StoryEditorOCM
Splitponuda i potražnja

Na splitskoj burzi rada krenula potraga za sezonskim radnicima, ovo su najtraženiji poslovi. Jedna branša je podbacila

Piše Mia Uzinić
19. siječnja 2024. - 13:16

Neki kažu da je lakše uspjeti u New Yorku nego u Splitu, a da je to zaista tako svjedoče i nedavno objavljeni podatci Vlade da grad pod Marjanom drži tek 73. mjesto na ljestvici razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Posebno šokira podatak da čak 72 posto Splićana nema stalan posao. Odlučili smo umjesto njih pogledati stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te provjeriti što se nudi nezaposlenima.

Pronašli smo 460 oglasa za posao u gradu Splitu, a daleko najviše se traže vozači, skladištari, dizaličari te osobe za rad, nećete vjerovati, u turizmu i ugostiteljstvu. Traže se i 52 trgovca i promotora te 33 osobna asistenta, domara ili zaštitara. Čini se da Gradu fali i zdravstvenih djelatnika s obzirom na to da smo pronašli 55 oglasa za radnike u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

image
Nikola Vilić/Cropix

Za učitelje i profesore ponuda nikakva, tek nekoliko oglasa za rad kao zamjena, a dokaz da IT struka lagano pada je i činjenica da smo pronašli samo dva oglasa za programere. Traži se i samo deset radnika u administrativnim poslovima, ali čak 58 zidara, tesara, armirača, vodoinstalatera i sličnih zanimanja. 

Dakle, Split ima veliki broj visokoobrazovanih ljudi kojima je najbolja opcija odraditi sezonu kao konobari pa usnuti zimskim snom do iduće. Zanatlija nam fali, vjerojatno i za renovaciju apartmana za iduću sezonu jer nam je turizam postao jedini održivi način zarade, barem tako govore svi navedeni podatci.

Isplati li se više mladim Splićanima s 18 godina upisati fakultet ili odmah uzeti tacnu u ruke da nabildaju iskustvo? Sudeći po prilikama koje ih čekaju, sve je jasno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 09:11