StoryEditorOCM
Splitvisoke kazne

Posjetili smo prodavaonice sa zabavnom pirotehnikom, evo što nude umjesto petardi: ‘Od ovog neće biti ozlijeđenih šaka‘

Piše Lucija Vujnović
30. prosinca 2023. - 18:40

Splićani se pripremaju za doček nove godine, a u prodavaonicama sa zabavnom priotehnikom danas je bilo vrlo prometno. Unatoč tome što se građane redovito upozorava na opasnosti korištenja pirotehnike, čini se da građani ipak nemaju problem s kupovinom iste. 

Na izlazu iz jedne od spomenutih trgovina s ranim pirotehničkim sredstvima, jedan dječak je razočarano uzviknuo kako više nema petardi. 

 - Više nema onih petardi šta pucaju, ali nikad ih nismo kupovali, uzimamo onaj "Vražji prasak" koji se razbije o‘ pod, ne pali se. Uzmemo i ove dječje male zvrkove koji se vrte i svitle. Ne volim petarde i to pucanje, a imamo i mačke, pse, pticu i kornjače, pa se boje. Nismo nikad bili ljubitelji pucanja, već kupujemo samo ove šta svitle. Ništa opasno! - objasnila je njegova majka koja je došla s dvojicom sinova. 

Osim toga, spomenula je kako je vidjela da starija djeca pucaju petarde, no nije joj jasno gdje su ih nabavili. 

A odgovor na to pitanje dala nam je Ada, zaposlenica jedne prodavaonice s pirotehnikom, koja je objasnila kako ne drže petarde budući da su zabranjene u Republici Hrvatskoj, no da ih mnogi nabavljaju na crnom tržištu i u susjednoj nam državi.  

image

Dućan pirotehnika

Privatna Snimka/

- Na crnom tržištu ima svega, pa ako i petardi. Priča se i da ih je moguće kupiti u Bosni i Hercegovini. Međutim, tamo znaju da su kod nas zabranjene stoga su staviti enormne cijene. Kupuju tamo premda ne bi smjeli, no eto, ima ih - ispričala je te napomenula da su kazne za pucanje petardi vrlo visoke. 

- Roditeljima se pišu kazne. Mi smo dućan za one punoljetne, ne prodajemo nikome ništa ako ima manje od 18 godina. Na roditelju je što će dalje raditi s tim. Nemamo petardi, no u svemu što imamo nalazi se barut i treba pravilno rukovati - rekla je te dodala kako smatra da opasnosti ne bi trebalo biti ako se rukuje ispravno.

Dakle, adekvatna zamjena za mnogima omiljene petarde su vatrometne cijevi.  

- Najviše se prodaju vatrometne cijevi koji su nekakav odgovor na petarde. Nisu opasne kao petarde jer se ne drže u ruci, pa neće biti ozlijeđenih šaka i ruku. Vatrometna cijev se stavi na pod, zapali se fitilj, odmakne se, ona ispali punjenje u zrak nekih 20ak metara i gore pukne. Mora se pucati na otvorenom, naravno. To je djeci vrlo interesantno. Kupuju se i vatrometi, a imamo i rimske svijeće koje zovu "vatromet iz ruke" - štap ispaljuje osam do 40 raketa, različitog su punjenja. Kad pukne, ima svjetlosni efekt, a može se držati u ruci, premda mi preporučujemo da se zabije u zemlju jer je ipak sigurnije - objasnila je. 

image

Red u dućanu pirotehnike

Privatna Snimka/

- Prodaju se i rakete koje se moraju lansirati iz lansera ili boce, to posebno upozorimo ljude jer štap joj daje pravac, ako se zabije u zemlju, napravit će nered. Ne prodajemo nikome ništa ispod 18 godina, ja prodajem roditelju, a na roditelju je dalje što će biti s tim. Uglavnom nam dolaze dječaci i mladi s roditeljima, dok djevojčice rijetko kad.

- Ovo je mali vatromet kojeg ćemo ispaliti na selu, nećemo bit u gradu, bolji je ugođaj - rekao je otac koji je u kupovinu poveo kćer.  

- Ja sam za unuka kupila samo ove bezopasne. Ja vam to ne volim, ali malo ćemo uveselit unuka, dica to vole. Nego kako će doživit novu godinu? - komentirala je jedna Splićanka. 

Podsjećamo, pirotehnika se smije prodavati od 15. do 31. prosinca, a pucanje je dozvoljeno od 27. do 31. prosinca.   

Osim toga, policija od 11. prosinca do 7. siječnja provodi akciju Mir i dobro koja se provodi već 30 godina, a cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 05:13