StoryEditorOCM
Splitskup u dračevcu

Legendarna 4. gardijska brigada proslavila 32. godišnjicu: svečanost uveličali Milanović, Medved, Hranj, Krstičević...

Piše Mia sesartić
28. travnja 2023. - 16:48

Ispred spomen-kapelice Sveti Križ na Dračevcu svečano je obilježena 32. obljetnica legendarne 4. gardijske brigade, a u sklopu toga upriličena je i svečana prisega i dodjela crvenih beretki za 50 mladih pripadnika 3. mehanizirane bojne “Pauci”, koje je, među ostalima, dodijelio Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

– Iznimna mi je čast i ponos nositi crvenu beretku! Svi znamo što je ona značila za našu državu, kakve je temelje postavila i što je značila u Domovinskome ratu – kazala je za medije i jedna od njih, poručnica Helena Zec, a prigodan govor na svečanosti održao je bojnik Ivica Armanda, zapovjednik 3. mehanizirane bojne “Pauci”.

– Jedan od razloga za današnje okupljanje je i proširenje obitelji “Pauka” za 50 novih članova. Mladi “pauci”, kroz integracijsku obuku svojim radom, požrtvovnošću i lojalnošću postrojbi zaslužili ste crvenu beretku, simbol hrabrosti, časti i domoljublja. Pred vama je vojna karijera koja će biti prožeta nizom izazova.

U današnje vrijeme vojnik se suočava sa situacijama koje ga dovode u moralne dileme. Ako se nađete u takvoj situaciji, sjetite se današnjeg dana i zavjeta koji ste upravo izrekli.

Sjetite se da ste prisegnuli hrvatskim vitezovima čije ste fotografije upravo vidjeli u kapelici. Obvezali ste se na domoljublje, čast i poštenje, dostojanstvo, odgovornost, požrtvovnost i ustrajnost, odvažnost i odanost, što su temeljna načela i vrijednosti hrvatskog vojnika – poručio je Armanda mladima, nakon čega su pročitana i imena svih dvjesto poginulih pripadnika Četvrte gardijske brigade, a položeni su i vijenci i upaljene svijeće njima u spomen.

image
Tom Dubravec/Cropix

– Ponosni smo na svoj ratni put, na naše suborce, braću i sestre koji su dali život za Hrvatsku, i svake godine se okupljamo na ovaj dan. Izuzetno smo ponosni i veselimo se što možemo s dobrim ljudima, svojim suborcima, koje neke rijetko i viđamo, podijeliti ovaj dan, da se podružimo, porazgovaramo, vidimo probleme koje imamo i slično – kazao nam je Borislav Lapenda, predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade, istaknuvši kako je njihova udruga vrlo aktivna kroz brojne sekcije.

Uoči misnog slavlja koje je predvodio vojni kapelan fra Božo Ančić, izjavu za medije dao je i izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Čestitam svim “paucima” i pripadnicima Četvrte gardijske brigade njihov dan. Na poseban način danas izražavamo zahvalu i poštovanje, naše misli i molitve su s obiteljima pripadnika Četvrte gardijske brigade koji su izgubili svoje živote za slobodu koju danas imamo.

Ratni put Četvrte gardijske brigade je impresivan, raduje me vidjeti danas ovdje u zajedništvu ratne veterane brigade, njihove ratne zapovjednike, generala Krstičevića, generala Šundova. Raduje me vidjeti da su u sinergiji i suradnji s Udrugom veterana 4. gardijske brigade.

image
Tom Dubravec/Cropix

I na poseban način sam sretan promatrati prisegu pripadnika bojne “Pauci”, to je garancija da je duh pobjednika i dalje tu prisutan u Hrvatskoj vojci.

Mi kao Vlada ulažemo velike napore, i pokazatelji se jasno vide, u svjetlu modernizacije HV-a, a na poseban način prepoznajemo one elemente potpore Hrvatskoj vojsci koji se odnose na čovjeka, standard života i statusna pitanja i na tom tragu ćemo i nastaviti – poručio je Medved.

U sklopu programa održan je i defile Motokluba veterana Četvrte gardijske brigade i padobranski skokovi Aerokluba Sinj. 

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

I "bajkeri" su uveličali rođendan Paukova

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Ivica Armanda

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Vijenci i na spomeniku 72. bojne u Lori

Polaganjem vijenaca pred spomenikom 72. bojne Vojne policije u splitskoj Lori, 40-ak pripadnika Motokluba 4. gardijske brigade "Pauci" obilježilo je u petak dio 32. obljetnice utemeljenja legendarne postrojbe.

Postrojbe Vojne policije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, uz izvršenje vojnopolicijskih zadaća, sudjelovale su u svim operacijama kao borbene postrojbe, pa je tako zadnji poginuli pripadnik HV-a u Domovinskom ratu bio upravo pripadnik 72. bojne Vojne policije Ante Bužančić Tico. Obilježavanju u Lori nazočio je i Marko Bužančić, brat pokojnog Ante Bužančića.

– Izuzetno mi je drago što nas je došlo ovoliko na ovu svečanost te se nadam da će se ovo nastaviti – kazao nam je umirovljeni bojnik Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge branitelja i veterana 72. vojne policije iz Domovinskog rata.
J. DADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 11:04