StoryEditor
Split‘DOBIO SAM SINA‘

Msgr. Marin Barišić: Ulazim u godine kad je sve teže popratiti tolike obveze, a i zdravlje mi se pogoršava. Zamolio sam Papu da mi pošalje pomoćnika

11. srpnja 2020. - 15:25
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Dok su su zvona s kampanela katedrale svetoga Dujma iz sve snage oglašavala kako je Splitsko-makarska nadbiskupija dobila nadbiskupa-koadjutora (s pravom nasljedstva) u Nadbiskupskoj palači u Splitu vijest je objavio splitsko-makarski nadbiskup msgr. dr. Marin Barišić pred okupljenim predstavnicima klera, redovnicama, redovnicima, laicima i medijima:

- Već ulazim u godine kad je sve teže popratiti tolike obveze i događanja. Nije tajna da se s godinama i zdravlje pomalo pogoršava. Imajući sve to skupa u vidu zamolio sam Svetog Oca da mi providi dodatnu pomoć u upravljanju Nadbiskupijom. Papa Franjo je prihvatio moju zamolbu i odgovorio mi imenujući danas mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg biskupa porečkog i pulskog, nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije - kazao je msgr. Marin Barišić, a objasnivši što znači služba nadbiskupa-koadjutora slikovito je kazao: 'Dobio sam sina!'

Naime, msgr. Kutleša preuzet će upravljenje splitsko-makarskom nadbiskupijom kad nadbiskup Barišić navrši kanonsku dob od 75 godina i zatraži od pape Frane umirovljenje, što će se dogoditi za nešto manje od dvije godine.

- Zahvaljujem bratu biskupu Draženu što je prihvatio imenovanje i što će doći u Split služiti vjernicima ove najstarije biskupije u Hrvatskoj. Drago mi je što je Božja Providnost izabrala biskupa Dražena jer ga poznajem kao mladog čovjeka, vrijednog radnika, dobrog svećenika i iskusnog biskupa. Osim što su drevne biskupije na tlu Hrvatske, Split i Poreč baštine nasljeđe mučenika iz prvih kršćanskih vremena.

Iz Crkve svetog Mavra i istarskih mučenika, biskup Dražen dolazi u Crkvu svetog Dujma i solinskih mučenika. Likovi ovih naših svetih mučenika rese u mozaiku kapelu sv. Venancija u krstionici Papine katedrale - Lateranske bazilike u Rimu. Radujem se suradnji s nadbiskupom Draženom i primam ga otvorena srca - kazao je nadbiskup Barišić.

- Sigurno vas zanima što će biti dalje. Nadam se da će narednih dana koadjutor Dražen doći u Split kako bismo se dogovorili oko njegovog dolaska u Nadbiskupiju i svega onoga što nas čeka oko njegovog uvođenja u službu nadbiskupa koadjutora. Kad se dogovorimo, o svemu ćemo vas obavijestiti - naveo je msgr. Barišić, zahvalivši svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim vjernicima na suradnji, povjerenju i molitvama.

Tijekom dana očekuje se i izjava noviomenovanog nadbiskupa-koadjutora Kutleše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 00:11