StoryEditorOCM
SplitI policija i Crkva vode istrage

Novi detalji oko slučaja pedofilije u splitskom samostanu: potvrđeno još prijava protiv svećenika koji je vodio dječji zbor

3. travnja 2018. - 23:44

Nekoliko dana nakon što su se Splitom počele širiti priče kako je jedan franjevac na službi u gradskoj župi osumnjičen za kazneno djelo pedofilije, reagirala je priopćenjem i Splitsko-makarska nadbiskupija, a objava kako je nadbiskup Marin Barišić suspendirao "klerika zbog mogućeg kažnjivog djela" postala je vijest dana.

– Mjesni ordinarij ima ovlast tu mjeru (suspenzije) slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka. U isto vrijeme, ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti. Rezultate prethodne istrage ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere, koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima – stoji u priopćenju Nadbiskupije, u kojem se dodaje kako zbog čuvanja integriteta žrtve neće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage.

Splitsko-makarska nadbiskupija suspendirala klerika; Fratar iz splitskog samostana dulji niz godina zlostavljao više maloljetnika?

Oglasio se osumnjičeni svećenik iz Svetog Frane: To je sve izmišljeno, ja nisam nikoga zlostavljao! Ali pretpostavljam tko je to mogao pokrenuti...

Prema neslužbenim saznanjima, riječ je o fratru konventualcu, članu Hrvatske provincije svetog Jeronima sa sjedištem u Zagrebu, a koji je nekoliko puta u zadnjih tridesetak godina bio na službi u splitskom samostanu svetoga Frane na Obali. Nadbiskupija je postupila po naputku Vatikana, najprije istraživši slučaj i ispitujući vjerodostojnost, a budući da je svećenik suspendiran, nakon što svoju ocjenu dade i vatikanska Kongregacija za nauk vjere i optužbe se pokažu vjerodostojne, slijedi i prijava pravosudnim tijelima.

Neslužbeno doznajemo, prva prijava protiv fratra za zlostavljanje došla je od muškarca koji je prije nekoliko godina bio nekoliko mjeseci u istražnom zatvoru na Bilicama zbog navodnih financijskih malverzacija.

Prema neslužbenim navodima, pojavilo se još prijava, navodno bivših članova dječjeg zbora. Prozvani fratar iz samostana na Obali, sada 78-godišnjak, negira sve optužbe, navodi kako nije u kontaktu s djecom ni maloljetnicima, te da pretpostavlja tko je mogao pokrenuti proces.

Osumnjičeni fratar nije svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, no djela su, prema prijavi fra Žarka Relote, gvardijana samostana sv. Frane, počinjena na području te crkvene pokrajine, pa je splitsko-makarski nadbiskup za crkvenog suca istražitelja imenovao crkvenog pravnika fra Tomislava Glavnika, provincijalnog vikara franjevačke provincije sv. Jeronima, čiji je član prijavljeni redovnik.

– Prijava je došla 8. prosinca 2017. godine i crkvena istraga je blizu završetka, što znači da smo radili brzo.

Je li riječ o jednoj ili više prijava?

– Postoji više prijava.

Je li riječ o seksualnom zlostavljanju?

– To će utvrditi istraga, čije ćemo rezultate poslati Kongregaciji za nauk vjere. Ako je riječ o zlostavljanju, onda, prema vatikanskim propisima, imamo dužnost slučaj prijaviti državnim vlastima.

Sada je slučaj objavljen i u medijima, što ako se uključe DORH i policija?

– Policija i DORH mogu se uključiti u svakom trenutku, mogli su i ranije. S naše strane nije bilo nikakvog zataškavanja. Što se tiče dijela medija koji su prozvanog već proglasili krivim, upozoravam kako postoji presumpcija nevinosti u svakom pa i ovom slučaju i apeliram da se to ne radi.

Znači li nadbiskupova suspenzija da je krivnja već potvrđena pred crkvenim vlastima?

– Ne, suspenzija je mjera predostrožnosti koja se izriče tijekom istrage.

Je li točno da je Provincija nudila novac svjedocima u zamjenu za šutnju?

– Ne, i nije bilo šutnje, da se htjelo šutjeti, ne bi se pokrenuo proces i sve objavilo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 16:18