stdClass Object ( [id] => 292434 [title] => Prof. dr. Ivan Pavić: Kako sam od Splita napravio sveučilišni grad [alias] => prof-dr-ivan-pavic-kako-sam-od-splita-napravio-sveucilisni-grad [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Splitski Filozofski fakultet proslavio je tek deseti rođendan, a u tom je kratkom periodu uspio postati jedna od najvećih sastavnica Sveučilišta u Splitu, sa skoro 1300 studenata. Prigodom proslave okrugle obljetnice nisu zaboravili dati priznanje najzaslužnijima za osnivanje, a među njima je bio i prof. dr. Ivan Pavić, dugogodišnji rektor Splitskog sveučilišta.

Nakon što je prije godinu dana napustio zgradu Sveučilišta u Livanjskoj, Pavić se vratio matičnom Ekonomskom fakultetu, no i dalje sa zanimanjem prati sve što se na Sveučilištu događa. Naravno da mu godi priznanje kolega iz akademske zajednice, jer je tijekom 12 rektorskih godina od jednog malog, gotovo provincijskog sveučilišta, uspio stvoriti veliku akademsku ustanovu od koje je u dalmatinskim okvirima samo splitska bolnica veći poslodavac. Kada je 2002. prvi put izabran za čelnika Splitskog sveučilišta, ono je imalo 800 zaposlenih, a na odlasku oko 1700...

No, nije to, ističe Pavić, bilo zapošljavanje samo zbog zapošljavanja, da ne kažemo uhljebljivanja - bila je to nužda jer je broj novih studija i studenata rapidno rastao. Na početku mandata bilo je sedam - osam tisuća studenata, a na kraju tri puta više! Ipak, ono najvidljivije što je ostalo iza Pavića je studentski kampus na Visokoj, zbog čega ga se često kritiziralo da je sav novac ulagao u beton umjesto u ljude.

- Zgrade se vide i predmet su stalnih komentara, a studijski programi i kadrovsko jačanje ostaju izvan fokusa... U kadrovskom snaženju prije svega smo se oslonili na naše najbolje studente, koje smo potom upućivali na daljnju edukaciju na najprestižnija svjetska sveučilišta.

Većina njih već su docenti ili izvanredni profesori. Uživaju znanstveni ugled i izvan granica naše zemlje i kao takvi postaju nositelji ključnih iskoraka Sveučilišta i njegova uključivanja u svjetske znanstvene i obrazovne tijekove.

Na temelju broja i znanstvenog rejtinga naših znanstvenika te činjenice da još neki naši fakulteti rade u posve neuvjetnim prostorima, proizlazi upravo obrnuto: više smo ulagali u ljude nego u zgrade - ističe Pavić. Što se njega tiče, on je ipak najponosniji na osnivanje novih studijskih programa, a pogotovo na već spomenuti Filozofski fakultet.

- Bez Filozofskog grad Split ne bi bio to što treba i može biti. Tu je još i studij arhitekture, koji smo uspjeli osnovati nedugo nakon mojeg preuzimanja rektorske dužnosti, da bi danas studenti splitske arhitekture osvajali najviše nagrade.

Zatim, snažan razvoj Medicinskog fakulteta s novim studijima sestrinstva, dentalne medicine, forenzike, a uz rast svih parametara kvalitete, od medicinskih su studija napravili takoreći splitski brend. Posebno se to može kazati za studij medicine na engleskom jeziku, koji postaje snažna poluga međunarodne afirmacije našeg Sveučilišta. Pa još i Farmacija, kao zajednički studij Kemijsko-tehnološkog i Medicinskog fakulteta.

Ipak, Split posebno primjećuje rast Sveučilišta preko izgradnje kampusa, koji i u arhitektonskom smislu postaje prepoznatljiva točka u Gradu.


