stdClass Object ( [id] => 1219488 [title] => Je li moguće? Tomislav Debeljak poslat će ‘Golden Horizon’, svoj brodograđevni ponos, u Katar na Svjetsko prvenstvo! ‘Detalji paketa za navijače i same cijene još su u izradi...‘ [alias] => je-li-moguce-tomislav-debeljak-poslat-ce-golden-horizon-svoj-brodogradevni-ponos-u-katar-na-svjetsko-prvenstvo-detalji-paketa-za-navijace-i-same-cijene-jos-su-u-izradi [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatski jedrenjak s križnim jedrima na Mundijalu! Najveći takve vrste na svijetu! Navijači na palubama raskošnog barka “Golden Horizon”! Kockice na vrhovima pet jarbola usred katarske prijestolnice Dohe! Noćite na brodu, navijajte na Svjetskom nogometnom prvenstvu!

---

---

Zbilja dobro zvuči. A riječ je o raskošnom stilskom jedrenjaku izgrađenom u “Brodosplitu”, koji plovi u floti Tomislava Debeljaka. Sinbada Moreplovca! Nosi hrvatsku zastavu, Split mu je matična luka, a u vlasništvu je škverske tvrtke na Maršalovim Otocima.

Dobrodošao navijačima

Kako je sve zamišljeno, pitali smo organizatore: oni su “Croatian Business Council” (Hrvatsko poslovno vijeće), neprofitna organizacija sa sjedištem u Dohi. Na čelu joj je poduzetnik Mario Lozančić. Prije njegovih odgovora, evo što su nam rekli u Hrvatskom nogometnom savezu. Tek da se znaju okviri priče. Glasnogovornik Tomislav Pacak:

- Hrvatski nogometni savez nema poslovni aranžman, ugovor ili bilo kakav formalni odnos s “Brodosplitom” ili nekom od “Brodosplitovih” tvrtki povezanih s jedrenjakom “Golden Horizon”. U kontekstu projekta da navedeni jedrenjak bude usidren u Dohi tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, HNS daje podršku ideji jer smo svjesni ograničenih smještajnih kapaciteta u Kataru za navijače svih reprezentacija te pozdravljamo svaki projekt koji bi proširio mogućnosti smještaja navijačima hrvatske reprezentacije.

---

image

Tomislav Debeljak Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix
---

Pitali smo i hoće li Debeljakov jedrenjak biti službeni brod HNS-a tijekom Mundijala, hoće li na njemu boraviti dužnosnici Saveza ili njegovi gosti, članovi stožera reprezentacije i slično:

- Budući da HNS nije uključen u poslovni aranžman tog projekta, ostala pitanja ne možemo komentirati - napisao je glasnogovornik Pacak.

Vrlo ekspeditivno, neobično za diplomatske službene izvore, odgovor na naša pitanja stigao je iz hrvatskog veleposlanstva u Dohi:

- Veleposlanstvo RH u Dohi nije uključeno u organizaciju boravka jedrenjaka u Kataru ni na koji način.

Ali im je drago vidjeti trobojnicu i vesele se našim navijačima.

Gubitak - 190 milijuna

Ugrabiti poslovnu priliku nije ništa neobično. Iskoristiti je i u promotivne svrhe, također. U našem slučaju, Debeljak će poslati “Golden Horizon”, svoj brodograđevni ponos, najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima i pet jarbola (ne i najveći jedrenjak na svijetu), u Katar. Već ga nazivaju i “hrvatskom kućom u Dohi”. Da ugosti hrvatske navijače u dalekom pustinjskom svijetu. Zgodno! Bez cinizma, uistinu.

