StoryEditorOCM
SplitJAVNO DOBRO

Nova stranka oplela po splitskoj vlasti: ‘Puljak je totalno bezidejan, gazi vlastite principe...‘ Sve su mu izbrojili

Piše Lucija Vujnović
2. studenog 2023. - 14:46

Pripadnici nove političke stranke "Javno Dobro" odlučili su komentirati aktualne događaje u Splitu, a na današnjoj konferenciji za medije dotaknuli su se izgradnje centra "Small Mall", gradske politike i zabrane "Adria Art Annale" (AAA) izložbe u Dioklecijanovim podrumima.

Na početku Vukovarske ulice u Splitu pokraj spomenutoga gradilišta Eleonora Mandić, glavna tajnica stranke, komentirala je trenutnu gradsku vlast.

- Gradonačelnik Ivica Puljak planira zaduženje Splita za 150 milijuna eura za provedbu projekata, za većinu kojih nema ni osnovnu dokumentaciju. Istovremeno ima oročenih 10 milijuna eura gradskog novca na banci.

Time pokazuje totalnu bezidejnost i nespremnost za obnašanje vlasti. Vrtići, školske dvorane, stanovi i sve ostalo čega se Puljak sjetio obećati u kampanji ostaju tek prazna obećanja na popisu projekata budućeg hipotekarnog kredita - poručila je.

image

Eleonora Mandić

Joško Šupić/Cropix

Prije više od dvije godine Puljkova vlast je, podsjeća Mandić, pokrenula izradu izmjena Generalnog urbanističkog plana Splita vezanog za isključivo javne sadržaje, odnosne projekte, i zaštitu Marjana.

- Tim izmjenama još nema ni traga. Kao što nema ni traga pokretanju izrade novog GUP-a, makar je važeći iz 2006. godine. Osim što je loš u operativnom djelovanju i realizaciji obećanog, Ivica Puljak se, nažalost, ne drži ni osnovnih moralnih načela u koja se kleo prije izbora, prije svega - transparentnosti.

Vidjeli smo kako gazi principe i standarde kojih se obećao držati. Osim ozbiljnih nepravilnosti, vidimo i krajnju nebrigu za parkirna mjesta za stanovnike Manuša - istaknula je.

Predsjednica stranke "Javno dobro" Vladimira Mascarell istaknula je jedan od primjera kojim argumentiraju svoj stav.

- Samo jedan od primjera je Small Mall, za koji smo još u lipnju poslali prijavu USKOK-u zbog sumnje na pogodovanje investitoru od strane gradonačelnika i zamjenika te paralelno zahtjev za nadzorom dokumentacije za građenje, izdane u Upravnom uredu za prostorno uređenje Grada Splita (Teo Vojković) i Ministarstvu graditeljstva i državne imovine.

image

Vladimira Mascarell

Joško Šupić/Cropix

Poručila je da odgovor još nisu dobili te dodala da ovim putem šalju požurnicu.

Građevinski inženjer mr. sc. Mario Rovan u ime Građanske inicijative obratio se javnosti, ističući da je gradonačelnik propustio mogućnost zaštite imovine Grada Splita.

- U prvom redu propustio je stavljanje prigovora na aktivnu legimitaciju predlagatelja osiguranja dokaza za obavljanje građevinskih radova više od 16 čestica u vlasništvu Grada Splita, za koja predlagatelj osiguranja nema dozvolu za građenje i nema pravo građenja osnovano od Grada Splita.

Napominje da je gradonačelniku Grada Splita upućen poziv Općinskoga suda u Splitu za očevid 6. srpnja ove godine, no on se nije odazvao niti je poslao opunomoćenika za očevid.

- Zašto je gradonačelnik propustio očevid za osiguranje dokaza iniciranog od predlagatelja "Small Malla"? Zašto nije prenio ovlaštenje na neku drugu osobu, kao što je prenio ovlaštenje na zamjenika Bojana Ivoševića koji je, po toj osnovi, sklopio ugovor o zakupu javnih površina sa "Small Mall" d.o.o. čak i za zemljišta koja su u vlasništvu Republike Hrvatske?

Radi li se o propustu Ivice Puljka zbog neznanja ili je to njegov bijeg od odgovornosti? Ili je to, pak, zbog kompromisa s formalnim i stvarnim investitorom, sve zbog ucjenjivosti Grada Splita zbog protuzakonitih radnji stručnih službi Grada Splita počinjenih kod izdavanja lokacijske dozvole 2014. godine, dvije potvrde glavnog projekta 2015. i izmjene potvrde glavnog projekta zbog promjene investitora 2021. godine? - pita se Rovan.

image

Mario Rovan

Joško Šupić/Cropix

Masarell se nadovezala na temu, objašnjavajući da se "iz rečenog može vidjeti da od proljeća postoje mnoge aktivnosti i neaktivnost u Banovini za koje su još kao aktivisti izrazili sumnju".

- Nismo bili jedini. Osim nekoliko prosvjeda građana zbog započinjanja gradnje na zapuštenom i zatvorenom gradilištu Small Malla, čudnih najmova pomorskog dobra na Žnjanu, tužbi ugostitelja u pitanju komunalnog reda na nezakonitosti drugih pitanja upozoravala je i Maja Đerek, tadašnja pročelnica gradskog ureda za imovinu.

Sjećamo se slučaja "Noštromo", kasnije i pravilnika o korištenju gradskih stanova. Sjećamo se i poziva koji su uputili gradski vijećnici gopođi Đerek, a Gradsko vijeće izglasalo poziv za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, tražeći da im iznese svoje mišljenje o pravu građenja "Small Malla" koje bi uskoro trebalo doživjeti 20. rođendan, pa vjerojatno nestati - rekla je predsjednica stranke "Javno dobro".

Spomenula je da je Đerek dobila otkaz putem medijskog obraćanja Ivice Puljka te podsjetila na sutrašnje ročište na Službeničkom sudu, na koje je pozvan Puljak.

- Zdušno čekamo čuti njegovo obrazloženje, pa ćemo kao javnost nazočiti toj raspravi. Interesantno je koliko različitih strana ima primjedbi na zakonitost odluka i izdanih dokumenata Puljkove gradske uprave i njegovih zamjenika. Malo tko primjećuje da je gospođa Đerek samo jedna od nas. Tko vozi u krivom smjeru? Svi mi ili je vjerojatnost na strani gradonačelnika i njegovih zamjenika? - pita se Masarell.

Najavila je da će Maji Đerek pružiti podršku na suđenju te da će poslati svu dokumentaciju o mogućim nepravilnostima koje su dosad uspjeli prikupiti.

Javnosti se obratio i Antej Jelenić u ime organizatora Adria Art Annale, koji je komentirao slučaj pražnjenja i zatvaranja Dioklecijanovih podruma.

image

Antej Jelenić

Joško Šupić/Cropix
 

Pozvao sve građane da dođu u petak, 3. studenoga, u 17 sati u Dioklecijanove podrume pomoći postaviti izložbu u sklopu AAA događanja.

- Pokažimo da je slobodan javni prostor glavni preduvjet demokratskog društva - poručio je za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 16:25