StoryEditorOCM
SplitSVAKI GLAS JE VAŽAN

Puljak priznao: Split bi išao na još jedne nove izbore da nije izglasan kredit! ‘Nema šanse da bih moljakao za potporu‘

Piše Božidar Lončar
14. srpnja 2023. - 14:57

Osam dana od sjednice Gradskog vijeća na kojoj je s jednim glasom viška izglasan povijesni kredit od 150 milijuna eura, još se i dalje pokušavaju saznati okolnosti i političke igre oko glasanja koji je podijelio vijećnike SDP-a.

Jedno od njih koje je pokrenuo Damir Barbir iz SDP-a je bi li Splićani išli na nove izbore da se kredit nije izglasao? Da podsjetimo, Damir Barbir je glasao za podizanje kredita priklonivši se prijedlogu stranke Centar i gradonačelnika, dok je njegov stranački kolega Davor Matijević glasao protiv stajući na stranu HDZ, HGS-a, Mosta i Domovinskog pokreta. 

image
Joško Ponoš/Cropix

Već od tada nastojimo doći do gradonačelnika kako bismo provjerili kako gradonačelnik Ivica Puljak komentira navodnu dopisku Damira Barbira i potpredsjednika SDP-a Siniše Hajdaša Dončića u kojem je navedeno:

- Dobio sam info da ako ne podržimo kredit za razvoj grada, Puljak raskida suradnju i ide u izbore - stoji u Barbirovoj objavi prepiske na Facebooku, koju smo prenijeli.

image

Glasanje o kreditu

 

Slobodna Dalmacija

Gradonačelnik je na naš upit odgovario kako je "SDP nama podršku dao sam" i kako je "dao do znanja da pitanje kredita nije banalna točka i da posljedice mogu biti i gubitak većine u Vijeću, pa i sve što to nosi, uključujući i mogućnost izbora":

- Mislim da svi u Splitu znaju da ne bih sebi dopustio da budem ucijenjeni gradonačelnik, pa ni kad imamo samo jedan mandat do većine. Ne postoji šansa da bi pred svaku sjednicu dolazio i bilo koga moljakao za potporu. SDP je nama podršku dao sam. Kad se dogodila situacija uvjetovanja uoči zadnje sjednice, obavio sam konzultacije sa svim klubovima i zastupljenim strankama u Gradskom vijeću.

image
Joško Ponoš/Cropix

Obavio sam i nekoliko sastanaka s našim vijećnicima i suradnicima. Na nekim od tih sastanaka dao sam do znanja da pitanje kredita nije banalna točka i da posljedice mogu biti i gubitak većine u vijeću, pa i sve što to nosi, uključujući i mogućnost izbora.

Ne bih se niti dana premišljao hoću li biti slobodan ili ucjenjeni gradonačelnik. Pa i nekoliko mjeseci prije prošlih izbora dao sam do znanja, recimo, Jakovu Prkiću da su izbori realna opcija. On je to kasnije i sam potvrdio. Zato je gospodin Barbir sasvim ispravno zaključio iz naših konzultacija da je to itekako realna opcija - odgovorio je gradonačelnik Ivica Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 05:00