StoryEditorOCM
SplitNIJE BILA NEKA

Ovi su događaji obilježili 2023. u Splitu. Bilo je tu svega, od žestokih svađa do kontroverznih projekata...

Piše Ana Pivčević
31. prosinca 2023. - 22:08

Godina 2023. je na izmaku. Vrijeme je to kada svi napravimo rezime i sažmemo što smo sve radili i postigli. Tako smo mi napravili i pregled 2023. godine u Splitu odnosno istaknuli najbitnije događaje koji su je obilježili.  

Hotel Marjan

Početkom ožujka prvi bageri stigli su na Zapadnu obalu zbog radova na rekonstrukciji hotela Marjan koji bi u 2026. godini trebao osvanuti u novom ruhu. Nekadašnja perjanica splitskog turizma u vlasništvu je "Adris grupe", a radovi su vrijedni više od 100 milijuna eura i riječ je o jednoj od najvećih pojedinačnih investicija u hrvatski turizam.

Cijelu godinu klupice Zapadne obale bile su pune zainteresiranih građana, mahom penzionera, koji su pratili svaki korak. Dovršetak hotela očekuje se sredinom 2026. godine. Hotel Marjan bit će kategorije 5 zvjezdica i imat će 285 smještajnih jedinica, a otvorit će i više od 300 novih radnih mjesta.

Štrajk radnika "Čistoće"

Radnici gradske tvrtke "Čistoće" 2023. godinu pamtit će po tome što su se u niti jedan dan štrajka izborili za svoja veća materijalna prava. Početkom travnja, nakon više od godinu dana pregovora za novi kolektivni ugovor i neuspjelog mirenja, sindikalisti su objavili - kreću sa štrajkom.

U ranim jutarnjim satima, 4. travnja, okupili su se ispred pogona u Mostinama i započeli sa svojom borbom. Odložene su metle, ugašeni kamioni. Koliko pamtimo, to je bio prvi put da se u ovoj firmi štrajkalo.

Na pregovore u "Čistoće" stigao je i splitski gradonačelnik Ivica Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević. Mogla su se čuti negodovanja radnika, ali i povišeni tonovi. U jednom trenutku na lice mjesta stigla je i policija jer je zaiskrilo između dogradonačelnik Ivoševića i radnika "Čistoće". Nakon nekih sedam sati pregovora, iz glavne zgrade "Čistoće" vidio se "bijeli dim". Postignut je dogovor i oko 12 sati radnici su uz pljesak i trube krenuli u vozila čistiti splitske ulice. 

Spomenik Miljenku Smoji

Miljenko Smoje, dalmatinski i splitski kroničar, novinar Slobodne Dalmacije i scenarist nezaboravnih serija "Naše malo misto" i "Velo misto", u listopadu je napokon dobio svoj kip na Matejuški. Cijela 2023. godina bila je posvećena Smoji i organizirana su razna događanja njemu u spomen, a postavljanje kipa bilo je glavna događanje. 

Podsjetimo, odluka o postavljanju spomenika Smoji donesena je još 2007. godine, a javni natječaj na kojem je stručna komisija izabrala rad šibenskog kipara Ale Guberine održan je 2009. 

Tek početkom ove godine gradska vlast potpisala je ugovor o izradi spomenika s Aleksandrom Alom Guberinom, akademskim kiparom, koji je u međuvremenu preminuo te njegovim sinom Antom Guberinom. Guberina je kip izradio prema očevoj skici i modelu, u bronci, u sjedećem položaju s pogledom na svoj Split, prema poznatoj fotografiji Feđe Klarića na mulu Matejuške, legendarnoj lučici splitskih ribara kojima je pripadala i Smojina obitelj.

Otvoren Westgate 

Sredinom srpnja otvoren je Westgate Tower, najviši neboder u Hrvatskoj visok 135 metara, unutar kojeg je svoja vrata otvorio i AC Hotels by Marriott koji je dio portfelja Marriott Bonvoy s 214 soba i apartmana. Bilo je prepucavanja tijekom godine oko otvorenja Westgate Towera odnosno izdavanja građevinske dozvole na relaciji Grad Split i investitora Josipa Komara, a u jednom trenutku u cijelu priču se uključio i USKOK. 

Suspenzija Maje Đerek

Maja Đerek prije godinu i pol stigla je u splitsku gradsku upravu kao savjetnica splitskog gradonačelnika Ivice Puljka. Nakon toga je početkom ove godine, nakon natječaja, postala pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu. 

Glavni razlog njenog dolaska u Split je pomoć u sređivanju nereda u gradskim nekretninama. Njihov odnos izgledao je u početku idealno. Zajednički snagama borili su se protiv dugogodišnjeg nereda, a onda je naprasno suradnji došao kraj.

Puljak je suspendirao Đerek i prijavio je Službenički sudu. Odnos Puljka i Đerek krenuo je silaznom putanjom još otkako je poništila dodjelu ribarnice ugostiteljskom objektu "Noštromo", zbog kojega se našao pod povećalom Povjerenstva za sukob interesa, a kulminiralo je njezinom najavom da će ukinuti kategoriju kadrovskih stanova i iseliti korisnike.

Puljak je na izvanrednoj konferenciji kazao da je Đerek postala teret za ono što oni žele napraviti u Splitu te da je "nedopustivo da kao gradonačelnik o politikama grada doznaje iz medija". Nakon toga krenula je samo lavina reakcija, a odgovaranja preko društvenih mreža i otkrivanja svakakvih poruka i dokumenata samo su se nastavila u sljedećim mjesecima. Cijeli slučaj još je na Službeničkom sudu. 

