StoryEditorOCM
Splitput svile

Poznata umjetnica koja izrađuje marame od svile otkrila glavni motiv iza svojih radova: ‘Sve je krenulo iz Šri Lanke‘

Piše SPLIT SD
27. veljače 2023. - 17:15

Za dizajnericu i slobodnu umjetnicu Blaženku Benkus sigurno ste već čuli. Odjek su u medijima imale njezine svilene oslikane marame, šalovi i rubini. Do sada je poslovala u Zadarskoj ulici gdje je imala radnju "Put svile", a koju je sada preselila na Mihovilovu širinu, točnije u apsidu Crkve sv. Mihovila. Na njenim ćete radovima vrlo često zamijetiti motiv dječaka,a pozadinu priče koja se krije iza toga odlučila je podijeliti na svom Facebook profilu.

image

Blaženka Benkus s dječakom u Šri Lanci 

FB: Blaženka Benkus

- Ispričat ću vam malu priču.

Fotografija je snimljena na Šri Lanci u gradiću Negombo. Bio je to prvi grad koji sam po slijetanju posjetila i doživjela kulturološki šok. Ekonomska nerazvijenost i naizgled surovost života nije nešto čime sam se u tolikoj mjeri bila spremna suočiti. No kako je vrijeme odmicalo prepoznavala sam druge vrijednosti koje su me naposljetku oduševile. Na slici je gluhonijemi samohrani otac. On i njegov dječak živjeli su u ovom ateljeu u kojem je otac slikao i sanjao o tome da će zaraditi dovoljno da pošalje sina na školovanje u Ameriku. 

Na većini slika bio je upravo njegov lik, lik bosonogog dječaka. Kupila sam slika koliko sam mogla ponijeti. Kad sam se vratila kući u Split i ja sam nastavila slikati njegov lik, lik bosonogog dječaka sa sloganom "We love to believe in love". Slikam ga i dan danas, kao sjećanje na njihov dobar duh, skromnost, jednostavnost, blagost i toplinu.Sjećanje je to na zemlju u kojoj se malo ima a puno daje. Obećanje je to sebi da cu ustrajati na putu vođena isključivo srcem. Dodali smo mu krunu jer sam željela vjerovati da su uspjeli i da živi život kraljevića.

Je li dječak otišao na studij u Ameriku nikada nisam saznala - otkrila je poznata dizajnerica. 

image

Motiv dječaka na radovima Blaženske Benkus

FB: Blaženka Benkus
image

Blaženka Benkus, vlasnica branda Put svile u svom atelieru.
 

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 10:14