StoryEditorOCM
Splitakademska čestitost

Nije sve tako crno. Splitski profesor priznao da je pogriješio kad je brojao turiste. Ispričao se na dezinformaciji

Piše Lucija Vujnović
29. lipnja 2023. - 10:48

Željko Garača, profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu, pozabavio se brojkama turista te je iznio podatak da je u Hrvatsku u zadnja dva vikenda ušlo četiri puta manji broji stranih turista, no u razgovoru za Faktograf priznao je kako je pogriješio. 

“Poneseni rezultatima prošle turističke sezone i najavama da će ova biti bolja je mnoge navela na drastično poskupljenje cijena. No ovo ne sluti na dobro. Ja sam usporedio brojeve koliko je stranih turista ušlo u Hrvatsku protekla dva vikenda i taj broj je frapantno manji, četiri puta manji”, rekao je jučer. 

Objasnio kako je za te potrebe koristio je statistiku MUP-a o prometu na graničnim prijelazima, no tada nije bio svjestan da se zbog ulaska Hrvatske u Schengen 1. siječnja ove godine na toj stranici promijenila metodologija pa se više ne broje ulasci stranaca na graničnim prijelazima s državama članicama EU.

“Radi se o mom propustu jer nisam dobro interpretirao podatke koji su objavljeni. Te sam podatke interno komunicirao u nekim užim krugovima, no nikome nije padalo na pamet da se radi o promjeni metodologije zbog ulaska u Schengen tako da se ispričavam svima na dezinformaciji”,rekao je Garača za Faktograf

"Ako se uspoređuju ti podaci o ulasku stranih građana u danima zadnja dva vikenda ove i prošle godine, vidi se da je u tim danima prošle godine u Hrvatsku ušlo 1.111.046 stranaca, dok ih je ove godine na ista četiri datuma vikenda ušlo 293.891, odnosno otprilike četiri puta manje. No, zbog već spomenutog hrvatskog ulaska u schengenski prostor te statistike se ne mogu uspoređivati jer se na granicama ne bilježe svi ulasci stranaca u Hrvatsku", objašnjavaju s portala Faktograf.

Iz MUP-a je potvrđeno kako su od 1. siječnja ukinute sve kopnene i morske granične kontrole sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom. Granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te s Crnom Gorom postale su vanjska schengenska granica. Hrvatske međunarodne zračne luke imale su prijelazno razdoblje od tri mjeseca za za prilagodbu graničnih kontrola, a nakon toga, od 26. ožujka ove godine, schengenski letovi koji dolaze u Hrvatsku više ne zahtijevaju graničnu kontrolu. 

Spomenuti portal je upit poslao i Hrvatskoj turističkoj zajednici te su potražili i podatke iz sustava eVisitor, te su podaci pokazali kako trenutno u Hrvatskoj boravi više turista nego prošle godine u isto vrijeme.

image

Željko Garača

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 22:39