StoryEditorOCM
Splitpoteštat

Puljak ‘pretresao‘ sve gradske projekte. Otkrio kada ćemo se kupati na Žnjanu, hoće li djeca imati mjesto u vrtiću i zašto nam je parking skuplji. ‘Opleo‘ je i po HDZ-u

Piše A.B.
8. siječnja 2023. - 13:04

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u emisiji "Točka na tjedan" za N1 televiziju komentirao je projekte na kojima radi poput uređenja žnjanskog platoa, tehnološkog parka Dračevac, izgradnje vrtića, gradnje parking mjesta i poticanja korištenja javnog prijevoza među građanima. Osvrnuo se i na aktualno pitanje o novoj odluci Vlade RH koja se odnosi na uvođenje besplatnih obroka u osnovne škole o čemu se posljednjih dana naveliko pisalo u medijima.

- Prošla godina je bila zanimljiva, najblaže rečeno, ali mislim da je bila uspješna, naročito za građane Splita. Mi smo prošle godine građanima Splita vratili odluku žele li zaista da nastavimo smjerom kojim smo krenuli, smjerom uvođenja reda i borbe za javno dobro. Oni su rekli – da, želimo – i mi smo nastavili istim smjerom - rekao je Puljak.

Rekao je da će iduća godina bit godina realizacije u kojoj će se dovršiti projekti poput plaže Žnjan, rekonstrukcije odlagališta otpada Karepovac, gradnje Tehnološkoga parka u Dračevcu te velike projekte zbrinjavanja i razdvajanja otpada, gradnje parkirnih mjesta i poticanja građana da što češće koriste javni prijevoz.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Vlada nas je dugo uvjeravala da neće biti nikakvih problema s poskupljenjima, ali to očigledno nemaju pod kontrolom. Građani Splita se nose teško s poskupljenjima kao i bilo koji drugi građani. Zaista im smeta kada se osjećaju izigranima. Ja se nadam da će i trgovci shvatit da se takve stvari ne rade - prokomentirao je Puljak i nova poskupljenja usluga i proizvoda koja su "ražestila" mnoge naše sugrađane.

Rastu cijene parkinga, smanjuju se cijene javnog gradskog prijevoza

Novost u našem gradu od 1. siječnja je i poskupljenje cijena parkinga po satu, no kao alternativu Puljak je smanjio cijene karata u javnom gradskom prijevozu. Gradonačelnik je pojasnio kako se tom mjerom nastoji potaknuti građane da automobile zamijene autobusima. Prihodi od poskupljenja parkinga, kaže, iskoristit će se za gradnju garaža.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Mi nismo populisti da kažemo dobit ćete besplatnu vodu. Građani znaju da ono što mi zovemo – besplatno – oni isto tako plate na jedan ili drugi način. Ono što je nama važno je da objasnimo koje su naše politike, a naše politike, zbog kojih su nas građani izabrali, su da ima manje automobila, više pješaka u Splitu, pješačke zone, javni gradski prijevoz... - nabraja.

Na red je došlo i pitanje o uređenju žnjanskog platoa, velike zemljane površine, godinama zapuštene i neuređene, na kojoj se pruža višekilometarski potez plaža.

image

Pustopoljina na Žnjanu 

Vojko Basic/Cropix

- Ovih dana će se sve ukloniti sa Žnjana. Uskoro će početi radovi. Mi smo čekali zadnji trenutak za potpis ugovora o koncesiji s Vladom da bismo omogućili ljudima da što duže privređuju na Žnjanu. S radovima bismo počeli u proljeće 2023. i završili u proljeće dogodine, da bi ta plaža za ljeto 2024. bila najbolja plaža u Hrvatskoj pa čak i šire - najavio je Puljak ističući kako će to biti jedna potpuno zelena plaža.

- Posadit ćemo tisuću stabala, napravit igrališta za djecu, amfiteatar za kulturu, ugostiteljske objekte. Godinu dana strpljenja za izgradnju toga nije nikakav problem. Zaista je pitanje zašto je trebalo 30 godina da se to riješi - rekao je.

image

Ovako bi Žnjan trebao izgledati prema projektu 

Jedan od poteza koje je Puljak obećao napraviti u svom mandatu je i gradnja škola i vrtića.

- Sva djeca bez obzira rade li njihovi roditelji, imat će svoje mjesto u vrtiću. Dosad su se kvartovi radili tako da bi se prvo izgradile kuće, pa ceste, pa na kraju vrtić i škola - odlučno će Puljak. Pojasnio je i da će ubuduće projketirati rastuće kvartove, a za primjer je naveo Korešnicu.

Smatra da je Vlada ishitreno donijela odluku o uvođenju besplatnih obroka u osnovnim školama s obzirom na to da mnoge škole nemaju kapacitete ni mogućnosti za to.

- Vlada je donijela jednu odluku za koju nije provela nikakvu analizu. Niti pitala bilo koga ima li uopće mogućnosti da se tako nešto provede. Donijeli su odluku da od ponedjeljka za svako dijete daju po 10 kuna i da se onda mi snađemo kako ćemo osigurati obroke. Mi smo zatekli škole u stanjima u kojima pola škola nema niti kuhinju. To ne možemo izvesti u takvom obliku u kojem su oni zamislili - kritizirao je poteštat Vladinu odluku te dodao da će je svejedno provesti.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Mi ćemo to napraviti i ispuniti. Mi se ne bunimo i ne žalimo. U međuvremenu nas je lokalni HDZ počeo prozivati radi toga što je njihov HDZ iz Vlade donio odluku koja je potpuno nerealna u ovome trenutku. Rekli smo, u redu, donijeli ste tu odluku ishitreno, niste razmislili kad treba doći u primjenu, ali u redu mi ćemo je provesti. Ali nemojte nas radi toga prozivati i nemojte uvlačiti djecu u dnevno političke svrhe. Ja se tome nisam nadao niti od HDZ-a. Nemam o njima baš super dobro mišljenje, kao što znate, ali nisam se nadao da će djecu koristiti u takve svrhe. To je stvarno degutantno. To mene zaista pogađa. Kad bih ja koristio njihovu retoriku onda bih ja rekao da oni nisu brinuli o djeci, da im nisu osigurali ni osnovne uvjete u školama. Ništa nisu razvijali 30 godina nego su se bavili isključivo sobom, a sada nas prozivaju za ono što nisu radili dugi niz godina - poručio je Puljak.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Zaključio je intervju time da je HDZ najveći problem ove države.

- Mislim da je najveći problem države HDZ i da zaista mi nemamo šanse dok HDZ upravlja njome jer sam sada svjestan koje su oni modele upravljanja uspostavili – da su važniji njihovi kadrovi – da je važnije imati njihovu iskaznicu nego nešto znati. Meni kao profesoru je to nezamislivo.

image

Gradnja centralne zgrade Tehnoloskog parka na Dračevcu u prostoru bivše vojarne.
 

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Mi mlade ljude moramo učiti da moraju biti bolji od drugih da bi napredovali u životu, a ne da moraju imati iskaznicu HDZ-a da bi napredovali. Takav sustav ne postoji nigdje drugo nego u Hrvatskoj i zato smo mi na dnu Europe. Ja zaista iskreno mislim da je HDZ glavni uzročnik problema u zemlji. Zašto mi nismo uspješni na našem unutarnje političkom planu kao što smo na vanjskopolitičkom planu? Ušli smo u euro, u Schengen – to su dobre vijesti – ali unutar Hrvatske smo zaista loši i zato je u najvećoj mjeri kriv HDZ - zaključio je splitski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 07:30