StoryEditor
Splitpametne glavice

Kad ne znaju stariji, neka ih djeca poduče: mali Splićani naučili kako odvajati otpad, educirano 4000 mališana u vrtićima

Piše Merien Ilić
14. svibnja 2021. - 20:28
Edukacija mališanaGrad Split

Mališani gradfskih dječjih vrtića znaju kako treba odvajati otpad. Naime, Udruga za edukaciju građana Split je uz podršku tvrtke Čistoća Split, od siječnja 2019. godine do svibnja 2021. održavala edukacije i radionice na temu odvajanje otpada na kućnom pragu.

Edukacija se provodila u svim gradskim dječjim vrtićima grada Splita, odnosno u ustanovama Cvit Mediterana, Grigor Vitez, Radost i Marjan uz sve poštivanje svih epidemioloških mjera.

- Ukupno je educirano preko 4000 djece u 75 objekata. Razvijali smo ekološku svijest kod djece predškolske dobi i usmjeravali ih na odgovorno ponašanje prema odvajanju otpada.

Aktivnosti na nivou skupine su bili educiranje o važnosti očuvanja prirode, pravilnom prikupljanju i odlaganju otpada. Koristili smo isključivo materijale fonda za zaštitu okoliša i prema dozvoli ministarstava znanosti i obrazovanja - kazali su iz udruge.

Tema radionica u sklopu projekta je bila odvajanje otpada, prvenstveno papira, plastike, stakla, tetrapaka i bio otpada kako bi djeca naučila da otpad nije smeće te stvorila naviku sakupljanja, razvrstavanja i iskorištavanja otpada u vrtiću i u obitelji. Nakon edukacije djeca su dobila na poklon plave i žute vrećice i metlice su ostavili u svojoj ustanovi kako bi ih uvijek mogli podsjećati na odgovorno ponašanje prema okolišu.

Prema povratnim informacijama djeca uvelike utječu na okolinu i povećava se odvajanje otpada u kućanstvima i javnim ustanovama. Ovaj projekt bliže je stopi većeg odvajanje otpada što će se tek osjetiti u vremenu koje dolazi, uz nadu da će grad Split postati primjer većim gradovima koji će kvalitetnom edukacijom unaprijediti kvalitetu života.

Djecu čekaju i nove aktivnosti poput edukacije o biootpadu i plastika u moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 14:27