StoryEditor
SplitUVIK KONTRA

Poznat je izvor nesrića koje su nas se dovatile: ove nas je godine lipo oplelo - korona, ladno lito, nigdi turista, Hajduk loš, val otkaza...

26. lipnja 2020. - 12:00
Evo skoro sedmi misec, a 95 posto svita još se zbog ladnoće nije okupaloIvo Ravlić/HANZA MEDIA

Jeste li i vi među onim našain čitateljima koji se još pokrivaju jorganon, a sedmi misec je na pragu? Čitan po fejsbuku svidočanstva takvih i ljudi nisu daleko od istine. Ova je godina, onako lipa i okrugla s dvi dvadesetice jedna od onih koje ćemo pamtit cilega života. Triba li vas sitit kakva su nan se sranja događala? Kakve smo friže dobili za cili život?

Da ništa drugo nije nego korona-okupacija bilo bi nan dosta za dugo, dugo pamćenje. Iz našega dosadnoga života, koji je po Plenkoviću triba konačno krenit nabolje, i para i furešta je tribalo doć nikad više, vratili smo se u srednji vijek. Raskinuli prijateljstva i dobrosusidske odnose, bacili krakune na vrata, šuljali se u butige obučeni u maškare, jili i budili se u straju. Ni u crikve ni na partijske sastanke se nije išlo. Ni u kafiće ni na rođendane. Masovni pržun.

Kako smo izašli, tako smo se raspemetili. Počeja je stiskavac neviđeni. Dva, tri prva dana smo se bojali, a onda grli, ljubi, slini, slavi, kašlji, puši, poslin po ure nije se znalo ko iz čije čaše pije. I eto ti đavla opet. Ne bira jel sirotinja ili tenisač milijarder. Sad je panika još veća. Nekako smo ostali u po riči.

A i tako ne valja. Stalno puše burin, svaka dva tri dana kiša. Još smo u duge rukave, a ko nema jorgan, ima deku na posteji. Čeznuli smo u danima karantene; jo kad ćemo se banjat, bar se nekako utješit. A ono kupališta prazna. More ladno, nikako da dođe na minimalnih dvadeset kad se većina svita počne kupat. To je do ove godine bilo odma iza svetoga Duje, do danas bi već bili crni ka arapi, a svi smo blidi ka čovičje ribice.

Pripusti se, pa šta bude

Devedeset i pet posto svita još se nije smočilo. Ladno u moru, a vanka puše, gruba kombinacija. Dica plaču: 'Mama vadi me vanka!' Nedajtibože da se razboliš u toj studeni pa da moraš u likara. Kašlješ, šmrčeš, kišeš, zafibraš. Neće te primit. Odma korona. Misec dana kućnoga zatvora!

Na moru bi bar zaboravili da ćemo propast na jesen, da će ova zima bit gladna. Ovako još uvik stojimo di jesmo, drćemo od straja i mislimo na budućnost. A to je loše. Bolje se pripustit, pa šta bude. I tako ne možeš ništa prominit. Kad cili svit ovisi o milosti jednoga bacila, onda znaš di smo.

Nije korona jedino čudo ove godine. Priroda je cila zamantana, a ono, i virus je priroda. Ali recimo cilu zimu i proliće nije bilo prave kiše. Zemlja je bila suva ka usrid lita. Vrtli su rodili jer su se zalivali i jer je bilo sunca, ali sve drugo pati, nismo ni svjesni toga. Meteorolozi upozoravaju da bi s ovin stalnin vitrićen moglo bit katastrofalnih požara. Mi se u Split ne bojimo požara, ono prije nekoliko godina izgorili smo tako temeljito da više nema šta gorit.

A onda, poznato je samo astronomima, ove godine je i sunčani minimum, a to znači da je manje piga na našemu svemirskome špakeru, pa je temperatura na Zemlji pala za stupanj. Takvi fenomen u prošlosti je zna izazvati mala ledena doba. To ćemo još vidit.

A znate li zbog čega može sve ovo bit, koji je izvor nesrića koje su nas se dovatile? Narod ima odgovor: prestupna godina! Velika nesrića!

Grci su govorili da se u prestupnoj godini ne vaja vinčavat jer će se strast brzo ugasit. Ali ako ne morete pobić od vinčanja, onda bi žena tribala zaprosit muškoga. Jedino ih to može spasit! Možda nju neće oduševit, ali njemu će svakako bit drago šta ne mora trošit za prsten. Vinčanje se plaća ka i dosad, bez obzira na godinu.

Svemirske sile

Ima još, stari težaci su mislili da ove godine ne triba sadit voćke jerbo bi rađale svake dvi godine, a ako morate, onda triba sadit na jesen a ne na proliće.

Dalje, ni u ludilu ne bi tribalo tražit novi posal, jer će novi bit gori od staroga. A koliko će se radi epidemije ove godine otkaza podilit pari mi se da će ovo bit malo teže izvest. Tražit će se bilo šta, bolji posal teško.

A sićate li se da je i velika ekonomska kriza počela 2008., prestupne godine. A i zaboravili smo da je oni asteriod priletija kraj nas, nikad bliže. On nas je striša, ali nije trus u Zagrebu! Na takvu jednu godinu potonija je "Titanic", a u svitu su se događale velike i strašne stvari. Splitska je ova godina počela mitraljiranjen po Šperunu i Varošu. Znači bilo je logično i neizbježno da nas obaturne korona, bolje i korona nego asteroid. Nezamislivo je bilo prije par miseci da ne dođu turisti. I da Hajduk igra ovako loše. A opet se dogodilo.

Kad se sve ovo nabroji, odma straj kakvi će nan bit ovi novi "prestupni Sabor". Kad sve ide po nesrići, možda nas i okrene pa bude neviđeno dobar, da pucaju zastupnici-prestupnici od poštenja i brige za svoje siromašne građane. Ali ne virujen da će na njih išta dobroga djelovat od ovih svemirskih sila.

Teška jedna godina koju je bilo najbolje progrmit ispod jorgana, pokriven po glavi. Ispod deke doduše jesmo, ali ne svojon voljon. Tek smo je polovicu priživili, jedva.

Jedino dobro od ove godine bile su trišnje. I jagode, ko voli. Nikad ovakve. Samo šta kratko traju. I ne možeš ih ostavit za gladnu zimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 23:16