StoryEditorOCM
SplitGRAĐEVINAR TRAŽI SPAS

Mucić&Co: U predstečaju smo jer nam ulagač u centar na Mejašima duguje milijune

Piše PSD.
25. travnja 2015. - 00:41
Tvrtka “Mucić&Co”, glavni izvođač radova na trgovačkom centru “Mall of Split”, na čelu s vlasnikom Stanislavom Mucićem, pokrenula je postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti i dugova u visini od 22,2 milijuna kuna, starijih od 60 dana.

Od toga 21 milijun kuna otpada na potraživanja dobavljača, dug prema bankama i leasing kućama popeo se na 231.000 kuna, dok dospjela sudužništva po faktoringu po mjenicama zapadaju nešto više od milijun kuna. No, Fina je izdala i rješenje o privremenoj mjeri kojom nalaže da se stane sa postupcima ovrha i osiguranja koji su pokrenuti nad dužnikom, tako da će građevinska tvrtka moći isplatiti plaće za svojih 148 djelatnika.

Uskraćene uplate?

U Upravi tvrtke na naš zahtjev o novonastaloj situaciji očitovali su se priopćenjem:

- Kroz protekle dvije godine smo u izuzetno teškim tržišnim okolnostima za građevinske kompanije uspjeli održavati profitabilnost i likvidnost, te smo zajedno s partnerima rješavali teškoće. Nažalost, unatoč velikim naporima, problemi na projektu “Mall of Split”, koje nam je uzrokovalo ponašanje prethodnog poslovodstva investitora (“Mejaši Prvi”, op.a.) na čelu s Kristijanom Gelom, doveli su nas u situaciju da smo zbog njihova neispunjenja ugovornih obveza imali znatno povećanje troškova na gradilištu, dok smo istovremeno bili uskraćivani za redovne uplate za izvedene radove - naveli su iz “Mucić&Co-a”.

Prema njihovim riječima, bivši menadžment investitora “pokušao im je uskratiti već odrađeni dio ugovorenih radova u vrijednosti od 1,83 milijuna eura, a 10. veljače ove godine i odgoditi plaćanje za dio ugovorenih radova za dodatnih 950.000 eura, i to na neodređeno vrijeme”.

- Sve se to odvijalo iz nama nepoznatih razloga, na što, naravno, nismo pristali. Nakon toga nam bivše poslovodstvo investitora nije htjelo ovjeriti ni platiti u ugovorenom roku izvedene radove za ovogodišnji siječanj i veljaču. Do današnjeg dana, investitor još nije otkupio zemljišta na trasi pristupne gradske četverotračne prometnice sa zelenim pojasom i nogostupom, čija je izgradnja uvjet gradske uprave za ishođenje uporabne dozvole za “Mall of Split”, ali i za naplatu naše okončane situacije i retencije koja bi iznosila minimalno 11 milijuna eura.

Traži se izlaz

Zatražili smo zaštitu državnih institucija te očekujemo da DORH hitno istraži slučaj kojim je dovedeno u pitanje opstojnost poslovanja naše tvrtke i svih naših poslovnih partnera, te na stotine radnih mjesta - naglasili su iz uprave građevinske tvrtke, u kojoj podvlače da su kao “ozbiljni i odgovorni poslovni ljudi bili obvezni donijeti ovu odluku, kako bi mogli u idućem razdoblju izvršavati obveze, opstati na tržištu i nakon završetka procesa nastaviti uspješno poslovati”.

- S novopostavljenim poslovodstvom investitora smo u intenzivnim razgovorima i pregovorima, tražeći zajedno rješenja kako bismo mogli nastaviti radove i završiti ugovorene radove na projektu, kao i potrebne pristupne gradske prometnice. Nadamo se da ćemo u suradnji s njima naći rješenja kako bi se projekt uspješno završio - zaključili su iz “Mucić&Co-a”.

Premda su radovi na golemom trgovačkom centru na Mejašima prvotno najavljivani za sredinu travnja, a potom za lipanj, neslužbeno doznajemo od investitora da je novi rok za okončanje projekta - rujan.

anita matić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 19:24