---

image

Valja još samo podignuti jedra i pravac Katar Duje Klarić/Cropix

Duje Klarić/Cropix
------
image
AFP
---

Naravno, malo će ga i reklamirati na svjetskoj pozornici, pa gdje ćete naći bolju priliku od Mundijala, sve oči svijeta bit će uprte u Katar. To više što su oglasili i njegovu prodaju. “Golden Horizona”, naime. Za svemirskih 118 milijuna eura! Taj bark dijelom je replika jedrenjaka “France II” iz 1913. godine. Koliko god bio stilski napravljen i djelovao luksuzno i impozantno, a škverani tvrde da je samo četiri-pet svjetskih brodogradilišta u stanju napraviti nešto takvo, “Horizon” je zapravo - pisali smo iscrpno i u više navrata u posljednje dvije godine - brod koji je Sinbadu Debeljaku donio gomilu poslovnih problema.

Izvorno je građen za monegašku tvrtku “Star Clippers” i jako je kasnio. Naručitelj i brodograditelj završili su na arbitraži, naručitelj je djelimično obeštećen, a Debeljaku je ostao nedovršen brod. Uspio ga je završiti, ali na njemu je “Brodosplit” priznao 190 milijuna kuna gubitaka. Opterećen je hipotekama ukupno teškima 243 milijuna eura, od čega se na VTB banku, “Star Clippers”, Republiku Hrvatsku i HBOR odnosi 122 milijuna, a ostatak na samog Debeljaka.

Dvaput blokiran

Naravno da potencijalne hrvatske navijače ne moraju zanimati bremenite činjenice o povijesti broda. Boravak na njemu bit će im uspomena za čitav život. Iskreno, komu i ne bi?!

Ali, nije zgorega spomenuti i slične goste koji su prošlog ljeta bili na tom jedrenjaku uz britanske obale. Na promotivnom putovanju. Da bi ga britanske vlasti sredinom srpnja zaustavile u doverskoj luci zbog duga izvornom naručitelju broda, spomenutom “Star Clippersu”. Katastrofa! Debeljak je odmah negdje pronašao sedam milijuna eura, platio i oslobodio jedrenjak s putnicima.

---

image

Lusail Iconic (nacionalni) stadion nedaleko Doheafp

Afp
------
image

Katarska prijestolnicaafp

Afp
---

Drugi put slično se dogodilo u Splitu. Srećom, brod je bio u škveru. Bez putnika. Sudskim putem i oduzimanjem plovidbenih svjedodžbi zaustavila ga je bila, odnosno blokirala, ugledna londonska tvrtka “Taylor Made Designs”, kojoj Debeljak nije platio izradu uniformi za posadu “Golden Horizona”, naručenih upravo za stilska gala krstarenja. Dug je iznosio 1,23 milijuna kuna.

A Debeljakovih vjerovnika ne manjka! Svi zajedno, prijavili su ukupno 5,5 milijardi kuna različitih tražbina u predstečajnom postupku. Hoće li ijedan pokušati zaustaviti brod na putu u Dohu, odnosno u samoj prijestolnici tijekom Mundijala - tko bi se usudio prognozirati?! Možda i neće. Ne treba se prepustiti defetizmu i odmah strahovati, ali nije loše znati.

’Ponosan na graditelje’

Koliko se vidi iz medijske kampanje, sve oko ekspedicije u Katar raskošnim barkom organizirao je uvodno spomenuti “Croatian Business Council” (CBC) iz Dohe. Misija te neprofitne organizacije je promocija gospodarskih i kulturnih veza dviju zemalja.

Evo što nam je odgovorio Mario Lozančić, predsjednik organizacije:

- Najprije bih zamolio da me izuzmete od svih pitanja oko “Brodosplita” i njegova poslovanja: živim i radim 16 godina u Kataru, tako da zbilja nisam upoznat s detaljima poslovanja navedene tvrtke niti sam u poziciji davati izjave u njihovo ime. Jedino mogu biti ponosan na hrvatsko brodogradilište i sve zaposlenike koji su proizveli ovaj zbilja jedinstven jedrenjak.

