StoryEditor
Splittko je vlasnik tog dijela šume?

Osušeni borovi na Marjanu prijete kupačima: kada će se ukloniti još se ne zna jer se nadležni ne mogu dogovoriti u čijoj su stabla nadležnosti!? Čekaju li da se dogodii tragedija?

Piše Nina Glučina Ramadža
10. kolovoza 2019. - 12:30
Nad plažom kod Instituta prijeteći su se nadvili osušeni borovi

Na punti Marjana kod “Instituta” nad plažom su se prijeteći nadvili osušeni borovi kojima je, kako to piše na natpisima zalijepljenim na njima - zabranjen pristup. Unatoč opasnosti od urušavanja stabala omeđenih zaštitnom trakom kupači svakodnevno dolaze na plažicu ispod borova i ignoriraju opasnost koja mi prijeti. Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, rekao nam je da su sporni borovi u nadležnosti Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

-To je parcela čiji je vlasnik “Institut” i prema Zakonu o šumama oni kao privatni šumoposjednici moraju obavijestiti savjetodavnu službu pri Ministarstvu poljoprivrede koja bi izvršila doznaku i o svom trošku uklonila borove - kazuje nam Grubšić kojeg pitamo je li Javna ustanova nešto poduzela kako bi vlasnika upozorili na opasnost koja prijeti svima koji se kupaju na plaži ispod borova ili šetaju u njihovoj blizini.

- Javna ustanova je polijepila ona upozorenja na stablima, a Institutu smo više puta uputili dopise. Međutim, oni ne poduzimaju ništa po tom pitanju a mi ne možemo od nadležnog Ministarstva tražiti da poduzme potrebne radnje, jedino šumoposjednik to može - dodaje ravnatelj, svjestan da, ako dođe do nesreće, neće biti bitno tko je vlasnik tog dijela šume. Krivi i prozvani će biti svi i zato planiraju održati sastanak s predstavnicima Instituta.

Planovi su najvažniji

- Planiramo uskoro imati operativni sastanak s Institutom koji je već dogovoren. Nadamo se da će nakon toga shvatiti da je njihova obveza gospodariti sa svojom parcelom u skladu sa zakonima Republike Hrvatske - veli Grubšić i dodaje da čuvari park-šume nemaju ovlasti tjerati kupače s plaže, ali upozorava da im nije pametno kupati se ispod borova osušenih najvjerojatnije od potkornjaka.

Iako su zaposlenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo na kolektivnom godišnjem odmoru, te je samo dio zaposlenika angažiran za žurne i neodgodive poslove, u kratkom roku su nam odgovorili na upit o prijetećim stablima. Navode kako su borovi neposredno izvan ograde Instituta za oceanografiju i ribarstvo, ali i da ih uskoro planiraju ukloniti.

- Kao i na cijelom Marjanu, tako i na području oko Instituta, postoje problemi s borovima koji su ili osušeni ili su nagnuti te ih je potrebno ukloniti. Radimo sve kako bismo riješili ovaj problem. Tako smo tijekom proljeća uklonili dva osušena stabla koja su se nalazila uz autobusnu stanicu neposredno iznad Instituta, a u dogovoru smo sa stanarima u susjednim zgradama oko sanacije bora koji se nagnuo nad jednu od zgrada i od izvođača radova čekamo ponudu kako bi smo ih ovih dana i uklonili - navode u Institutu.

Po pitanju opasnih i osušenih stabala u blizini plaže, poručuju kako su da su se čuli s predstavnicima Javne ustanove i sa savjetnikom za šume iz Sektora za šume Ministarstva poljoprivrede radi dobivanja instrukcija o daljnjem postupanju. U sljedećim danima planiraju odabrati izvođača radova i pristupiti uklanjanju tih stabala.

Granica pomorskog dobra

Iz Instituta naglašavaju kako se u ovom slučaju radi o zemljištu koje se nalazi neposredno uz more, koje je Povjerenstvo za granice pomorskog dobra obišlo još 2015. godine te donijelo prijedlog Ministarstvu pomorstva o njegovu uključivanju u pomorsko dobro.

- Koliko je meni poznato, prema važećoj zakonskoj regulativi minimalna granica pomorskog dobra je šest metara udaljenosti od mora, i većina suhih borova se nalazi unutar tog područja - stoji u dopisu koji potpisuje Nedo Vrgoč, ravnatelj Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

 

#MARJAN# INSTITUT# OSUŠENI BOROVI

Izdvojeno

07. srpanj 2020 12:19