- Sveučilišni kampus u splitske prostorne planove ucrtan je prije nekoliko desetljeća. Bila je to ideja ispred svojega vremena. Nakon izgrađene prve faze FESB-a i Građevinskog fakulteta, za koje su zaslužni prof. Maletić i Miličić, dugo se nije ništa gradilo. Stanka je trajala toliko dugo da su se na rubnim dijelovima kampusa počeli graditi stambeni objekti, da bi se prije 15 godina počela graditi zgrada Ekonomskog fakulteta.

Tada sam, u funkciji dekana Fakulteta, s resornim ministrom prof. Hrvojem Kraljevićem potpisao sporazum prema kojemu pola novca osigurava Ministarstvo, a pola Fakultet.

Do sada nije zabilježeno da je neka fakultetska institucija u Hrvatskoj tako nešto učinila. Uslijedila je intenzivna izgradnja kampusa, prvo kreditom koji je odobren za mandata ministra Gvozdena Flega, a zatim također s kreditnim sredstvima koje je potpisao ministar Dragan Primorac. Nadam se da će nova uprava Sveučilišta nastaviti s izgradnjom, počevši s toliko potrebnom zgradom Filozofskog fakulteta.

Povećanje broja studenata u prvi je plan istaknulo pitanje njihovog standarda. Što je tu učinjeno i je li to dovoljno?


- Zatekao sam gradilište studentskog doma u Spinutu, koje je zapušteno stajalo deset godina. Sveučilište je uz pomoć Grada i tadašnjeg gradonačelnika Ivana Škarića u vrlo kratkom roku dovršilo objekt u kojem su nalaze 182 postelje i 20 apartmana za gostujuće profesore.

Novine su zabilježile moju izjavu da su nove studentske sobe komfornije od moje spavaće sobe.

U tom smo domu otvorili nešto kasnije jedan od najmodernijih restorana u koji i danas možemo odvesti najzahtjevnijeg gosta. Restorani na Građevinskom i Ekonomskom fakultetu te FESB-u bitno su podignuli standard. Prije dvije godine u kampusu je dovršen studentski dom sa 600 postelja...

Nažalost, nismo uspjeli završiti studentski restoran, pa bi to trebao biti jedan od glavnih prioriteta nove uprave Sveučilišta, kao i još jedan dom na kampusu.

Što ste ostavili novoj upravi Sveučilišta?


- Prije svega, Sveučilište koje je naraslo u svim dimenzijama. Treba ga nastaviti dalje razvijati, kao, primjerice u izgradnji kampusa, novog doma, novih studija na engleskom jeziku ili intenziviranju međunarodne suradnje, a u nekim nam je potrebna konsolidacija kako bi se dostignuto podiglo na višu kvalitativnu razinu. Tu prije svega mislim na kvalitetu studija i studiranja.

Treba reformirati i studijske programe kako bi se diplomirane studente više približilo tržištu rada. Znanstvena izvrsnost, pojedinačna i institucijska, također je prostor za veći angažman. Siguran sam da i naši nasljednici imaju kvalitetnih ideja i dovoljno energije za nove iskorake.

Diana Barbarić
snimio Paun Paunović / CROPIX

Veza s gospodarstvom

Od nove hrvatske vlasti, bez obzira koja bila, bilo bi mudro da većim ulaganjem, naročito u prirodne i tehničke znanosti, potakne razvoj industrija koje proizvode pametne proizvode. To je u prvom redu IT industrija, ali i različite prerađivačke industrije koje se zasnivaju na visokim tehnologijama. Općenito bi u ovome smislu trebala biti čvršća veza između znanosti i gospodarstva, jer ne smije se zaboraviti da u konačnici znanost nije sama sebi svrha.

S druge strane, u okviru neupitne autonomije, vlasti bi trebale sveučilištima postaviti jasne ciljeve u odnosu na njihovu misiju i novac koji za to trebaju dobiti. Na taj način bi se unijela nužno potrebna živost.

Stanovi za mlade znanstvenike

Malo se zna da ste stambeno zbrinuli brojne mlade znanstvenike.