Naravno da ćemo ga izuzeti…

A ovako šef CBC-a odgovara o samoj ekspediciji:

- Mogu potvrditi da su osigurani uvjeti i vez za prelijepi “Golden Horizon” pod hrvatskom zastavom u Hamad port luci u samom središtu glavnoga grada Dohe. Uloga i obveza CBC-a su da osigura logističku pomoć i da poveže pravne subjekte koji su neophodni za realizaciju cijelog projekta. Sama ideja stigla je s naše strane jer već dulje od godinu dana pokušavamo napraviti nešto da prezentiramo Hrvatsku i naše navijače na ovom turniru koji je sam po sebi jednistven i neobičan, kao i “Golden Horizon”.

Lozančić ističe da “druge motivacije, osim promocije Hrvatske i hrvatskih proizvoda i usluga te povezivanja s Katarom na svim bilateralnim razinama - nema!”.

- HNS je prepoznao ideju i priliku da prezentiramo i Hrvatsku i hrvatski nogomet na nivou koji zaslužuju svjetski viceprvaci. Dužnosnici HNS-a i sami igrači, po mom saznanju, smješteni su svi zajedno u hotelu “Hilton” u Dohi - poručio je poduzetnik.

Najam dvaju kruzera

Na pitanje o plovidbi broda i mogućnosti dolaska jedrenjakom u Katar, Lozančić nam je rekao da to zasad neće biti moguće:

- Iz sigurnosnih razloga, samo će posada moći biti na brodu na ulasku u katarske vode, tako da će svi navijači morati ući u Katar preko graničnog prijelaza na aerodromu. Brod će biti otvoren za sve hrvatske navijače koji žele biti dio ove priče. Detalji paketa i same cijene još su u izradi i svi ćemo imati sve informacije maksimalno za dva tjedna, kada ćemo sve i objaviti. Nadam se da zajedno možemo promovirati i pomoći u realizaciji ovog projekta koji je u interesu svih nas koji mislimo i radimo s dobrim namjerama za RH i svih koji je vole - poručio je naš sugovornik iz Katara.

---

image

Hoće li se Debeljakov ponos ovdje usidriti?

Afp
---

Smještajni kapaciteti veliko su pitanje za organizatore Mundijala od samog početka. Naime, Katar nije baš na uobičajenim rutama svjetskih nogometnih mapa, a golem broj navijača ipak treba negdje smjestiti. Teška je to logistika, ali naftom podmazani dolari ipak olakšavaju život, pa je Katar unajmio dva velika kruzera globalno poznate talijanske tvrtke “MSC Cruises”, jedne od četiri-pet najvećih.

To su kruzeri “MSC World Europa”, s pet zvjezdica, i “MSC Poesia” (četiri zvjezdice), koji će biti vezani u luci katarske prijestolnice tijekom Prvenstva za potrebe smještaja navijača. Kako se navodi na službenim internetskim stranicama Mundijala, prednost pri bukingu ipak će imati oni s važećim brojem svojeg zahtjeva za kupnju ulaznica nogometnih susreta, oni s vaučerom za tzv. Digital Hayya Card, službenim katarskim dokumentom za ulazak u zemlju ili brojem rezervacije smještaja.

Cijene smještaja

Sve se lako pronađe na internetskim stranicama Mundijala (www.qatar2022.qa). Uglavnom, “MSC World Europa kruzer” - nov novcat i s pet zvjezdica - ima čak 2633 kabine i sve drugo što vam treba: bazene, barove, restorane...

Brod je još u francuskom brodogradilištu, dug je 330 i visok 75 metara (zvonik Svetog Duje visok je 57 m). Ima 22 palube i vrijedi milijardu eura.

Rekli bi cinici, što je to za 1,5 milijardi dolara vrijedan kruzer “Narrative”, kojim se američka startup kompanija “Storylines” i “Brodosplit” hvale da će ga napraviti u Splitu.

”Poesia”, s druge strane, broji ukupno 1265 kabina. Pokraj svih drugih sadržaja. Oba broda, kako donose svjetski mediji, moći će primiti desetak tisuća navijača.

