StoryEditorOCM
Splitprijevoz kombijem

Pobuna roditelja na istoku Splita, optužuju školu za diskriminaciju: ‘Sami su odabrali učenike‘; Zvali smo ravnateljicu

Piše Ana Pivčević
29. rujna 2023. - 19:29

Dio roditelja čija djeca pohađaju osnovnu školu "Mejaši", a žive na istočnom dijelu Kile, pobunio se zbog toga što im djeca nemaju pravo na prijevoz kombijem do škole.

Ističu nam da je situacija nemoguća jer bi djeca trebala pješačiti nesigurnom ulicom. Naša sugovornica (podaci poznati redakciji, op.a.) ima dvoje djeca koja idu u 5. i 6. razred.

- Prvi problemi su se počeli javljati već prošle godine kada mi je dijete upisalo 5. razred i tada je ostalo bez pokazne koja služi za vožnju kombijem koju je godinu ranije imalo.

Opravdanje je tada bilo da moje dijete ne može imati pokaz zato jer ima puno male djece. Kakvo je to obrazloženje, recite mi?

Živimo na Kili u blizini Karepovca i udaljeni smo više od 500 metara od zadnje autobusne stanice javnog prijevoza, što je jedan od uvjeta da ostvaruješ pravo na prijevoz kombijem. Naša ulica nema nogostup ni normalnu rasvjetu i sada oni očekuju što da ja svoju djecu pustim da pješke idu u školu? - pita se naša sugovornica.

Naglašava da ni ne očekuje da ih kombi kupi ispred kuće, ali želi da njezina djeca ostvare pravo koje su do sada imala, a to je prijevoz u školu.

- Do sada bi se oni spustili do dječjeg igrališta gdje bi ih kombi čekao i to je bilo ok. Sada od toga nemamo ništa. U školi mi ne daju konkretan odgovor zašto moja djeca nemaju pravo na prijevoz kombijem, a neki su mi rekli da ih pošaljem u kombi bez pokazne. Pa nije to rješenje da "ilegalno" ubacujem djecu u kombi - govori nam ogorčena Splićanka.

Nije ona jedina koja nam se požalila na problem s prijevozom djece u školu.

- Škola Mejaši je sama povukla "crtu" i odabrala nekoliko učenika od 5. do 8. razreda koji imaju pravo na prijevoz kombijem s istočnog dijela Kile do škole Mejaši. Smatramo to diskriminacijom, ako je samo jedan kombi i nema dovoljno mjesta za svih onda bi trebalo ukinuti prijevoz svima ili nabaviti još jedan kombi.

Ova selekcija nema smisla, jer kako objasniti djetetu da nema pravo na prijevoz do škole, a njegov prvi susjed ima, iako idu istim putem do škole - napisale su nam majke s Kile.

Dodale su da su kontaktirale i gradonačelnika Ivicu Puljka i njegove zamjenika, ali da još nisu dobile odgovor.

- Sporna je ulica Put sv. Ižidora koja nema nogostup, djeca se nemaju gdje skloniti, a automobili se ne mogu mimoići. Još veći problemi će biti kada se skrati dan i kada krene kišno vrijeme, neće biti druge opcije nego da šetaju preko kolnika. Ako se nekom djetetu nešto dogodi, tko će odgovarati? - pitaju se mame s Kile i dodaju:

- Kotar Mejaši odgovara da je jedino rješenje OŠ Kila, ali mi ne možemo čekati do izgradnje škole. Trošak još jednog kombija bi trebao biti prihvatljiv jer nema ništa važnije i prioritetnije od sigurnosti naše djece - za kraj su poručile mame.

Osnovnu školu Mejaši pohađaju 924 učenika razmještena u 39 razrednih odjela. Škola nastavu izvodi u tri smjene, a ravnateljica Josipa Banić upoznata je s nezadovoljstvom dijela roditelja.

- Prijevoz kombijem uveden je prije šest godina zbog učenika koji su jako udaljeni od škole, te do nje imaju pješačiti više od pola sata.

To su učenici s područja Mostina, Karepovca i udaljenog dijela Kile (stanica je na križanju ulica Drniški put, Turnovac i Put sv. Ižidora). Većina djece iz Puta sv. Ižidora ostvaruje pravo na prijevoz kombijem (podatci dostupni na web stranici Škole).

Roditelji koji izražavaju nezadovoljstvo stanuju između novih zgrada na Vrboranu i dječjeg igrališta na Kili gdje je prva stanica kombija.

