StoryEditor
Splitburna sjednica

Nakon četiri sata rasprave usvojen županijski proračun: u 2021. godinu startat će se s minusom od 28 milijuna kuna

30. studenog 2020. - 23:02
Paun Paunović/Cropix

Nakon punih četiri sata rasprave o proračunu Splitsko-dalmatinske županije, vijećnici Županijske skupštine na 37. sjednici su i usvojili ovaj temeljni dokument za rad regionalne vlasti.

Kako je “financijski plan” za 2021. godinu bio naveden na 1102 stranice, a kojeg je predstavila pročelnica Sanja Viculin, materijala za raspravu između vladajućih iz redova HDZ i HGS-a, te HNS, kao i s druge strane oporbe: SDP, Most, Pametno, Nezavisna lista mladih te Centar nije nedostajalo.

I na kraju je usvojen kao i uobičajeno budući vladajući u regionalnom parlamentu, među 51 vijećnika imaju većinu, te je “za” proračun diglo njih 31 ruku, dok ih je 9 bilo “protiv”.

Burno je bilo nakon “aktualnog sata”, budući je proračun bila druga točka od ukupno 41. točke. A on za predstojeću 2021. godinu iznosi više od 1,944 milijardu kuna, dok je projekcija za 2022. godinu proračun od 1,937 milijardu kuna te za 2023. godinu nešto manje 1,789 milijardi kuna.

Oporbeni prijedlozi

Što je skoro milijardu kuna više negi lanjski no ovaj aktualni je “podebljan” pripajanjem državnih službenika regionalnoj upravi, odnosni pripajanjem i njihovih plaća proračunskim sredstvima. Rashodi će biti nešto viši, odnosno za 2021. u planu iznose 1,972 milijardi kuna, dok se za 2022. navodi 1,973 milijardi kuna, a za tri godine projekcija rashoda bi bila 1,789 milijardi kuna.

A manjak od 28 milijuna kuna za slijedeću godinu je iznos koji je evidentiran na kraju rujna 2020. kada je primljen beskamatni zajam koji se planira vratiti u 2021., no evidencija je sada kao primitak a izdatak u 2021. godini.

I upravo u tom smjeru kako je proračun “napuhan” i tek lista pustih želja, poglavito u ovo vrijeme kovid-pandemije, zborili su oporbeni vijećnici, podnoseći čak 30 amandmana od kojih je župan Blaženko Boban prihvatio njih tek četiri.

Po dva SDP-ovki Sandre Mitrović-Nikšić (za osnivanje ureda kulinarske baštine te izradu projektne dokumentacije sanacije upravne zgrade u Omišu) i Natalije Rajčić (pomoć poduzetnicima uslijed covid-krize).

Zašto čekamo na EU?

Ostali su svi odbačeni, kao i njih čak 17 koliko je predložio Most, pa je Miro Bulj napustio dvoranu govoreći kako on tu i ne treba biti jer jednostavno nema smisla. Predložio je među ostalima pomoć osiromašenim građanima uslijed krize, nagradu zdravstvenim djelatnicima koji se bore protiv virusa, poljoprivrednicima, sportašima, profesorima, pa i pomoć starijima i nezaposlenima za nabavku DVB-T2 prijemnika koji su odlukom Vlade RH zbog promjene signala ostali bez televizije, svog jedinog “prozora” u svijet poglavito sada u novom životnom ritmu pandemije.

Nisu prihvaćeni ni prijedlozi Ante Renića, Igora Batošića, Igora Skoke te Danijela Kukoča, koje je dožupan Ante Šošić samo odbijao.

- Tražim 500.000 kuna za skladištenje voća i povrća kojeg nemamo, a vi me odbijate te kažete kako čekate odluku ministarstva, a da je predložena lokacija Trilj. Pa mi u Vrgorcu imamo 25 puta veću proizvodnju, nema logike. Odbijate i moj prijedlog osnivanja energetske agencije a imamo 250 milijuna neraspoređenih sredstava. I tvrdite kako čekate intervencijski plan grada Imotskog koji nije odobren iz EU. Zar ne možemo sami osnovati energetsku agenciju koji na sjeveru države imaju od 2008. godine, a mi ulazimo u 2021. godinu – ljutio se Pranić, no glasovi oporbenjaka nisu mu bili dovoljni.

Tradicija nepotizma


Vijećnik Jere Kovačić upitao je ravnatelja županijske ustanove Doma zdravlja Marka Rađu o kriterijima primanja stomatologa u splitsku ordinaciju, gdje je od preko 40 prijavljenih, izabrana kćerka županijskog vijećnika Klementa Bašića (HNS) i nećakinja ravnateljice NZJZ Željke Karin (HDZ).

- Od devet primljenih stomatologa, samo se digla prašina oko ovog uposlenja. Kriterij je uvijek isti, prima se kolega koji je duže na zamjenama u Domu zdravlja, no očito ćemo morati ugraditi u natječaj i dodatna testiranja – nemušt je Rađin odgovor na upit zašto se isključivo zapošljava rodbina dužnosnika na mjesto koje plaćamo svi mi, porezni obveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 19:37