StoryEditorOCM
Splitbez kontrole

Opasni tipovi siju teror po elitnom splitskom kvartu: ‘Skupe se u ovoj kućici...‘ Pričali smo s insajderima, bizarno je

Piše Split SD
22. siječnja 2024. - 09:12

U našu redakciju stiglo je anonimno pismo čitatelja koji upozorava na delinkvente i dilere koji se okupljaju na Baterijama, dijelu elitnog splitskog kvarta Bačvice. Prema navodima čitatelja, pojedine osobe se drogiraju u blizini dječjeg vrtića "Mimoza". 

- Izloženi smo teroru nekolicine delinkvenata i dilera koji se drogiraju na dječjem igralištu na Baterijama u kvartu Firule. Drogiraju se i ispred ulaza u vrtić "Mimoza" u periodu kada vrtić radi, ali i kad se mala djeca igraju s roditeljima na igralištu - stoji u pismu čitatelja.

Čitatelj dodaje i da su isti delinkventi išarali cijele Bačvice i Firule.

- Uglavnom pišu proustaške parole i Torcidine znakove. Zapaljeno je deset novih stabala koja su posadili "Parkovi i nasade". Da nije bilo reakcije vatrogasaca, po onako jakoj buri, moglo je izgorjeti desetak automobila. Centralno mjesto okupljana delinkvenata je montažna kućica i kamin pored terena - objašnjava čitatelj. 

image

Trenutno stanje na dijelu Baterija

Snimio čitatelj

Iz Gradskog kotara Bačvice nam kažu da pronalaze najbolje rješenje ovog problema jer kamere nemaju učinka - budu razbijene neposredno nakon postavljanja, brava od kućice je obijena, a navedene radnje se najčešće događaju u sitnim noćnim satima. 

Detaljno smo o ovom problemu porazgovarali s bivšim predsjednikom kotara Tomislavom Zaninovićem koji nam je proslijedio i svoj odgovor na ovo anonimno pismo čitatelja. Kaže da se dogodilo upravo ono na što je upozoravao. 

- Naime, montažna kućica je bila postavljena radi škole nogometa koja se održavala za naše najmlađe, a služila je za skladištenje sportske opreme i kao svlačionica za djecu. Iz istih razloga, postavljena je zelena kućica na sjevernoj strani koja je imala funkciju WC-a i prostora za odlaganje sportske opreme.

Kada je škola nogometa prestala raditi, nažalost, ovo je bila uzročno-posljedična reakcija. Dok je škola postojala, dolazili su roditelji čija su djeca trenirala, postojao je red, kućica je bila u funkciji ostave i znalo se tko ima ključ - objašnjava Zaninović u odgovoru. 

image

Tomislav Zaninović

Vojko Bašić/ Cropix

Kaže da je i tada postojala ta ista grupa delinkvenata, ali se sve držalo pod kontrolom. 

- Nekako je sve funkcioniralo i nije bilo ovakvih događaja koji su gore anonimno opisani. Nažalost, na Baterijama više nema kontrole, nema roditelja, nema zapravo nikoga. Kućice su prepuštene stihiji, ne samo kućice nego i cijeli teren koji je u užasnom stanju, a posebno umjetna trava. Mi nikome nismo davali ključeve prostorija, a delinkventi su uvidjevši da se kućica više ne koristi, sami provalili u nju - objašnjava Zaninović.

Smatra da je rješenje, na kojem se već i radi, da se na istim terenima što češće održavaju sportski turniri te da se umjetna trava, branke i koševi, kompletno saniraju. 

- Dobili smo od Gradske službe za sport garanciju da će sanirati umjetnu travu, a treba se dalje boriti i za sredstva za održavanje postojeće opreme.

Kako bismo popunili vrijeme između četiri turnira godišnje, koja imamo u planu i za ovu godinu, predlažemo da u suradnji s proslavljenim Hajdukovim nogometašem i legendom kluba Zoranom Vujovićem i MNK "Bačvice" pokrenemo ponovo školu nogometa za najmlađe. 

Škola bi se održavala dva do tri puta tjedno jer smatramo da je to najbolji način da se borimo protiv gore opisanih radnji. Tako bi bio uspostavljen, kakav takav red i kontrola, a kućice bi opet imale svrhu. Ako kućice ukolnimo, nećemo postići ništa - zaključuje Zaninović. 

image

Dječji nogometni turnir Kup sv. Leopolda Mandića, u Gradskom kotaru Bacvice iz 2023. godine
 

Jakov Prkić/Cropix

MNK "Bačvice" je u prošlosti inzistirao na uključivanju što većeg broja djece i mladih u sport pa su tako organizirali nogometni turniri uz pomoć sredstava iz Kotara Bačvice, a pomogla im je i župa "Gospe od Pojišana". Cilj im je bio da na Bačvicama zažive druženja na otvorenom i sportski duh, ali i da se sportom bore protiv ovisnosti. 

Zaninović naglašava i činjenicu da su Baterije uređene upravo zahvaljujući inzistiranjima Gradskog kotara Bačvice. Stanovnici pamte u kakvom su stanju bile od 2000. pa sve do 2020. godine. Zaninović nam je dao i uvid u mailove koje je slao tadašnjem gradonačelniku Andri Krstulovići Opari uvjeravajući ga da u proračunu osigura sredstva za uređenje Baterija te inzistirajući na sastancima. Njegov cilj je bio da Bateriji konačno pripadnu građanima. 

image

Sportski tereni Baterije na Firulama

Jakov Prkić/Cropix

Konačno uređenje Baterija započelo je tek 2020. godine jer su tereni bili pod koncesijom, koja se prešutno produživala, gotovo dvadeset godina, a tek 2018. godine nije produžena te je bilo moguće nešto i napraviti. 

- Tadašnje Vijeće kotara najzaslužnije je za micanje kriminalaca koji su 20 godina punili svoje džepove na Baterijama, a ništa nisu uložili. Grad i Gradski odjel za sport tada nisu poduzimali ništa, a svojim neradom su zapravo poticali kriminal - govori Zaninović te dodaje da je u Baterije trebalo biti uloženo milijun i 200.000 kuna, ali taj je iznos smanjen na 300.000 kuna. 

Dobili smo uvid i u Obavijest o isteku Ugovora o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje športskog rekreacijskog centra "Bačvice". Ugovor je konačno prestao važiti 11. travnja 2018. godine za što su se dugo borili u Gradskom kotaru.

Iz PU splitsko-dalmatinske poručuju da nisu zaprimili prijave vezane za oštećenje tuđih stvari. 

- Na navedenoj lokaciji nemamo evidentiranih prijava za oštećenje tuđih stvari. S obzirom na to da smo putem elektroničke pošte zaprimili informaciju o devijantnom ponašanju, policijski službenici poduzimaju mjere i radnje iz nadležnosti policije te će pojačano obilaziti navedenu lokaciju s ciljem prevencije i sankcioniranja protupravnog ponašanja - kazali su. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:27