Udaljenost od prve stanice kombija (igralište na Kili) od zgrada na Vrboranu je 400 metara, a od zgrada na Vrboranu do škole 650 metara. Prema tome, udaljenost mjesta stanovanja te djece od škole je oko 800 – 900 metara – objašnjava nam ravnateljica Banić.

image
Paun Paunović/Cropix

Dodaje da je Put sv. Ižidora kojim prolazi kombi u dijelu Mostina, Karepovca i udaljenih dijelova Kile toliko uzak da se na tom području veće vozilo ne može mimoići s automobilom iz suprotnog smjera.

S obzirom na to da su i ranijih godina imali roditelje koji su bili nezadovoljni, prije dvije godine organizirali su, objašnjava Banić, sastanak na kojem su bili predsjednik GK Mejaši, dva roditelja s tog područja te predstavnici škole.

- Zajednički smo odredili granicu za prijevoz kombijem. Dogovoreno je da upravo ti učenici čiji se roditelji bune, imaju pravo na prijevoz kombijem dok su u razrednoj nastavi odnosno do 4. razreda, a kada prijeđu u predmetnu nastavu, smatrali smo da su dovoljno veliki da samostalno pređu taj put.

Vodili smo se i time što ta djeca da bi došla do stanice kombija, idu u suprotnom smjeru od škole. Mišljenja smo da isti taj put trebaju prijeći da bi došli do nogostupa na Vrboranu. Ono što predstavlja problem je to što, primjerice, u jutarnjoj smjeni više od 50 učenika treba istovremeno biti u školi.

Kombi ima 18 sjedećih mjesta te učenike prevozi u dvije ture. Događa se to da učenici koji stanuju najudaljenije od škole i zbog kojih je prijevoz kombijem organiziran, dolaze u školu više od pola sata prije početka nastave kako bi se kombi vratio po učenike koji žive znatno bliže školi. Koju god granicu odredili, uvijek će biti nezadovoljnih.

image
Ranko Šuvar/HANZA MEDIA

Uvijek će netko biti blizu granice, a neće ostvarivati pravo na prijevoz. Nemoguće je udovoljiti svima, a daljnjim pomicanjem granice neće nam biti dovoljna kolona kombija za svu djecu i doći ćemo do zgrada na Vrboranu koje su udaljene svega 650 metara od škole. Međutim, ukoliko Grad odobri, ja ću organizirati prijevoz - govori nam ravnateljica Banić.

Naglašava kako je najbolje rješenje ovog problema izgradnja škole na Kili.

- Idealne situacije u kojoj bi svi bili sretni nema. Bila bih i ja najsretnija da se izgradi nova škola na Kili tako da naša škola Mejaši ne bude prenapučena. Mi sada radimo u tri smjene, a teži se tome da škole budu u jednoj. Nama bi i rad u dvije smjene u ovoj situaciji bio sretna vijest - za kraj govori ravnateljica škole Mejaši.

Toni Piplica, predsjednik kotara Mejaši, ističe da će problem prijevoza djece do škole iz godinu u godinu postajati sve veći jer se konstantno doseljavaju nove mlade obitelju u kotar.

Dodao je da je pisao i gradonačelniku Ivici Puljku, pročelniku Mariju Negotiću i odgovornima u "Prometu" zbog problema s prijevozom školske djece.

- Kao i svake školske godine, imamo popriličan broj nezadovoljnih roditelja čija su djeca izgubila pravo prijevoza kombijem do škole. Zamolio bih vas, kao i svake školske godine, za još jedan kombi kako bi ublažili problem.

Roditelji su ogorčeni, stvara se podjela među onom djecom koja imaju i koja nemaju pravo na prijevoz kombijem. Je li to maksimalni standard obrazovanja koji možemo pružiti u 2023. godini?

Ravnateljica Josipa Banić izložena je pritisku roditelja budući da mora donositi nezahvalne odluke o tome čije dijete ima pravo na prijevoz, a ona je najmanje kriva za aktualnu situaciju - kazao je Piplica.

Dodao je i da je kotar spreman sudjelovati u troškovima vozila ako bude potrebno.

- Još jednom napominjem po tko zna koji put, ovaj problem će svakom školskom godinom postajati sve veći i jedino trajno rješenje je osnovna škola Kila. Samo tako možemo pružiti adekvatno obrazovanje i školsko iskustvo djeci Kile, Dračevca, Bilica i Mostina. Onakvo kakvo zaslužuju - za kraj nam je kazao Piplica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:21