StoryEditorOCM
SplitSafetyNet

Kampanja splitske policije za borbu protiv cyber kriminala osvojila nagradu za medijsku promociju sigurnosti

Piše Frano Kiso
7. siječnja 2024. - 07:14

Sve većim širenjem internetskih usluga, društvenih mreža i online kupovina, povećava se i mogućnost zlouporabe osobnih podataka i sve kreativnijih financijskih prevara u digitalnom svijetu.

Upravo je zato Policijska uprava splitsko-dalmatinska od veljače prošle godine započela s intenzivnijim informiranjem i edukacijom građana u sklopu preventivnog projekta „SafetyNet-Bitka za sigurnost“, a jedan od ciljeva ovog projekta bio je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.

Preventivni projekt proveli su zajedno s partnerima, Odborom za sigurnost splitsko-dalmatinske županije, Mrežom Vijeća za prevenciju, te IT tvrtkom Span d.d. iz Zagreba. Uz njihovu pomoć izradili su i informativne materijale s korisnim savjetima za građane.

- Objavili smo informativni materijal, korisne informacije, opise različitih vrsta prevara i nekoliko negativnih iskustava prevarenih osoba, a sve kako bi osvijestili građane da se računalna prijevara može dogoditi i njima ukoliko ne budu oprezni. Također, na informativnom plakatu objavljen je QR kod kako bi zainteresirani građani putem mobitela mogli doći do potrebnih informacija - pojašnjavaju iz Policijske uprave i naglašavaju da je poruka preventivne akcije  „Oprez prije klika!“ jasna poruka svim građanima kada su na internetu.

Brojne edukacije

Policijska uprava se hvali suradnjom s brojnim lokalnim zajednicama, Turističkom zajednicom Grada Solina, KBC-om Split, Sveučilišnim odjelom za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu i Hrvatskom gospodarskom komorom.

- Proveli smo 11 edukacija u vidu panel rasprava na kojima se razgovaralo o kibernetičkoj sigurnosti, negativnim trendovima, ali i načinima zaštite na internetu. Na njima su sudjelovali stručnjaci za prevenciju i kibernetičku sigurnost i ovo je bio odličan način da sudionici iz prve ruke dobiju kvalitetne i točne informacije o sigurnosti na Internetu, ali posebno o opasnostima kojima smo svi izloženi - vele iz PU splitsko-dalmatinske te dodaju da su prepoznatljivost ovog preventivnog projekta postigli i učestalim informacijama o realnim, stvarnim događajima koji su im prijavljeni, opisom modusa prijevara, ali uvijek uz upozorenja i savjete za građane.

image
Annette Riedl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Inače, žiri Velike Nagrade Sigurnosti 2023. je u kategoriji ‘Medijska promocija sigurnosti‘ dodijelio nagradu PU splitsko-dalmatinskoj, Udruzi programera DUMP, Radio Splitu, Odboru za sigurnost Splitsko-dalmatinske županije i kompaniji SPAN upravo za ovu kampanju.

Angažiranost mladih

- Udruga mladih programera DUMP naš je partner u ovom projektu od samih početaka i izuzetno smo ponosni na suradnju koja je do sada rezultirala da se igrica naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ nalazi na stranicama osnovnih škola. Uz znanje mladih programera, osmišljen je i kviz znanja za djecu i mlade koji je upravo dobio svoju novu dimenziju u vidu aplikacije koju možete instalirati na svoj mobitel - pojašnjavaju iz Policijske uprave.

Aplikacija nije napravljena samo za djecu i mlade, već u njoj postoji i kutak za roditelje koji sadrži veliki broj informacija o preventivnim projektima policije, o štetnim pojavnostima i o načinima zaštite djece, kako na internetu, tako i u realnom životu.

- Preventivni projekt “SafetyNet-Bitka za sigurnost“ je dokaz da svaka institucija, udruga i medij može dati svoj doprinos u podizanju razine sigurnosti i osvješćivanju javnosti o aktualnostima u određenoj zajednici i društvu radi čega smo izuzetno ponosni što je ovaj projekt dobio priznanje HVNS 2023. godine.

- Možemo s ponosom reći da je „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ primjer dobre suradnje s mladim i stručnim ljudima čije znanje je pomoglo da realiziramo još jedan projekt koji je prvotno osmišljen za djecu, ali je vremenom prerastao u preventivni projekt namijenjen i djeci i odraslima - zaključuju iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:44