Na web-stranicama Mundijala odmah možete i razgledati kakav smještaj vam odgovara, u koje vrijeme želite biti gost dvaju kruzera i po kojoj cijeni.

Naprimjer, cijena dvokrevetne kabine (jedan dupli krevet i dva pomoćna ležaja) na “Europi” za dva noćenja, 22. i 23. studenog, iznosi 2911 dolara, odnosno oko 22.000 kuna. Prva utakmica hrvatske vrste je s Marokom, 23. studenog.

Inače, “Europa” se reklamira cijenom najpristupačnije kabine već od 347 dolara (oko 2600 kuna).

Ima i jeftinijeg smještaja, na kruzeru “Poesia”. Reklamiraju noćenje već od 180 dolara (1400 kuna). Konkretnije, ako želite gledati Hrvatsku i Maroko, dvije noći, 22. i 23. studenog, u kabini za dvije osobe (dva odvojena kreveta) platit ćete ukupno 961 dolar (7270 kuna).

Da ne gnjavimo, sve vam je tek par klikova daleko: gledate fotografije kabina, kalendar koji vam paše, smještaj na brodu i sve njegove sadržaje. Kao da internetskim putom bukirate bilo koji drugi smještaj na svijetu.

Ukupno 300 mjesta

Možete se registrirati i za smještaj na “Golden Horizonu”. Cijena još nema. A mjesta je ukupno 300.

Tristo je bilo i Spartanaca 480. godine prije Krista, u čuvenom boju kod Termopila (Vrućih vrata) s golemom vojskom perzijskog kralja Kserksa I. Spartance je predvodio čuveni Leonida. Svi su izginuli. Ostao je vječni epitaf: “Pođi, neznanče, Sparti pripovjedi: Pali smo slušajuć što nam zapovjedi.”

A koji bi tek potez Sinbada Moreplovca (Debeljaka) bio da u 1001 noć povede sto najboljih škverskih navijača! Uz bačve groga i stari hit: Bili brode diži sidro, Tomica je tvoje idro!•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ide u Dohu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Ide u Dohu 2 0 10600 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-25 08:43:57 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-27 13:50:56 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2022-08-27 13:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4307 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/25\/18127074.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/18121090.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23108846.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23099212.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23060462.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23060456.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/22097932.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","AFP","Afp","Afp","Afp","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Golden Horizon\u2018, najve\u0107i svjetski jedrenjak s kri\u017enim jedrima i pet jarbola<\/p>","

Valja jo\u0161 samo podignuti jedra i pravac Katar Duje Klari\u0107\/Cropix<\/p>","","

Lusail Iconic (nacionalni) stadion nedaleko Doheafp<\/p>","

Katarska prijestolnicaafp<\/p>","

Ho\u0107e li se Debeljakov ponos ovdje usidriti?<\/p>","

