StoryEditorOCM
SplitPROMETNA (NE)KULTURA

Natpis točno opisuje kako izgleda život za volanom u Splitu! A onda su genijalca uhvatili parkiranog - na pješačkom!

Piše Božidar Lončar
17. ožujka 2024. - 11:00
Odraz prometne kulture u Splitu... U nastavku vozač potvrđuje iz osobnog primjera...Facebook/"Prometne zgode i nezgode"

"Čim uvatin volan postanem grez (J***n ti mater), na Poljičkoj vozim srebrni lijes", uvodni su stihovi splitsko-kninskog repera Vojka V u pjesmi "Ne može" koju je poslušalo, evo, skoro 9 milijuna ljudi! 

Prometna (ne)kultura i život za volanom u Splitu je potpuno drugačiji od ovog svakodnevnog, uobičajenog. U vožnji je doslovno "Rat svih protiv sviju", da citiramo Hobbesa. Psovanje, urlanje, pokazivanje rukom, srednji prsti, spuštanje prozora, dobacivanje, smijanje i naravno - korištenje trube.

Neko nepisano pravilo kaže da se ona koristi stvarno kao sila prilika. Ako netko zaspe na dubokom zelenom ili je riječ o potencijalno životno opasnoj situaciji. Vidjeli smo relativno nedavno što se dogodi kada netko zatrubi. Truba može biti opasna stvar kod nas.

Tako se jedan vozač dosjetio napisati upozorenje i oblijepiti ga na stražnje staklo: "Dragi pacijenti kompleksi se ne liječe trubom, za to postoji podrum Firule!". Komentari su bili od onih šaljivih i podupirućih pa sve do kolega suvozača koji smatraju kako takvim osobama nije mjesto za volanom. 

Definitivno najbolji komentar je bila fotografija tog istog automobila u Facebook grupi "Prometne zgode i nezgode" gdje vidimo još jedan natpis: "Tko nije smiren i tolerantan nije mu misto na cesti", a koji se nalazi - na pješačkom prijelazu! U vozilu nema nikoga, možda je vozač bio u žurbi, ali to ga ne opravdava za ostavljanje vozila koje je stražnjicom na "pješačkom". Ova je fotografija nasmijala mnoge, a mi smo pomislili kako bi bilo dobro prvo pomesti u svom dvorištu...

Fotografiju vozila kojeg je pametnjaković ostavio "na zebri" možete vidjeti OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:48