- Riječ je o modelu subvencionirane kamate za stambenu izgradnju, mome takoreći autorskom modelu, koji se nakon velikog truda i lobiranja instalirao na svim sveučilištima i po kojem je svoje stambene probleme riješilo barem dvije tisuće znanstvenika, prije svega mladih.

Početna cijena za naše djelatnike u konačnici je iznosila svega 950 eura po kvadratu na vrlo atraktivnoj lokaciji na Žnjanu. Mladim znanstvenicima to se isplatilo prije svega financijski, ali ništa manja korist nije bila u pogledu mogućnosti veće posvećenosti znanstvenom radu i drugim profesionalnim obvezama - kaže Pavić.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dr. Ivan Pavić ispred zgrada splitskog sveučilišta koje su izgrađene u njegovom mandatu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 12 godina uzleta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-11-09 17:18:50 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-11-09 18:51:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-11-09 18:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3845 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/11/09/Novosti/pavic00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7957752 Threads: 6 Questions: 1655634163 Slow queries: 4922286 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111897927 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/prof-dr-ivan-pavic-kako-sam-od-splita-napravio-sveucilisni-grad-292434 [printLink] => /split/prof-dr-ivan-pavic-kako-sam-od-splita-napravio-sveucilisni-grad-292434?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228713 [name] => ivanpavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivanpavic [link] => /tag/ivanpavic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dr. Ivan Pavić ispred zgrada splitskog sveučilišta koje su izgrađene u njegovom mandatu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 12 godina uzleta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prof. dr. Ivan Pavić: Kako sam od Splita napravio sveučilišni grad [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-10-19-50-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/09/Novosti/pavic00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/09/Novosti/pavic00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Splitski Filozofski fakultet proslavio je tek deseti rođendan, a u tom je kratkom periodu uspio postati jedna od najvećih sastavnica Sveučilišta u Splitu, sa skoro 1300 studenata. Prigodom proslave okrugle obljetnice nisu zaboravili dati priznanje najzaslužnijima za osnivanje, a među njima je bio i prof. dr. Ivan Pavić, dugogodišnji rektor Splitskog sveučilišta.

Nakon što je prije godinu dana napustio zgradu Sveučilišta u Livanjskoj, Pavić se vratio matičnom Ekonomskom fakultetu, no i dalje sa zanimanjem prati sve što se na Sveučilištu događa. Naravno da mu godi priznanje kolega iz akademske zajednice, jer je tijekom 12 rektorskih godina od jednog malog, gotovo provincijskog sveučilišta, uspio stvoriti veliku akademsku ustanovu od koje je u dalmatinskim okvirima samo splitska bolnica veći poslodavac. Kada je 2002. prvi put izabran za čelnika Splitskog sveučilišta, ono je imalo 800 zaposlenih, a na odlasku oko 1700...

No, nije to, ističe Pavić, bilo zapošljavanje samo zbog zapošljavanja, da ne kažemo uhljebljivanja - bila je to nužda jer je broj novih studija i studenata rapidno rastao. Na početku mandata bilo je sedam - osam tisuća studenata, a na kraju tri puta više! Ipak, ono najvidljivije što je ostalo iza Pavića je studentski kampus na Visokoj, zbog čega ga se često kritiziralo da je sav novac ulagao u beton umjesto u ljude.

- Zgrade se vide i predmet su stalnih komentara, a studijski programi i kadrovsko jačanje ostaju izvan fokusa... U kadrovskom snaženju prije svega smo se oslonili na naše najbolje studente, koje smo potom upućivali na daljnju edukaciju na najprestižnija svjetska sveučilišta.

Većina njih već su docenti ili izvanredni profesori. Uživaju znanstveni ugled i izvan granica naše zemlje i kao takvi postaju nositelji ključnih iskoraka Sveučilišta i njegova uključivanja u svjetske znanstvene i obrazovne tijekove.

