StoryEditorOCM
Splitriješit će se

Ne kuvaju se samo u splitskim gimnazijama, klima nema ni u obližnjoj školi, ali tute nisu zabranjene: ‘Samo da su čiste‘

Piše Ana Pivčević
13. rujna 2023. - 19:58

Osim učenika gimnazija u Teslinoj ulici na Spinutu, klimatizacijske uređaje priželjkuju i učenici Pomorske škole kojima ova vrućina zadaje muke. 

Podsjetimo, kako je Slobodna Dalmacija pisala, u zgradi gimnazija u Teslinoj ulici problem je u imovinskom-pravnim odnosima. U podrumskim prostorijama i onima u prizemlju učenici borave po minimalno šest školskih sati dnevno i to bez ikakvog klima-uređaja, dok su učionice na prvom i drugom katu odavno klimatizirane.

U elitnoj splitskoj gimnaziji učenici umiru od vrućine u smrdljivim podrumima: ‘Nemamo klimu, hladimo se lepezama... ‘

- U Pomorskoj školi je identično. Moraju nositi rebatinke, a klime nema - požalila se majka jednog učenika.

Kad će klima-uređaji u Pomorsku školu pitali smo ravnatelja Dragana Pavelina

- Klime imamo u samo nekoliko učionica. U zadnjih par godina smo pričali sa Županijom na temu klima, ali svake godine bi bilo nešto hitnije ili bi iskrsnulo. Primjerice, ove godine smo dobili nova računala u vrijednosti oko 18 tisuća eura za cijeli kabinet informatike - govori nam ravnatelj Pavelin.

image

Ravnatelj Pomorske škole Dragan Pavelin

Nikola Vilić/Cropix

Dodao je da se baš nedavno čuo sa županijskim pročelnikom.

- Tražili su nas da pošaljemo koje su naše potrebe, a nama treba 14 klima. U kontaktu smo i trudimo se to riješiti - kaže nam ravnatelj Pavelin. 

Zanimalo nas je i kakva su pravila pristojnog odijevanja u njihovoj školi. 

- U kratkim hlačama i, primjerice, šlapama u našu se školu ne može ući. Svatko treba biti pristojno obučen, od učenika, djelatnika pa do posjetitelja. Jednostavno nije primjereno doći u kratkim hlačama ili majicama na špaline, nismo kafić ili klub - govori nam ravnatelj Pavelin. 

Dodaje kako svi dobro znamo kako obučeni možemo ući primjerice na sud te da jednostavno pravila pristojnog odijevanja moraju vrijediti i za škole. 

Ambasadori

- Naši učenici kasnije predstavljaju školu, Grad i Županiju. Moraju se naučiti kodeksu i načinu ponašanja jer kasnije kada odu na brodu oni su naši ambasadori - priča nam Pavelin. 

U zadnje vrijeme ‘koplja se lome‘ među roditeljima oko toga smiju li učenici u trenirkama u školu pa nas je zanimao stav prvog čovjeka Pomorske škole po tom pitanju. 

- Trenirke ne možemo zabraniti, ali ih osobno ne preferiram zato jer često neki znaju direktno s nogometa takvi doći, a to nije u redu. U redu je ako dođu u čistim i urednim trenirkama - za kraj nam je rekao ravnatelj Pomorske škole. 

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 12:44