StoryEditorOCM
Splitnovinarski bard

Na današnji dan prije 28 godina napustio nas je Miljenko Smoje. Tu obljetnicu će danas na poseban način obilježiti i HP

Piše SPLIT SD
25. listopada 2023. - 08:17
Sa snimanja kultnog Velog mista: Boris Dvornik (Meštar), Joakim Marušić (režiser serije) i Miljenko Smoje (autor serije)Feđa Klarić/Cropix

Prije 28 godina na današnji dan, 25. listopada, napustio nas je najveći kroničar ovog podneblja, novinarski bard Miljenko Smoje (1923.-1995.) kojem je Grad Split posvetio ovu godinu.

Tu obljetnicu odlučila je obilježiti i Hrvatska pošta koja je proljetos izdala poštansku marku s likom Miljenka Smoje u seriji "Znameniti Hrvati", a na današnji dan bit će dostupan prigodni pečat u poštanskom uredu 21101 Split u Ulici kralja Tomislava 9, koji će potom biti dostupan sljedećih 30 dana u poštanskom uredu 0114 Zagreb u Jurišićevoj 5.

- Za sve koji se baš danas, unatoč ne baš lijepom vremenu, žele podružiti sa Smojom, podsjećamo da je Odjel Gradske knjižnice Marka Marulića u Žrnovnici, u kojem se nalazi Smojina spomen-soba, otvoren od 8 do 15 sati, a u neposrednoj blizini nalazi se i žrnovničko groblje na kojem su sahranjeni Smoje i njegova Lepa.

image

Spomen soba Miljenka Smoje u knjižnici Žrnovnica

Božidar Vukičević/Cropix

Ako vam je Žrnovnica daleko, a ni Matejuška vam nije s ruke, podsjećamo da u Državnom arhivu u Splitu u Tvrđavi Gripe traje izložba "VELO MISTO, A MALI SVIT" koja je srijedom otvorena od 11 do 19 sati. Pozivamo familije da okupe sve svoje generacije i priušte si jedan zajednički zanimljiv i poučni "izlet" u splitsku povijest! - piše to Herci Ganza, koordinatorica "Smojinih 100".

image

MIljenko Smoje

Arhiv Sd/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 01:04