Na temelju broja i znanstvenog rejtinga naših znanstvenika te činjenice da još neki naši fakulteti rade u posve neuvjetnim prostorima, proizlazi upravo obrnuto: više smo ulagali u ljude nego u zgrade - ističe Pavić. Što se njega tiče, on je ipak najponosniji na osnivanje novih studijskih programa, a pogotovo na već spomenuti Filozofski fakultet.

- Bez Filozofskog grad Split ne bi bio to što treba i može biti. Tu je još i studij arhitekture, koji smo uspjeli osnovati nedugo nakon mojeg preuzimanja rektorske dužnosti, da bi danas studenti splitske arhitekture osvajali najviše nagrade.

Zatim, snažan razvoj Medicinskog fakulteta s novim studijima sestrinstva, dentalne medicine, forenzike, a uz rast svih parametara kvalitete, od medicinskih su studija napravili takoreći splitski brend. Posebno se to može kazati za studij medicine na engleskom jeziku, koji postaje snažna poluga međunarodne afirmacije našeg Sveučilišta. Pa još i Farmacija, kao zajednički studij Kemijsko-tehnološkog i Medicinskog fakulteta.

Ipak, Split posebno primjećuje rast Sveučilišta preko izgradnje kampusa, koji i u arhitektonskom smislu postaje prepoznatljiva točka u Gradu.


- Sveučilišni kampus u splitske prostorne planove ucrtan je prije nekoliko desetljeća. Bila je to ideja ispred svojega vremena. Nakon izgrađene prve faze FESB-a i Građevinskog fakulteta, za koje su zaslužni prof. Maletić i Miličić, dugo se nije ništa gradilo. Stanka je trajala toliko dugo da su se na rubnim dijelovima kampusa počeli graditi stambeni objekti, da bi se prije 15 godina počela graditi zgrada Ekonomskog fakulteta.

Tada sam, u funkciji dekana Fakulteta, s resornim ministrom prof. Hrvojem Kraljevićem potpisao sporazum prema kojemu pola novca osigurava Ministarstvo, a pola Fakultet.

Do sada nije zabilježeno da je neka fakultetska institucija u Hrvatskoj tako nešto učinila. Uslijedila je intenzivna izgradnja kampusa, prvo kreditom koji je odobren za mandata ministra Gvozdena Flega, a zatim također s kreditnim sredstvima koje je potpisao ministar Dragan Primorac. Nadam se da će nova uprava Sveučilišta nastaviti s izgradnjom, počevši s toliko potrebnom zgradom Filozofskog fakulteta.

Povećanje broja studenata u prvi je plan istaknulo pitanje njihovog standarda. Što je tu učinjeno i je li to dovoljno?


- Zatekao sam gradilište studentskog doma u Spinutu, koje je zapušteno stajalo deset godina. Sveučilište je uz pomoć Grada i tadašnjeg gradonačelnika Ivana Škarića u vrlo kratkom roku dovršilo objekt u kojem su nalaze 182 postelje i 20 apartmana za gostujuće profesore.

Novine su zabilježile moju izjavu da su nove studentske sobe komfornije od moje spavaće sobe.

U tom smo domu otvorili nešto kasnije jedan od najmodernijih restorana u koji i danas možemo odvesti najzahtjevnijeg gosta. Restorani na Građevinskom i Ekonomskom fakultetu te FESB-u bitno su podignuli standard. Prije dvije godine u kampusu je dovršen studentski dom sa 600 postelja...

Nažalost, nismo uspjeli završiti studentski restoran, pa bi to trebao biti jedan od glavnih prioriteta nove uprave Sveučilišta, kao i još jedan dom na kampusu.

Što ste ostavili novoj upravi Sveučilišta?


- Prije svega, Sveučilište koje je naraslo u svim dimenzijama. Treba ga nastaviti dalje razvijati, kao, primjerice u izgradnji kampusa, novog doma, novih studija na engleskom jeziku ili intenziviranju međunarodne suradnje, a u nekim nam je potrebna konsolidacija kako bi se dostignuto podiglo na višu kvalitativnu razinu. Tu prije svega mislim na kvalitetu studija i studiranja.