Tomislav Debeljak Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_18127074_1920.jpg":"1920x1080","k_18127074_1280.jpg":"1280x1280","k_18127074_1024.jpg":"1024x1024","k_18127074_640.jpg":"640x640","k_18127074_480.jpg":"480x480","k_18127074_340.jpg":"340x340","k_18127074_220.jpg":"220x220","o_18127074_1280.jpg":"1280x852","o_18127074_1024.jpg":"1024x682","o_18127074_640.jpg":"640x426","o_18127074_480.jpg":"480x319","o_18127074_340.jpg":"340x226","o_18127074_220.jpg":"220x146","h_18127074_1280.jpg":"1280x854","h_18127074_1024.jpg":"1024x683","h_18127074_640.jpg":"640x427","h_18127074_480.jpg":"480x320","h_18127074_340.jpg":"340x227","h_18127074_220.jpg":"220x147","pp_18127074_1280.jpg":"1280x1628","pp_18127074_1024.jpg":"1024x1303","pp_18127074_640.jpg":"640x814","pp_18127074_480.jpg":"480x611","pp_18127074_340.jpg":"340x432","pp_18127074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_18121090_1920.jpg":"1920x1080","k_18121090_1280.jpg":"1280x1280","k_18121090_1024.jpg":"1024x1024","k_18121090_640.jpg":"640x640","k_18121090_480.jpg":"480x480","k_18121090_340.jpg":"340x340","k_18121090_220.jpg":"220x220","o_18121090_1280.jpg":"1280x848","o_18121090_1024.jpg":"1024x678","o_18121090_640.jpg":"640x424","o_18121090_480.jpg":"480x318","o_18121090_340.jpg":"340x225","o_18121090_220.jpg":"220x145","h_18121090_1280.jpg":"1280x854","h_18121090_1024.jpg":"1024x683","h_18121090_640.jpg":"640x427","h_18121090_480.jpg":"480x320","h_18121090_340.jpg":"340x227","h_18121090_220.jpg":"220x147","pp_18121090_1280.jpg":"1280x1628","pp_18121090_1024.jpg":"1024x1303","pp_18121090_640.jpg":"640x814","pp_18121090_480.jpg":"480x611","pp_18121090_340.jpg":"340x432","pp_18121090_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1199","hd_23108846_1920.jpg":"1920x1080","k_23108846_1280.jpg":"1280x1280","k_23108846_1024.jpg":"1024x1024","k_23108846_640.jpg":"640x640","k_23108846_480.jpg":"480x480","k_23108846_340.jpg":"340x340","k_23108846_220.jpg":"220x220","o_23108846_1280.jpg":"1280x799","o_23108846_1024.jpg":"1024x639","o_23108846_640.jpg":"640x399","o_23108846_480.jpg":"480x299","o_23108846_340.jpg":"340x212","o_23108846_220.jpg":"220x137","h_23108846_1280.jpg":"1280x854","h_23108846_1024.jpg":"1024x683","h_23108846_640.jpg":"640x427","h_23108846_480.jpg":"480x320","h_23108846_340.jpg":"340x227","h_23108846_220.jpg":"220x147","pp_23108846_1280.jpg":"1280x1628","pp_23108846_1024.jpg":"1024x1303","pp_23108846_640.jpg":"640x814","pp_23108846_480.jpg":"480x611","pp_23108846_340.jpg":"340x432","pp_23108846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23099212_1920.jpg":"1920x1080","k_23099212_1280.jpg":"1280x1280","k_23099212_1024.jpg":"1024x1024","k_23099212_640.jpg":"640x640","k_23099212_480.jpg":"480x480","k_23099212_340.jpg":"340x340","k_23099212_220.jpg":"220x220","o_23099212_1280.jpg":"1280x853","o_23099212_1024.jpg":"1024x682","o_23099212_640.jpg":"640x426","o_23099212_480.jpg":"480x320","o_23099212_340.jpg":"340x226","o_23099212_220.jpg":"220x146","h_23099212_1280.jpg":"1280x854","h_23099212_1024.jpg":"1024x683","h_23099212_640.jpg":"640x427","h_23099212_480.jpg":"480x320","h_23099212_340.jpg":"340x227","h_23099212_220.jpg":"220x147","pp_23099212_1280.jpg":"1280x1628","pp_23099212_1024.jpg":"1024x1303","pp_23099212_640.jpg":"640x814","pp_23099212_480.jpg":"480x611","pp_23099212_340.jpg":"340x432","pp_23099212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1128","hd_23060462_1920.jpg":"1920x1080","k_23060462_1280.jpg":"1280x1280","k_23060462_1024.jpg":"1024x1024","k_23060462_640.jpg":"640x640","k_23060462