StoryEditorOCM
Splitozbiljan problem

Požar barake na Sućidru mogao se pretvoriti u veću katastrofu: vatrogasci nisu mogli do lokacije, ovako su vukli opremu

Piše Božidar Lončar
6. prosinca 2023. - 18:41

Od baraka na Sućidru 77 A nakon nekoliko desetljeća ostao je samo pepeo. Susjedi su još u šoku i kažu kako je iza njih neprospavana noć. Zgarište obilaze Sućidrani i učenici iz osnovne škole udaljene svega par stotina metara od baraka. Na sreću se požar nije proširio na crkvu i školu gdje se nastava i sinoć i jutros održala redovito, kako su nam rekla djeca.

Prvi susjedi nisu bili te sreće. Krov i dio kuće još su crni od pepela. Ne žele mnogo pričati. Do dva se sinoć gasilo, kažu nam. Požar je krenuo sinoć oko 19 sati nakon što je došlo do kratkog spoja zbog doticaja dotrajalih instalacija s vlagom, potvrdili su nam iz policije nakon očevida jutros. Na teren je u 19.05 izašlo 25 vatrogasaca i osam vozila JVP-a i DVD-a Split.

image
Saša Burić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

Vatrogasni prilaz?

Dobro je izbjegnuta veća katastrofa s obzirom na lokaciju, zakrpane i uske ceste nakrcane automobilima. Kada smo sinoć išli na požarište, naš se automobil jedva probio do ulice ispod ljerkarne i baraka. Na istom mjestu su bili i vatrogasci koji su crijevo morali vući uz desetak stepenica kao i opremu kako bi pristupili požarištu.

image
Saša Burić/Cropix

Drugačije se nije moglo pristupiti barakama. Ulice su bile preuske za vatrogasno vozilo. Svugdje oko vas su zabrane parkiranja i zaustavljanja. Kod crkve su postavljeni znakovi, a putem do škole, gdje je malo makadam, malo asfalt su postavljeni stupići uz natpis sprejem na podu: ”Prolaz. Ne parkiraj”. I na barakama je ostao natpis ”Privatno – ne parkiraj”. Sprejom su označavane prostorije u baraci kao i parking mjesta.

Dok su vatrogasci gasili barake, sa svih strana je kvart bio blokiran. Nisi mogao ni ući ni izaći iz njega. Da je došlo do eskalacije situacije, nitko ne bi imao mnogo izbora.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

Održavanje instalacije

Ono što smo doznali jest kako je na zemljištu gdje se nalazila izgorena baraka pokrenut je postupak povrata imovine u kojem sudjeluje Grad Split i obitelj Jerončić kao zainteresirana strana. Nekima od njih je vatra i kuću zahvatila. Iako se mnogo pričalo i spekuliralo o potencijalnim imovinsko-pravnim sporovima koji stoje iza jučerašnjih događaja, pokazalo se kako to nije točno.

image
Nikola Vilić/Cropix

Pričalo se tu i o svađama, prijetnjama, sudskim procesima, ali i nemaru Grada da makar održava instalacije kada već njegovi građani imaju gdje prenoćiti i prezimiti koristeći prostore na privatnoj zemlji. 

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 06:01