StoryEditor
Splittko je kriv?

Malo je nedostajalo da kamena gromada nekoga ubije, ali nitko ne priznaje odgovornost; 'Splitska obala': Održavamo šetnicu, ali ne i poviše nje; Županijskog pročelnika uzalud smo zvali...

10. travnja 2019. - 22:44

Već duže vremena iz smjera Poška prema Firulama znak opasnosti od odrona upozorava Splićane da bi im svakoga trenutka na glavu mogao pasti pokoji kamenčić ili gromade teške nekoliko stotina kilograma, i to baš onakve kakve su se danas, oko 14.30 sati, odlomile i otkotrljale na šetnicu.

Kamene gromade pale na popularnu splitsku šetnicu: 'Čula se tutnjava kao da je potres, a onda je krenuo odron... Tu inače prolazi mali milijun ljudi!'

Nisu se upozorenja postavljala samo iz smjera Poška, naime, još je uvijek šetnica na zapadnoj strani uvale zaštićena s dva betonska bloka i znakovima zabrane za prešetavanje zbog opasnosti od napuklog betonskog zida.

Sudeći po broju upozorenja, može se zaključiti da je plaža i šetnica na Firulama gotovo cijelom svojom dužinom nesigurna za šetače.

Nakon današnjeg alarmantnog odrona teških gromada koje su mogle usmrtiti prolaznike, kontaktirali smo Banovinu, a oni su nas uputili na “Splitsku obalu”, tvrtku zaduženu za “čišćenje i održavanje šetnica i plaža”.

- Mi nismo zaduženi za održavanje i za sanaciju pokosa koji se nalaze poviše šetnice. Tu imate dosta privatnih parcela. Po mome, svako bi trebao očistiti ispred svoje kuće. Inače, kamenje sa šetnice je u ovom trenutku već otklonjeno - kaže Dražen Delić, direktor te gradske tvrtke (njegovu izjavu potvrđuje i fotogrfija koju nam je poslao čitatelj).

Na pitanje o postojanju znaka koji upozorava na mogućnost odrona, Delić brzo odgovara.

- Mislim da je prije toga još znak. Ne znam točno lokaciju, ali mislim da je tu. Trebalo bi se odnositi na cijeli taj dio, jer ima dosta kamenja - odgovara Delić.

Kaže da ne zna tko je odgovoran za sanaciju odrona, ali je još jednom naglasio da je “Splitska obala” zadužena samo za čišćenje i održavanje šetnice.

Što spada pod održavanje?

- Ako ima nepravilnosti i rupa. Sama šetnica kao šetnica - odgovara.

Koliko brojite zaposlenih?

- 26 - kaže.

Koliko ih je na terenu zaduženo za sanaciju i održavanje šetnica i plaža?

- Ja mislim da je 16, jer imamo Zapadnu obalu, Bačvice i plaže koje nisu pod koncesijom - odgovorio je Delić.

Budući da se više puta se o opasnosti od odrona na Firulama raspravljalo i na sjednicama Gradskog vijeća, danas je i bivši vijećnik Renato Ćupić podsjetio da je Stipe Čogelja, županijski pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, prošle godine na tematskoj sjednici lokalnog "parlamenta" kazao da od Grada traže upis pomorskog dobra na tom području.

Danas smo Čogelju pokušali kontaktirati i upitati je li sukladno Zakonu o pomorskom dobru Županija imala obvezu reagirati u slučaju hitnih intervencija, bez obzira radi li se o privatnoj zemlji, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 02:18