StoryEditor
SplitŠTO S DEPONIJEM?

Ministarstvo potvrđuje informacije 'Slobodne': zaustavili sanaciju Karepovca i time ugrozili 200 tisuća Splićana

2. veljače 2017. - 00:20
st-karepovac1303-mag

Reagiranje Ministarstva zaštite okoliša i energetike na naš tekst da su projekt sanacije splitskog odlagališta Karepovac de facto zaustavili vrvi s toliko netočnih interpretacija da je potrebna još jedna - interpretacija.

Nekoliko je spornih tvrdnji u reagiranju, no osnovna je da su iznesenim tezama zapravo potvrdili informaciju da je upravo Ministarstvo zaustavilo sanaciju deponija koji ugrožava zdravlje više od 200 tisuća stanovnika Splita i uže okolice.

Osim toga, Ministarstvo otvoreno najavljuje moguće pogodovanje određenom proizvođaču opreme za obradu otpada. Riječ je o tvrtki "Tehnix" s kojom ministra Slavena Dobrovića vežu prilično javne veze.

Najjednostavnije rečeno: kao što je to u izjavi za "Slobodnu" kazao Pave Zaninović, voditelj projekta Karepovac u Banovini, Grad Split i Fond za zaštitu okoliša imaju potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije po kojem Fond sudjeluje s 40 posto sredstava.

Sva dokumentacija za raspisivanje natječaja poslana je 16. prosinca 2016. godine Ministarstvu na potvrdu kako bi se raspisao javni natječaj. Ministarstvo to do danas nije napravilo, pa je nevjerojatno da u reagiranju navode da bi "sanacija odlagališta Karepovac mogla započeti čim se steknu pretpostavke da Grad raspiše postupak javne nabave i ugovori radove."

Drugi bitan segment priče u kojem Ministarstvo indirektno potvrđuje i tvrdnju da će Karepovac još dugo biti u funkciji je i dio reagiranja koji kaže kako se od Grada traži da, do izgradnje Lećevice, izgradi "mobilni" pogon za mehaničko-biološku obradu otpada.

Prikačen naziv

Da bi čitateljima bilo jasnije, riječ je o pogonu kakav je planiran u Lećevici, uz nekoliko bitnih razlika koje ne idu u prilog zdravlju Splićana i susjeda. Naziv "mobilni" navodi na pogrešan zaključak. Ne postoji tehnologija obrade nerazvrstanog otpada na kotačima.

Pogon o kojem se govori je dakle prava, čvrsta, "tvornica" za obradu otpada. Prikačen joj je naziv "mobilna" kako bi se zaobišle dozvole i studije potrebne za "čvrsti" pogon, o čemu je također ministar Dobrović u nekoliko navrata govorio reklamirajući tu "mobilnu" tehnologiju.

Dvije su okolnosti pritom sporne: Lećevica se treba graditi europskim novcem i mora se raspisati poseban natječaj koji se ne može uvjetovati opremom već instaliranom negdje drugdje. Druga je okolnost ta što je jedina tvornica koja reklamira takav pogon "Tehnix" iz Donjeg Kraljevca. Tu tvornicu i njena rješenja ministar Dobrović i suradnici otvoreno zagovaraju u brojnim javnim istupima – no, ministar je to činio i prije.

Naknadna kontrola

Tako se ime Slavena Dobrovića, tada još "samo" profesora na Strojarstvu u Zagrebu, nalazi među potpisnicima "Dubrovačkog eko-manifesta", dokumenta sa skupa koji je tvrtka "Tehnix" organizirala u rujnu 2015. godine.

Manifest se svodi na poziv da država da prednost "tipskim rješenjima" kakvo razvija baš "Tehnix", organizator skupa. Na stranu što bi gradnja pogona na Karepovcu tražila izmjene planske dokumentacije i otkup nekoliko tisuća kvadrata zemljišta, problem je što nigdje u Europi još nije izgrađeno. Štoviše, na natječaju za šibenski Bikarac nije prošlo ni prethodnu ocjenu Bruxellesa. Potom je odbijena i njihova žalba Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave.

Razlika u odnosu na Karepovac je što takve procedure nema za natječaje koji ne prelaze 50 milijuna eura. O takvim projektima odlučuje Ministarstvo, a kontrola Bruxellesa može biti naknadna. Istovremeno, ministar Dobrović je zaista administrativnim potezom zaustavio projekt Lećevice, jer je krajem prošle godine preko noći poništio netom izdano rješenje službi svojeg ministarstva po kojem za projekt nije bila potreban ponovni postupak procjene utjecaja na okoliš. Spor je sada na Upravnom sudu.

Rezultat svega je dakle sljedeći: Lećevica je definitivno stopirana, a sanacija Karepovca se od strane ministarstva uvjetuje izgradnjom pogona za obradu smeća - i to točno određene tehnologije koja je ministru osobno pri srcu.

Smeće se može odlagati još godinu dana

-Točno je da na postojećem deponiju Karepovca s ovakvim načinom i geometrijom odlaganja imamo mjesta za još 1 – 1,5 godina, ali baš zbog toga je neophodno krenuti u sanaciju što prije, jer u prvoj fazi će se premjestiti dio postojećeg otpada sa sadašnjeg mjesta odlaganja na za to projektom predviđeno mjesto i ugraditi uz propisano zbijanje. Na novoj očišćenoj površini unutar postojeće granice odlagališta će se izgraditi sanitarna nova ploha za odlaganje otpada. Ta sanitarna ploha će imati sve zakonski potrebne uvjete, otplinjavanje, prikupljanje i odvodnja procjednih voda itd., što je potrebno za sigurno odlaganje otpada. Kapacitet te sanitarne plohe je dostatan da zaprimi sadašnje količine otpada za period od slijedećih 7 godina – kaže Davor Barać, glavni projektant tvrtke PanGeo Projekt d.o.o. koja je izradila projekt sanacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2022 08:52