Spinut - smeće

Nakon što je na Gradskom vijeću usvojena odluka za postavljanje pres kontejnera u sportsko-rekreacijskoj zoni na Spinutu, stanovnici tog kvarta digli su se na noge. Plan Grada bio je premještanje kontejnera s Bačvica na Spinut kako bi se u ljetnim mjesecima lakše organiziralo pražnjenje smeća iz stare gradske jezgre. No, prosvjedovali su Spinućani, potpisivali peticiju i jasno poručili Gradu da ne pristaju na postavljanje kontejnera u blizini sportskog igrališta. Na kraju je poništena odluka o postavljanju pres kontejnera u Spinutu i oni su ostali na Bačvicama. 

Small Mall

Zbog uklanjanja velike pelegrinke na gradilištu na Manušu gdje će niknuti poslovno-garažni kompleks Small Mall dignuo se cijeli grad na noge. Bunili su i prosvjedovali građani zbog ‘divljačkog‘ rušenja stabla bagerom, a svima je za oko zapela i činjenica da je uklonjeno samo dva dana prije nego što je na snagu stupila ljetna zabrana izvođenja radova.

Održana je i tematska sjednica Gradskog vijeća na ovu temu, a investitori su napravili i prezentacija projekta izgradnje poslovno-garažnog kompleksa Small Mall stanarima okolnih ulica i gradskim vijećnicima. Unatoč negodovanjima građana radovi na terenu su krenuli, a početkom 2026. planiran je završetak gradnje cijelog projekta. 

Proračun i kredit

Oboren je novi rekord. Grad Split ima najveći proračun za nadolazeću godinu, a planiran je u ukupnom iznosu od oko 335 milijuna eura ili dvije i pol milijarde kuna. Odmah se moglo uočiti da je u proračunu prilično poraslo namjeravano zaduživanje.

U idućoj godini Grad se planira zadužiti za čak 65,3 milijuna eura. Prema projekciji za iduće dvije godine, Banovina bi se u 2025. zadužila još za 62,3 milijuna, a proračun za 2026. godinu punio bi se od zaduživanja koje bi iznosilo 63,8 milijuna eura.

Kada su financije u pitanju, ovu godinu pamtit ćemo i po gradskom kreditu. Naime, Grad Split je kod Europske investicijske banke dogovorio dizanje dugoročnog zajam ‘teškog‘ 150 milijuna eura za financiranje razvojnih projekata u gradu, a među najvažnijim su uređenje Žnjana, izgradnja dječjih vrtića i školskih dvorana te nadogradnje osnovnih škola. 

Žnjan

Za projekt Žnjan ove su godine napokon izdane prve građevinske dozvole, a napokon je poznat i izvođač radova na uređenju žnjanskog platoa. Radove će izvoditi zajednica ponuditelja “Lavčević” d.d. i “Lavčević - inženjering” d.o.o. za 56 milijuna eura. Financiranje je planirano dijelom iz vlastitih sredstva Grada Splita, dijelom iz kredita Europske investicijske banke te iz europskih fondova tzv. ITU mehanizma. Gradonačelnik Ivica Puljak je zamolio građane za strpljenje kako bi u ljeto 2025. godine, kazao je, dobili jednu od najljepših plaža na Mediteranu. 

Zrak na Brdima

Stanari gradskog kvarta Brda u nekoliko navrata prosvjedovali su tražeći da im se omogući čisti zrak, umjesto arsena i drugih čestica u zraku, za koje tvrde da ih truju iz Sjeverne luke. Prvi objavljeni rezultati mjerenja kakvoće zraka na Brdima pokazali su povećane količine arsena i nikla te ogromno odstupanje od prosječnih vrijednosti lebdećih čestica i taložnih tvari. Sljedeći rezultati pokazali su niže vrijednosti, ali to nije umirilo stanovnika okolnih kvartova. No, za konačnu analizu podataka kvalitete zraka potrebno je mjerenje obavljati godinu dana. 

Odluka o komunalnom redu

Stupanjem na snagu nove Odluke o komunalnom redu napokon se stalo na kraj golišavim turistima i opijanju po javnim površinama. U samom centru grada osvanule su i table koje upozoravaju naše goste na neprimjereno ponašanje, ali ih i upoznaju s kaznama koje ih čekaju ako se pravila ne drže.

Tijekom ljetnih mjeseci policajci i zaštitari su patrolirali užim centrom i sankcionirali prekršitelje. Još neke od velikih novosti nove Odluke o komunalnom redu su bili smanjenje broja štekata, ali i uklanjanje bankomata s ulica koji po novome trebaju biti postavljeni unutar poslovnih prostora. 

Vila Dalmacija

Zbog vodovodnog sustava u Vili Dalmaciji, splitski gradonačelnik Ivica Puljak dobio je tri kazne. Dvije u iznosu od 13.333 eura, treću u iznosu od 400 eura dok je Grad kažnjen s četiri tisuće eura. Prvom odlukom inspekcije Puljka se prisiljava na obustavu građenja u Vili Dalmacija, a drugom mora ukloniti nove kanalizacijske cijevi u starom sustavu što podrazumijeva građevinske radove. Puljak krivca vidi u Povjerenici HDZ-ove Vlade Mirni Veži koja je, po njegovim riječima tada, prilikom primopredaje potpisala da je sve vraćeno u prvobitno stanje. Slučaj će svoj epilog dobiti na Upravnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 19:15