StoryEditorOCM
SplitDIVLJI DEPONIJ

Niče li ovo u Splitu novi Karepovac? Pogledajte kako poznati investitor ‘sanira‘ svoj glomazni otpad uz novogradnju

Piše Frano Kiso
25. siječnja 2024. - 15:10

Zabrinuti čitatelj nedavno nam je javio kako se iza crkve sv. Liberana gomila velika količina otpada, a čini se da su i drugi Mejašani zgroženi prizorom divljeg deponija koji raste ispred njihovih očiju.

Predsjednik lokalnog kotara odmah je obavijestio komunalnog redara koji je ubrzo izašao na teren i izdao nalog za sanaciju smeća kod Ulice svetog Spasa, no to nije urodilo plodom.

image
Čitatelj

U međuvremenu smo doznali da je za ilegalni deponij kriva tvrtka "Manas" koja u blizini gradi veliki kompleks zgrada, a komunalna redarka ih je kontaktirala odmah nakon prve prijave kotara. Na naše pozive nisu odgovarali, pa smo se uputili na teren i imali smo što vidjeti - na Mejašima niče minijaturna verzija Karepovca!

- Mišaju građevinski otpad, smeće i sanitarije sa zemljom i onda to poravnavaju. Zapravo rade jednu vrstu novog Karepovca i to na tuđoj zemlji - ogorčeno nam kaže mještanin ovog dijela Mejaša.

image
Frano Kiso/Privatni album

Na licu mjesta smo našli manju količinu otpada nego što je bilo vidljivo na prijašnjim fotografijama, no ovakav oblik sanacije glomaznog otpada zatrpavanja zemljom ne rješava problem, nego ga samo skriva od očiju javnosti.

Sanacija prije sanacije?

- To je privremena gradilišna deponija koja će biti sanirana - konačno su nam odgovorili iz "Manasa" u poslijepodnevnim satima.

- Zbog nemogućnosti prolaska vozila radi infrastrukturnih radova i iskopa u cesti koje provodi Grad Split nismo u mogućnosti pristupiti deponiju, ali će se prvom prilikom kad pristup bude omogućen problem sanirati - vele.

Nakon tog odgovora napomenuli smo im da smo izašli na teren i vidjeli da je već počela sanacija na neprilagođen način miješanjem zemlje i smeća, a potom je opet uslijedio - muk.

Građevinske i investitorske tvrtke u Splitu su uzele maha i šerifovski melju sve pred sobom, no ovaj slučaj pokazuje da su građani itekako spremni uzvratiti udarac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:49