_480.jpg":"480x480","k_23060462_340.jpg":"340x340","k_23060462_220.jpg":"220x220","o_23060462_1280.jpg":"1280x752","o_23060462_1024.jpg":"1024x601","o_23060462_640.jpg":"640x376","o_23060462_480.jpg":"480x282","o_23060462_340.jpg":"340x199","o_23060462_220.jpg":"220x129","h_23060462_1280.jpg":"1280x854","h_23060462_1024.jpg":"1024x683","h_23060462_640.jpg":"640x427","h_23060462_480.jpg":"480x320","h_23060462_340.jpg":"340x227","h_23060462_220.jpg":"220x147","pp_23060462_1280.jpg":"1280x1628","pp_23060462_1024.jpg":"1024x1303","pp_23060462_640.jpg":"640x814","pp_23060462_480.jpg":"480x611","pp_23060462_340.jpg":"340x432","pp_23060462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1186","hd_23060456_1920.jpg":"1920x1080","k_23060456_1280.jpg":"1280x1280","k_23060456_1024.jpg":"1024x1024","k_23060456_640.jpg":"640x640","k_23060456_480.jpg":"480x480","k_23060456_340.jpg":"340x340","k_23060456_220.jpg":"220x220","o_23060456_1280.jpg":"1280x790","o_23060456_1024.jpg":"1024x632","o_23060456_640.jpg":"640x395","o_23060456_480.jpg":"480x296","o_23060456_340.jpg":"340x210","o_23060456_220.jpg":"220x135","h_23060456_1280.jpg":"1280x854","h_23060456_1024.jpg":"1024x683","h_23060456_640.jpg":"640x427","h_23060456_480.jpg":"480x320","h_23060456_340.jpg":"340x227","h_23060456_220.jpg":"220x147","pp_23060456_1280.jpg":"1280x1628","pp_23060456_1024.jpg":"1024x1303","pp_23060456_640.jpg":"640x814","pp_23060456_480.jpg":"480x611","pp_23060456_340.jpg":"340x432","pp_23060456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1163","hd_22097932_1920.jpg":"1920x1080","k_22097932_1280.jpg":"1280x1280","k_22097932_1024.jpg":"1024x1024","k_22097932_640.jpg":"640x640","k_22097932_480.jpg":"480x480","k_22097932_340.jpg":"340x340","k_22097932_220.jpg":"220x220","o_22097932_1280.jpg":"1280x775","o_22097932_1024.jpg":"1024x620","o_22097932_640.jpg":"640x387","o_22097932_480.jpg":"480x290","o_22097932_340.jpg":"340x205","o_22097932_220.jpg":"220x133","h_22097932_1280.jpg":"1280x854","h_22097932_1024.jpg":"1024x683","h_22097932_640.jpg":"640x427","h_22097932_480.jpg":"480x320","h_22097932_340.jpg":"340x227","h_22097932_220.jpg":"220x147","pp_22097932_1280.jpg":"1280x1628","pp_22097932_1024.jpg":"1024x1303","pp_22097932_640.jpg":"640x814","pp_22097932_480.jpg":"480x611","pp_22097932_340.jpg":"340x432","pp_22097932_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 204 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4280132 Threads: 2 Questions: 132495214 Slow queries: 57030 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3988499 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/je-li-moguce-tomislav-debeljak-poslat-ce-golden-horizon-svoj-brodogradevni-ponos-u-katar-na-svjetsko-prvenstvo-detalji-paketa-za-navijace-i-same-cijene-jos-su-u-izradi-1219488 [printLink] => /split/je-li-moguce-tomislav-debeljak-poslat-ce-golden-horizon-svoj-brodogradevni-ponos-u-katar-na-svjetsko-prvenstvo-detalji-paketa-za-navijace-i-same-cijene-jos-su-u-izradi-1219488?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ide u Dohu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li moguće? Tomislav Debeljak poslat će ‘Golden Horizon’, svoj brodograđevni ponos, u Katar na Svjetsko prvenstvo! ‘Detalji paketa za navijače i same cijene još su u izradi...‘ [num_of_authors] => 1 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/18127074.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bozidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Golden Horizon‘, najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima i pet jarbola

