StoryEditorOCM
SplitpuSHEd

Pogledajte potresnu izložbu o starijim ženama žrtvama nasilja u Jokeru i ne zatvarajte oči kad nešto takvo vidite

Piše Mia Uzinić
8. prosinca 2023. - 13:23

Prijavite sve one koji obezvređuju zlatne godine slogan je projekta "puSHEd" u sklopu kojeg je organizirana izložba "Nasilje u sjeni: Izložba o dizanju svijesti o starijim ženama žrtvama nasilja". Izložba će biti otvorena sve do 10. prosinca, a održava se u prizemlju trgovačkog centra Joker. Izložbu potpisuju Goga Golik i Ivanom Besak. Ovu kampanju je pokrenuta udruga "B.a.b.e" kako bi se potaknuo veći broj prijava nasilja nad ženama starije životne dobi. Partneri u organizaciji su Zaklada "Zajednički put", Dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja "Duga-Zagreb“ i Grad Zagreb, a financirana je sredstvima EU iz programa CERV. 

image

Plakat projekta

Udruga Pushed/Udruga Pushed

Prema podacima Eurostata za 2021. godinu, razina nasilja nad ženama starije životne dobi, odnosno nad ženama starijim od 65 godina, u Hrvatskoj je 17,8% (oko 90.000) žena. Većina starijih žena žrtava nasilja, njih 23,9%, doživjela je nasilje od intimnog partnera/supruga, 13,1% od ostalih članova obitelji, a tek 10,4% od drugih osoba. U odnosu na vrste nasilja, najviše je zastupljeno psihološko nasilje, koje Eurostat definira kao ponašanje koje ima karakteristike emocionalnog zlostavljanja i ponižavanja, a uzrokuje strah i nelagodu.

image

Izložba u trgovačkom centru Joker

Udruga Pushed/Udruga Pushed

- Edukativna izložba osmišljena je kako bismo doprli do što više ljudi i educirali ih o vrstama nasilja koje se provode nad ženama starije životne dobi, a koje možda do sada nisu prepoznavali ili ih nisu tako doživljavali. Važno nam je doprijeti do svih, ne samo da žena koje spadaju u navedenu dobnu skupinu, a sve kako bi prepoznali i prijavili nasilje. Na izloženim vizualima vidjet ćete ilustracije starijih žena, a na stražnjem dijelu opisane vrste nasilja – psihičko, fizičko, ekonomsko, seksualno, digitalno nasilje i zanemarivanje. Objašnjeno je i kako ih prepoznati te kome se obratiti za pomoć - poručila je Marina Gombar iz udruge B.a.B.e.

image

Izložba u trgovačkom centru Joker

Udruga Pushed/Udruga Pushed

Prema podacima kojima raspolažu organizator, žene starije životne nadležnim institucijama rjeđe prijavljuju obiteljsko nasilje zbog svoje ekonomske ovisnosti ili ovisnosti o članovima obitelji uvjetovane zdravstvenim stanjem, a koji su često počinitelji nasilja. Kao razlozi rjeđeg prijavljivanja pojavljuju se još i fizičke prepreke, život u ruralnoj sredini, nedostatak mreže podrške, funkcionalne ili fizički ograničene pokretljivosti, kao i nedostatak financijskih sredstava za pristup uslugama. Neke ga ne prijavljuju jer ne prepoznaju da su žrtve nasilja, poriču da im se ono događa, ustrašene su što će se dogoditi ako nasilje prijave. 

- Važno je preventivno djelovanje u području zaštite i podrške starijim žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, no nedostatak podataka temeljenih na nacionalnim istraživanjima dovodi do nedostatka zaštitnih mehanizama i ograničenih usluga podrške žrtvama, kao i oskudnih preventivnih programa. Ako gledamo statistički, starije žene koje su preživjele dugotrajno nasilje mogu imati motiv prijaviti nasilje, no nedostatak senzibilizirane pomoći i podrške može dovesti do odustajanja. Uz to, nerijetko se fizičke i mentalne posljedice nasilja otpisuju kao dio procesa starenja. Zbog toga, kako mi volimo reći, nasilje nad starijim ženama postaje nevidljivo i njihovi glasovi se utišavaju. Podaci kojima raspolažemo upućuju i na to da ne znaju kome se i kako mogu javiti - objasnila je Marina Gombar.

Kome se obratiti i kako prijaviti nasilje?

Cilj projekta je mijenjati praksu i unaprijediti osjetljivost odgovora sustava na nasilje nad starijim ženama. Organizatorice su pripremile brošure sa smjernicama kako senzibilizirati pristup radu sa starijim žrtvama u skloništima za žrtve obiteljskog nasilja i domovima za starije osobe.

image

Izložba u trgovačkom centru Joker

Udruga Pushed/Udruga Pushed

Osobe koje žele prijaviti nasilje nad ženama starije životne dobi ili trebaju podršku (kao žrtva ili osoba bliska žrtvi) mogu to učiniti kontaktirajući policiju pozivom na 192, nadležni Centar za socijalni rad, udrugu B.a.B.e. na besplatni broj telefona: 0800 200 144.

Sljedeći koraci organizatorica su primijeniti dobiveno iskustvo i znanje u okviru ovog projekta, tražiti nove financijske potpore i ostvarivati partnerstva u ovoj temi, pružati podršku i kapacitiranje stručnjaka te poticati umrežavanje i dijeljenje dobrih praksi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 20:59