StoryEditor
Splitzakon prirode

Prizori sa splitske Rive dali su nam mislit‘ na kraju dana. Nekoliko okrutnih, ali i moćnih scena kao da nas podsjeća na najmoćniju istinu na svijetu

Piše PSD.
30. ožujka 2020. - 23:31
čitatelj

Priroda je okrutna. Čak i one koji možda inače uspješno ignoriraju ovu notornu činjenicu, zadnjih mjeseci na nju je podsjetila pandemija koronavirusa koja kosi živote diljem svijeta, a čovjek je pred njom gotovo nemoćan. U rukama su nam tek 'alati' kojima možemo smanjiti smrtnost, i to sve nadajući se da virus neće mutirati i potpuno se oteti našoj kontroli.

No koliko god priroda bila okrutna, a nama naizgled često i nepravedna, ona ima svoja pravila, savršena je u svojoj nesavršenosti i na nevjerojatan način se uvijek iznova regenerira i opstaje - dok god čovjek ne umiješa svoje prste. Pa i tad, ali onda nerijetko na štetu čovjeka.

Upravo na ovu nepobitnu istinu, možda najveću i najmoćniju na svijetu, u ovo vrijeme puno simbolike, podsjetili su nas današnji prizori sa splitske Rive, a koji su za oko i kameru 'zapeli' jednom Splićaninu, spomenimo usput - svjetski poznatom fotografu, koji je za ovu priliku ipak želio ostati 'u pozadini'.

U prvi trenutak šokirani krvavim prizorima koje nam je poslao, na kojima gladni galeb usred pustog grada ubija i proždire svoj plijen, zapitali smo se - čemu ovo? Da, okrutno je, ali to je priroda...Onda je stigla i posljednja fotografija. Nevjerojatno tužna i zastrašujuća, u isto vrijeme na neki vrlo neobičan način lijepa, moćna i dostojanstvena. Ta velika, snažna ptica, usput i simbol Dalmacije, legla je mrtva nasred grada, presudila joj je ljudska ruka.

Ruka osvetnika bijesnog zbog smrti goluba? Ili tek lošeg, isfrustriranog čovjeka koji je jednog galeba odlučio okriviti za sve loše što nam se događa? Ili možda samo nekog tko je u svojoj bijedi odlučio sav svoj jad iskaliti na slabijem pa makar to bio jedan običan galeb koji je samo, po zakonu prirode, marendao goluba?

image
čitatelj


Pandemija koja nas okružuje definitivno nas sve čini osjetljivijima i ranjivijima, ali definitivno je i prilika da se temeljito preispitamo, podsjetimo koliko smo maleni u odnosu na prirodu i koliko smo bahati prema njoj i njenim vječnim, nepobitnim zakonima.

Podsjetili su nas na to, na koncu, nedavno i znanstvenici koji nam s punim pravom trljaju na nos kako su nas upozoravali da ćemo skupo platiti svoju okrutnost prema prirodi...

Ako smo koronavirus dobili od šišmiša, stanje bi uskoro moglo biti puno gore: uništavanjem šuma životinje stižu među ljude, a s njima i virusi

Zar smo stvarno mislili da uništavanje šuma može proći nekažnjeno? Zar zaista i u ovakvom trenutku vjerujemo da i ubojstvo galeba može proći nekažnjeno? I ne, ne nadajmo se, u ovakvim slučajevima nisu 'organi reda' ti koji će kažnjavati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 22:38