StoryEditorOCM
SplitODRŽAN SASTANAK

Nesretni splitski psi i dalje su na lancu, ali nazire se rješenje problema; Grad Split kreće s izgradnjom stacionara...

Piše Božidar Lončar
11. travnja 2024. - 08:27

Kako su priopćili iz udruge "Prijatelji životinja", 9. travnja je održan sastanak Grada Splita, veterinarske inspekcije te predstavnika skloništa i udruga za zaštitu životinja o sudbini pasa pronađenih na Putu Orišca 29. ožujka za što se sumnjiči 64-godišnji T.P., neslužbeno, psihijatar KBC-a Split.

Ukupno je pronađeno 67 pasa i dva vuka. Tri su psa završili u zadarskom azilu, dvije ženke s četiri štenca u dubrovačkom, a jedan je pas nestao te novih informacija o njegovom pronalasku nismo dobili. Vukovi su u privremenom oporavilištu.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kako su nam odgovorili iz Državnog inspektorata 5. travnja, nijedan pas nije bio cijepljen i 8 ih je bilo označeno. Dodali su i kako Banovina osigurava hranu i čuvanje za pse koji nisu udomljeni dok su vukovi briga Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Navode kako je gorući problem gdje smjestiti toliki broj visokotraumatiziranih pasa, za koje je nužno osigurati adekvatnu skrb. Dogovoreno je da Grad Split krene s izgradnjom stacionara na gradskom zemljištu za privremeni smještaj.

- Ne jenjava alarmantna situacija s više od 60 pasa koje je na skrivenoj lokaciji u Splitu zatočio psihijatar iz KBC-a Split. Gorući problem je gdje smjestiti toliki broj visokotraumatiziranih pasa, za koje je nužno osigurati adekvatnu skrb.

Predstavnici udruga za zaštitu životinja i veterinarske inspekcije naveli su da se psi trebaju što prije izmjestiti s privatne lokacije, gdje su prisiljeni biti zavezani za lanac, izloženi nadolazećim vrućinama i drugim nepogodama.

image
Ante Čizmić/Cropix

Iz udruga su istaknuli da se njihov privremeni smještaj treba osigurati na nekoj prikladnoj lokaciji u Splitu i to pod organizacijom i odgovornošću registriranog skloništa za pse s osposobljenim osobljem. Predstavnici Grada Splita preuzeli su odgovornost, što je pohvalno i naveli da Split ima slobodno zemljište za tu svrhu.

Dogovoreno je da Split krene s izgradnjom stacionara na tom zemljištu, gdje će psi biti privremeno smješteni i o njima će se brinuti registrirano sklonište. Kako će zbrinjavanje pasa potrajati, a mogući su i slični slučajevi, Grad Split treba paralelno krenuti u izgradnju skloništa za životinje, kao što je to učinio Dubrovnik.

Udruge pojašnjavaju da je Grad Split odgovoran za nastali problem i mora ga i riješiti na području Splita. Split je dosad propustio postupati sukladno Zakonu o zaštiti životinja i pripadajućim pravilnicima pa tako nije proveo kontrolu mikročipiranja pasa, ne financira kastracije skrbničkih pasa i mačaka, nije propisao trajnu sterilizaciju niti iskoristio druge zakonske alate za smanjenje broja napuštenih životinja. Izgradnja skloništa najmanje je što Grad može napraviti u ovoj sramotnoj situaciji, kada se u središtu Splita nalaze psi koji su prošli horor i trebaju najbolju skrb.

image
Ante Čizmić/Cropix

Na jučerašnjem sastanku, predstavnici udruga za zaštitu životinja i skloništa ponudili su pomoć u brzoj i povoljnoj realizaciji privremenog smještaja za pse kako bi se što prije skinuli s lanaca i preselili. Sve što Split uloži ostat će kvalitetna podloga za buduće registrirano sklonište. Čak su i neprofitne udruge već napravile skloništa za životinje pa Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj i s mnogo većim resursima, nema opravdanje da ne krene odmah s izgradnjom skloništa i izbjegne traženje psima smještaja po skloništima u cijeloj Hrvatskoj, kao što to čini sada.

image
Ante Čizmić/Cropix

Udruge pozivaju građane da pišu Gradu Splitu i potaknu ga da iskoristi zemljište koje ima za izgradnju skloništa. Time će Grad Split pokazati spremnost u provođenju zakona i ispuniti godinama dana obećanja o nužnoj izgradnji skloništa.

Nedopustivo je da Split dopušta nezakonito i nehumano držanje životinja s ciljem korištenja za okrutne borbe pasa, što organiziraju pripadnici kriminalnog miljea, a da Grad sam nema rješenje za smještaj tih pasa - naveli su iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:29