StoryEditorOCM
Splitjadni ti smo

Oprostite se s nadom da će netko uvesti red u Splitu i da će itko do jeseni imati mirnu noć. A ovo su vam razlozi

Piše Gabrijela Radanović
30. lipnja 2023. - 08:27

Tko je kriv za trenutačnu turističku sliku Splita? Državni tajnik za turizam Tonči Glavina (HDZ) svojim je istupom pokrenuo lavinu reakcija kada je direktnim krivcem proglasio ovu gradsku vlast. Naglasio je kako je sve što vidimo na ulicama “rezultat dvogodišnjeg nerada i nezainteresiranosti gradske vlasti na temama upravljanja i razvoja održivog turizma”.

Deplasirana izjava osobe koja šest godina obnaša funkciju državnog tajnika za turizam pomalo je zastrašujuća. U Splitu se godinama upozorava na probleme koji su posljedica stihijskog turizma. Kada su novinari za vrijeme prijašnjih gradskih vlasti, kao i ove, upozoravali na kaos u centru grada, podsjećamo da je Petar Škorić, nekadašnji predsjednik gradskog HDZ-a, tvrdio da se “u nedostatku vijesti izmišljaju teme o komunalnom kaosu”. Škorić je to rekao u ljeto 2018., godinu dana nakon što je Glavina stupio na dužnost državnog tajnika za turizam. Već tada bi bilo kasno za njegovu reakciju.

Zato se ne može ignorirati činjenica da se odavno kuha kaša koja je sada zagorjela.

Svakodnevno se objavljuju videa i fotografije neprimjerenog ponašanja gostiju. Uz nekoliko otvorenih klubova u zoni A, ne čudi da imamo pijane turiste koji bauljaju, obavljaju nuždu, povraćaju, urliču ili agresivno reagiraju pod utjecajem promila. Doduše, ova gradska vlast za to optužuje Ministarstvo kulture, koje je moralo izdati dozvole za otvaranje klubova u zaštićenoj zoni ili ih pak kazniti. Jasno je da je previše čimbenika rezultiralo ovakvom situacijom u centru grada, a ova gradska vlast imala se priliku dokazati tek ove turističke sezone, ali im nije najbolje pošlo za rukom.

image
Get direkt

– Komunalni redari i policija zaduženi su za provođenje Odluke o javnom redu i miru, dok je provođenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u domeni isključivo policije – objašnjava javnosti dogradonačelnik Bojan Ivošević u jednoj od svojih reakcija na prozivanja državnog tajnika za turizam.

Nadležnost MUP-a

Dodao je kako su galama, alkoholiziranost i nelegalna javna okupljanja (pub crawl) najčešći oblici remećenja javnog reda i mira u staroj gradskoj jezgri i isključivo u nadležnosti MUP-a te da komunalni redari ne mogu postupati u takvim slučajevima.

– Naše kritike su usmjerene prema Ministarstvu unutarnjih poslova i ministru Davoru Božinoviću, koji su odgovorni osigurati dovoljno resursa lokalnim policijskim upravama koje već godinama imaju problem zbog nedostatka radne snage i što iz godine u godinu postaje sve veći problem na terenu. S obzirom na situaciju, lokalna PU splitsko-dalmatinska ima zadovoljavajuće rezultate po pitanju rješavanja kaznenih djela, ali održavanje javnog reda i mira pati unatoč našoj korektnoj suradnji – rekao je dogradonačelnik Ivošević.

Iznio je podatke kako je u gotovo identičnom razdoblju komunalno redarstvo ispisalo je 98 kazni prema Odluci o javnom redu i miru, dok policija po navedenoj odluci nije ispisala nijednu kaznu. Međutim, splitska policija je naglasila kako je provedba Odluke o javnom redu i miru prvenstveno u nadležnosti tijela koje je donijelo Odluku, odnosno Grada.

– U gradovima poput Pule, Varaždina i Kaštela policija uredno postupa po lokalnim odlukama! – rekao je Ivošević.

image

Bojan Ivošević 

Ante Čizmić/Cropix

Što se tiče prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – koje komunalni redari ne mogu sankcionirati – policija je od 26. svibnja do 28. lipnja ispisala 29 prekršaja.

– Šest prekršaja za naročito drsko ponašanje, 14 prekršaja za tuču, svađu viku... Osam prekršaja je ispisano zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana i jedan prekršaj zbog narušavanja reda i mira u ugostiteljskim objektima. Od ukupnog broja, u 21 slučaju sankcionirani su strani državljani – naveli su iz PU splitsko-dalmatinske.

Istaknuli su kako je Gradsko vijeće Odlukom o komunalnom redu ostvarilo preduvjet i mogućnost da komunalni redari mogu sankcionirati neprihvatljiva ponašanja (povraćanje, konzumacija alkohola izvan ugostiteljskih objekata, spavanje na javnim površinama) karakteristična i zabilježena upravo u gradskoj jezgri s dominantno zabavnim i smještajnim sadržajima.

– Svakako, policijski službenici PU splitsko-dalmatinske sudjeluju i odazivaju se svim koordiniranim aktivnostima usmjerenim na unaprjeđenje kvalitete življenja, u raspoloživom broju i modelu, usklađeno s prioritetima i aktualnostima sigurnosti na cijelom području Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Uz svakodnevnu vidljivu prisutnost u užoj gradskoj zoni tijekom večernjih i noćnih sati, na kontakt-točki na Trgu Gaje Bulata, te policijsku ophodnju gradskim ulicama, kada god obujam i složenost poslova to dopuštaju, sudjelujemo i u mješovitoj ophodnji kao potpora komunalnim redarima koji provode Odluku o javnom redu – poručili su iz policije te naveli primjer kako su u večernjim satima petka, 23. lipnja, uz redovite poslove u gradu policijski službenici bili uz komunalne redare. Dodali su da će to nastaviti činiti i ubuduće.

