni skoro netaknutih sto milijuna kuna, a pamtimo i dvi korisne stvari koje je nakon više miseci blokade uspila provest: isplate stipendija za studente i nastavak radova do dovršenja škole Žnjan-Pazdigrad, one iste škole oko koje su prve političke korake učinili Marijana i Ivica Puljak.

Danas Puljci drmaju, posebno in je napeta nacionalna razina, tako da Splićani imaju razloga za sumnju koliko ih privlači znojenje na lokalnon terenu. Ostale stranke još su mamurne od šoka naglih izbora. Osim HDZ-a koji je izabra Zorana Đogaša, kandidata slične visine i struke ka šta je Puljak, koji se u gradsku politiku dosad nije pača, al mnogi su u HDZ-u uvjereni da će bit najbolji.

S Kerumom u brak?!

Čudne je kriterije ima HDZ, tražili su kandidata da nije iz njihove stranke, a opet da nije i daleko i da je al pari gradonačelniku u ostavci. Ka šta se pristoji, izabrali su ga jednoglasno i bez protukandidata iako su nudili naveliko i posvuda. Da ste tih dana prošli kraj glavnoga štaba u Sinjskoj ulici, mogli ste i vi bit kandidat HDZ-a. Šta niko nije tija?

Pa kandidat koji sad izgubi izbore može zaključit svoju političku karijeru. Di će, kud će, vidi šta se Vici Mihanoviću dogodilo, lani kandidat za poteštata, danas diže ruku za Đogaša. Doduše ako Vice krene ka kandidat za zamjenika Đogašu, moga bi se dobar boj zadit s Bojanon Ivoševićen. Bija bi to vatreni sraz zamjenika – komunalnih operativaca, dok bi dva profešura držala nezanimljivu katedru na blabla teme.

Drugo je sve plitko na ritko, svi su nokautirani – osim Keruma, on se prvi diga, uvik spreman za akciju i ponudija brak HDZ-u. On glava, oni noge. U HDZ-u su procijenili da bi se brak moga pritvorit u mrak pa su s Kerumovin HGS-om odlučili nastavit živit nevinčano. Sve dilimo, županijsku i gradsku imovinu, poslove i radna mista, ali tili bi sačuvat i malo manevarskog prostora. Samo malo.

U SDP-u se govori o nelošemu kandidatu, vijećniku Davoru Matijeviću koji se iskaza ka prešidente kotara Blatine, samo šta još – nije kandidat, oni u stranci pate od simptoma Buridanova tovara i teže in je donit kakvu odluku nego rodit. U njih uvik potencijalni kandidat ima nekoga poviše glave, blizanca koji ga želi zatuć.

image

Davor Matijević

Bozidar Vukicevic/Cropix

Mini mandat Puljka i Ivoševića (o Kuzmanićevoj svrsi još moramo nešto doznat), završija je i možemo vidit šta su iza sebe ostavili. Stane u par riči: Pazar u radovima i polovica Istočne obale isto u radovima. Par akcija, pilanje stupića i uklanjanja škovaca i komunalnog nereda s ulica. Ono šta nas je nerviralo godinama. Očito su veliki skok ostavili za drugu priliku ako je dobiju.

Sad je u komunalnoj modi nova rič: dekorativni beton. Dok je HDZ priko Vice Mihanovića i Lučke uprave uredija svoj dil Istočne obale na konzervativni (i skup način) u bilome kamenu, a službeno otvaranje očito čeka premijera u Splitu, gradski upravnici rade jeftinije. I sporije. Kaže Siniša Gašparević, direktor Parkova i nasada, kako će se dekorativno betonirani dil Pazara sušit desetak radnih (!) dana pa će tek onda lipit ploče i primistit doli banke iz Hrvojeve. Ol se beton suši samo radnin danima – cimenat ne radi vikendon i blagdanon?

Pitan prijatelja arhitekta, kaže mi osušit će se u dvadeset i četiri ure. Pari mi malo. Zoven prijatelja inženjera građevine: “Osušit će se brzo, ali do pune čvrstoće i pomoću današnjih aditiva i budući da je rič o armiranoj ploči na zemlji, bit će spremno za sedan dana.” Jer deset radnih dana je s vikendima dvi sedmice.

Afera iz teatra

Znači, može to i brže Gašpareviću, samo triba nabavit pravi broj telefona. Tamo na Istočnoj odakle se jučer maka zadnji šator, moga bi se ostavit i sloj gole zemlje, stabla u drvoredu bit će van zahvalna, a i manja je mogućnost da će se tamo opet vratit štandovi kad se jednom promini vlast. Znaš kako je u nas, uvik triba mislit unaprid da će neko nešto zapasat, uništit i razbit.

Ljudi od kulture trenutno su zaokupljeni teatron u splitskome teatru. U političkoj drami koja trese grad, bilo bi čudno da i teatar nije da doprinos, jer je ka šta vidimo, debelo primrižen političkin parangalon. Izbila je afera oko zapošljavanja dirigenta Jure Bučevića (iz kvote Kerumove), a ni intendant Srećko Šestan (iz kvote HDZ-ove) ne stoji dobro: palo mu je financijsko i programsko izvješće na Kazališnome vijeću i može očekivat šup-kartu. Izbori su mu došli ka naručeni, kutri on; ako HDZ ojača možda će izvuć još jedan mandat. A prođe li Kerum dobro i Bučevićeva situacija će se popravit.

image

Srećko Šestan i Jure Bučević

Jakov Prkic/Cropix

Tako politika trese i lupa na svin razinama u našemu malome gradu, od dekorativnoga betona i pametnih klupa do opere. Samo su građani uvik grebena stranka, za njih tu nema leba. Sad kad navale turisti bit će važni ka crno pod nokton. Zato su povjerenice oduvik dobro rješenje za Split. Blagajna je zaključana, nema diljenja harača, lipo ih je vidit, poslin više od trideset godin imamo ženu na čelu grada, a naša Plakaluša se pokazala ka izvor razumnih politika. Koliko smo mi s Plakaluše potentni za upravljat Spliton, tokat će i mene jedan dan bit povjerenik. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:36