Treba reformirati i studijske programe kako bi se diplomirane studente više približilo tržištu rada. Znanstvena izvrsnost, pojedinačna i institucijska, također je prostor za veći angažman. Siguran sam da i naši nasljednici imaju kvalitetnih ideja i dovoljno energije za nove iskorake.

Diana Barbarić
snimio Paun Paunović / CROPIX

Veza s gospodarstvom

Od nove hrvatske vlasti, bez obzira koja bila, bilo bi mudro da većim ulaganjem, naročito u prirodne i tehničke znanosti, potakne razvoj industrija koje proizvode pametne proizvode. To je u prvom redu IT industrija, ali i različite prerađivačke industrije koje se zasnivaju na visokim tehnologijama. Općenito bi u ovome smislu trebala biti čvršća veza između znanosti i gospodarstva, jer ne smije se zaboraviti da u konačnici znanost nije sama sebi svrha.

S druge strane, u okviru neupitne autonomije, vlasti bi trebale sveučilištima postaviti jasne ciljeve u odnosu na njihovu misiju i novac koji za to trebaju dobiti. Na taj način bi se unijela nužno potrebna živost.

Stanovi za mlade znanstvenike

Malo se zna da ste stambeno zbrinuli brojne mlade znanstvenike.

- Riječ je o modelu subvencionirane kamate za stambenu izgradnju, mome takoreći autorskom modelu, koji se nakon velikog truda i lobiranja instalirao na svim sveučilištima i po kojem je svoje stambene probleme riješilo barem dvije tisuće znanstvenika, prije svega mladih.

Početna cijena za naše djelatnike u konačnici je iznosila svega 950 eura po kvadratu na vrlo atraktivnoj lokaciji na Žnjanu. Mladim znanstvenicima to se isplatilo prije svega financijski, ali ništa manja korist nije bila u pogledu mogućnosti veće posvećenosti znanstvenom radu i drugim profesionalnim obvezama - kaže Pavić.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prof-dr-ivan-pavic-kako-sam-od-splita-napravio-sveucilisni-grad-292434 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=edc36868ce06f9811c054c90196071fc6517ddaf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prof.+dr.+Ivan+Pavi%C4%87%3A+Kako+sam+od+Splita+napravio+sveu%C4%8Dili%C5%A1ni+grad&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprof-dr-ivan-pavic-kako-sam-od-splita-napravio-sveucilisni-grad-292434 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprof-dr-ivan-pavic-kako-sam-od-splita-napravio-sveucilisni-grad-292434 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dr. Ivan Pavić ispred zgrada splitskog sveučilišta koje su izgrađene u njegovom mandatu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 12 godina uzleta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Split12 godina uzleta

Prof. dr. Ivan Pavić: Kako sam od Splita napravio sveučilišni grad

Piše PSD.
9. studenog 2015. - 19:41
Splitski Filozofski fakultet proslavio je tek deseti rođendan, a u tom je kratkom periodu uspio postati jedna od najvećih sastavnica Sveučilišta u Splitu, sa skoro 1300 studenata. Prigodom proslave okrugle obljetnice nisu zaboravili dati priznanje najzaslužnijima za osnivanje, a među njima je bio i prof. dr. Ivan Pavić, dugogodišnji rektor Splitskog sveučilišta.

Nakon što je prije godinu dana napustio zgradu Sveučilišta u Livanjskoj, Pavić se vratio matičnom Ekonomskom fakultetu, no i dalje sa zanimanjem prati sve što se na Sveučilištu događa. Naravno da mu godi priznanje kolega iz akademske zajednice, jer je tijekom 12 rektorskih godina od jednog malog, gotovo provincijskog sveučilišta, uspio stvoriti veliku akademsku ustanovu od koje je u dalmatinskim okvirima samo splitska b...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:19