Neodgovoran pristup

Međutim, prisjetimo se govora načelnika PU splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića na sjednici Gradskog vijeća kada je iznio frapantan podatak da svakodnevno reagiraju na obiteljsko nasilje uz sve ostale aktivnosti koje provode na terenu.

– Posložite drogu, alkohol i obiteljsko nasilje u jednoj noći, onda vam je jasno da ne možemo reagirati na svako benigno kršenje javnog reda i mira – rekao je i pozvao gradske vlasti na kvalitetnije odluke o komunalnom redu i pažljivije pozicioniranje trgovina s alkoholom i noćnih klubova.

Nema dvojbe da je premalo policajaca, što također nije nova vijest. Još prije javnog prepucavanja državnog tajnika i Bojana Ivoševića poslali smo upit Ministarstvu unutarnjih poslova i PU splitsko-dalmatinskoj. Tražili smo od njih podatke o broju policajaca i patrola u Splitu. Tražili smo da nam navedu postoji li tendencija rasta broja policijskih službenika, pogotovo u ljetnim mjesecima, ali nismo dobili odgovor.

– Potpuno neodgovoran istup i pokušaj da se za vlastitu nesposobnost optuži nekoga drugoga. Iz svega se vidi da je to jedan potpuno nepostojeći koncept kako misle razvijati turizam u Splitu. Ako misle razvijati turizam tako da na svakom kutu u Splitu treba biti policajac, to ne znam ni za jedan relevantan turistički grad u svijetu, da razvija turizam na takav način – kazao je ministar Božinović za Media servis.

image

Davor Božinović

Nera Simic/Cropix

Rekao je da se ne sjeća da je ovakva situacija bila dok je Split vodio HDZ i da je zapravo “kapituliralo nepostojanje održive politike u turizmu’’.

– Da bi razvijao turizam, moraš stvoriti neke uvjete. Zatvorili su Žnjan, gdje su se mladi znali navečer okupljati i što je bilo puno bolje jer nisu svi bili koncentrirani u centru grada. Zapravo sve što je u Splitu je u centru grada, to samo govori da nisu planirali ono što su rekli da će napraviti, a to je da će Žnjan urediti. Oni su samo srušili ono što je bilo tamo i nisu napravili ništa i sad im je kriva policija – poručio je splitskoj gradskoj vlasti analizirajući posljedicu nedostatka sedam kafića na Žnjanu. Čekamo njegov odgovor na pitanje je li za vrijeme ljeta pojačan broj službenika i koliko ima patrola. 

Priča o zaštitarima na dugom štapu

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević samu potrebu planiranog angažiranja zaštitara nazvao je “kapitulacijom” MUP-a na čelu s Davorom Božinovićem, jer ne funkcionira sustav javne zaštite pri uvođenju javnog reda i mira.

Naime, angažman zaštitarske tvrtke može se provesti u djelo tek nakon rebalansa gradskog proračuna za 2023. godine, kako bi se u njega uglavila namjenska stavka za takvu uslugu.

Nakon toga bi se trebao pokrenuti postupak javne nabave za zaštitarske usluge, odnosno za angažman zaštitara koji bi djelovali prvenstveno na području stare gradske jezgre – zone A, a koji bi služili kao podrška u provođenju javnog reda i mira.

– Natječaj će biti usmjeren na angažman zaštitarske tvrtke, a ne pojedinaca. Iznos plaća, odnosno cijena usluge, bit će poznat po provedenom postupku javne nabave – odgovorila nam je Leona Grgić, pročelnica po ovlaštenju Upravnog odjela za komunalne poslove. Uz sam natječaj, potrebno je ishoditi odobrenje za obavljanje tih poslova od strane nadležne policijske uprave.

– Zaštitari bi po dobivanju ovlasti imali pravo zadržavanja prekršitelja do dolaska policije, dok ovlast za ispisivanje kazni imaju komunalni redari i policijski službenici. Angažman zaštitara i način dobivanja ovlasti i postupanja utvrđen je Zakonom o privatnoj zaštiti te Pravilnikom o načinu i uvjetima obavljanja poslova privatne zaštite na javnim površinama koji proizlazi iz spomenutog Zakona – odgovorila je.

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća, koja bi se trebala održati u četvrtak 6. srpnja, na dnevnom redu će biti rebalans proračuna te će vijećnici, među ostalim, trebati podržati i stavku za isplatu sredstava za angažman zaštitara. Podsjećamo, Turistička zajednica osigurala je sredstva za tu namjenu, ali kako takve stavke nema u proračunu grada, rebalansom bi se tek trebala uvesti.

Šačica komunalaca

Pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove Leona Grgić dala nam je podatak da je broj komunalnih redara 2022. bio 24, a novom sistematizacijom imaju na radnom mjestu “komunalni redar” 14 izvršitelja i na radnom mjestu “kotarski komunalni redar” 21 zaposlenog. To su zapravo bivši tajnici kotareva koji su pretvoreni u komunalce pa dio radnog jutra provedu obilazeći svoj kotar.

U svibnju 2023. izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu i uredovnim danima u upravnim tijelima Gradske uprave Grada Splita ustanovljena je mogućnost po potrebi odrediti treću smjenu komunalnim redarima, od 20 sati do 4 sata ujutro. B.L.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 15:46