StoryEditor
Splitpremijer položio vijenac

Plenković u Splitu povodom 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika: Tuđman je bio vizionar čija nas hrabrost u borbi za hrvatsku samostalnost i danas obvezuje

7. prosinca 2019. - 13:30
obljetnica_tudjman20-071219

Dvadeseta godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana obilježena je danasu splitskom HNK-u, u organizaciji Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Ovom prigodom u Split je došao i Andrej Plenković, premijer RH i predsjednik HDZ-a, sa svojim suradnicima, a domaćini su im bili Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, i Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

– Okupili smo se ovdje da evociramo jedinstveno djelo dr. Franje Tuđmana. Prisjećam se noći između 10. i 11. prosinca 1999. godine, kada je akademik Vlatko Pavletić rekao da je umro prvi hrvatski predsjednik. To je bio u tom trenutku kraj jedne ere, ere koja je u povijesti jednog naroda bila neponovljiva.

Dr. Tuđman je u samo 10 godina, od 1989. do 1999., ostvario sve ono o čemu je sanjao, što je proučavao, želio i prepoznavši okolnosti unutar europskog kontinenta. On je, na sreću, ulovio Kairosov čuperak, u pravom smislu riječi.

Kissingerove riječi

Dr. Tuđman je bio vizionar, čovjek koji je sve dao za Hrvatsku i čovjek bez kojeg ne bi bilo moguće ono što Hrvatska danas jest. Ostvario je vjekovnu težnju hrvatskog naroda za državom, ostvario je demokraciju u Hrvatskoj. On je u svojoj doktrini integrirao StarčevićaRadića i dobre strane ljevice, a to je sve uradio jer je dobro poznavao hrvatski narod.

Sve je to njegova stečevina i naša baština. U cijelom svom radu imao je veliku potporu hrvatskog naroda, ali i Katoličke crkve, pogotovo kardinala Franje Kuharića.

Danas, kada s ove distance gledamo na lik i djelo dr. Tuđmana i kada vidimo ankete koje se provode, tada u pravom smislu riječi dolazi do izražaja izjava Henryja Kissingera, koji je rekao da će prava valorizacija djela Franje Tuđmana doći do izražaja nakon njegova života – istaknuo je hrvatski premijer.

Naglasio je premijer Plenković i golemu zaslugu u stvaranju hrvatske države koju su podnijeli hrvatski branitelji i zahvalio je svima onima koji su sebe utkali u hrvatsku državu.

Osim premijera, govore su održali i Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban.

– Svojom vizijom uskrsnuća hrvatske države zanosno je poveo hrvatski narod u borbu za slobodu. Ta surova borba nije bila nimalo jednostavna ni laka. Ovaj neslomljivi ratni vođa Hrvata u Domovinskom ratu iz svih bitaka izišao je kao pobjednik, a RH je uveo u Europu ravnopravnih naroda.

Ovih 20 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika želimo i moramo iskoristiti za određivanje kursa naše plovidbe u budućnost, a glavne koordinate plovidbe ostavio je upravo Tuđman. Sve to, kao i žarko sjećanje hrvatskog naroda na tog istinskog velikana, potvrda su tvrdnji da nitko prije i nakon njega neće biti upisan sjajnijim slovima u povijesti hrvatske države – istaknuo je Krstulović Opara.

Kninske slike

Posebno nadahnuto, kao i uvijek, o Tuđmanovu liku i djelu govorio je Blaženko Boban.

– Dan nakon oslobođenja Knina, 6. kolovoza 1995. godine, u slobodni kraljevski i hrvatski Knin stigao je dr. Tuđman. Bio je vidno uzbuđen i radostan zbog briljantne vojničke pobjede. Taj trenutak novije hrvatske povijesti duboko je urezan u naše pamćenje, te u ushitu pobjede, podignute i stisnute šake vrhovnika i predsjednika dr. Tuđmana.

Dr. Tuđman uspio je ostvariti snove mnogih hrvatskih generacija. Pobijedio je komunizam, Hrvatska je izborila međunarodno priznanje, primljena je u međunarodne organizacije, pobijedila je u Domovinskom ratu i postala je članica europske zajednice naroda, za što se on zalagao.

Uvjereni smo da bi nam i danas dr. Tuđman, koji je cijeli svoj život posvetio Hrvatskoj, poručio: "Borite se i ne posustajte", podupirući poruku iz Matoševa stiha koji smo odabrali za današnji dan sjećanja na prvoga hrvatskog predsjednika: "I dok je srca, bit će i Kroacije" – među ostalim je rekao župan Boban.

Prikazan je i kratki film o tome kako je dr. Tuđman sa svojom pratnjom došao Vlakom slobode iz Zagreba u Split 1995. godine, kada ga je na splitskoj Rivi dočekalo 100 tisuća ljudi. U subotu je, pak, skup održan u polupraznom HNK-u, tek je parter bio koliko-toliko pun i lože na mezaninu.

U kulturnom dijelu programa sudjelovala je klapa Sv. Juraj i Orkestar HRM-a, a cijeli program je vodio Pere Eranović, koji je održao i prigodni recital.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 04:32