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/18127074.jpg [title] =>

‘Golden Horizon‘, najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima i pet jarbola

Bozidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/18121090.jpg [title] =>

Valja još samo podignuti jedra i pravac Katar Duje Klarić/Cropix

Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23108846.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23099212.jpg [title] =>

Lusail Iconic (nacionalni) stadion nedaleko Doheafp

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23060462.jpg [title] =>

Katarska prijestolnicaafp

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23060456.jpg [title] =>

Hoće li se Debeljakov ponos ovdje usidriti?

Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/22097932.jpg [title] =>

Tomislav Debeljak Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatski jedrenjak s križnim jedrima na Mundijalu! Najveći takve vrste na svijetu! Navijači na palubama raskošnog barka “Golden Horizon”! Kockice na vrhovima pet jarbola usred katarske prijestolnice Dohe! Noćite na brodu, navijajte na Svjetskom nogometnom prvenstvu!

---

---

Zbilja dobro zvuči. A riječ je o raskošnom stilskom jedrenjaku izgrađenom u “Brodosplitu”, koji plovi u floti Tomislava Debeljaka. Sinbada Moreplovca! Nosi hrvatsku zastavu, Split mu je matična luka, a u vlasništvu je škverske tvrtke na Maršalovim Otocima.

Dobrodošao navijačima

Kako je sve zamišljeno, pitali smo organizatore: oni su “Croatian Business Council” (Hrvatsko poslovno vijeće), neprofitna organizacija sa sjedištem u Dohi. Na čelu joj je poduzetnik Mario Lozančić. Prije njegovih odgovora, evo što su nam rekli u Hrvatskom nogometnom savezu. Tek da se znaju okviri priče. Glasnogovornik Tomislav Pacak:

- Hrvatski nogometni savez nema poslovni aranžman, ugovor ili bilo kakav formalni odnos s “Brodosplitom” ili nekom od “Brodosplitovih” tvrtki povezanih s jedrenjakom “Golden Horizon”. U kontekstu projekta da navedeni jedrenjak bude usidren u Dohi tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, HNS daje podršku ideji jer smo svjesni ograničenih smještajnih kapaciteta u Kataru za navijače svih reprezentacija te pozdravljamo svaki projekt koji bi proširio mogućnosti smještaja navijačima hrvatske reprezentacije.

---

image

Tomislav Debeljak Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix
---

Pitali smo i hoće li Debeljakov jedrenjak biti službeni brod HNS-a tijekom Mundijala, hoće li na njemu boraviti dužnosnici Saveza ili njegovi gosti, članovi stožera reprezentacije i slično:

- Budući da HNS nije uključen u poslovni aranžman tog projekta, ostala pitanja ne možemo komentirati - napisao je glasnogovornik Pacak.

Vrlo ekspeditivno, neobično za diplomatske službene izvore, odgovor na naša pitanja stigao je iz hrvatskog veleposlanstva u Dohi:

- Veleposlanstvo RH u Dohi nije uključeno u organizaciju boravka jedrenjaka u Kataru ni na koji način.

Ali im je drago vidjeti trobojnicu i vesele se našim navijačima.

Gubitak - 190 milijuna

Ugrabiti poslovnu priliku nije ništa neobično. Iskoristiti je i u promotivne svrhe, također. U našem slučaju, Debeljak će poslati “Golden Horizon”, svoj brodograđevni ponos, najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima i pet jarbola (ne i najveći jedrenjak na svijetu), u Katar. Već ga nazivaju i “hrvatskom kućom u Dohi”. Da ugosti hrvatske navijače u dalekom pustinjskom svijetu. Zgodno! Bez cinizma, uistinu.

---

image

Valja još samo podignuti jedra i pravac Katar Duje Klarić/Cropix

Duje Klarić/Cropix
------
image
AFP
---

Naravno, malo će ga i reklamirati na svjetskoj pozornici, pa gdje ćete naći bolju priliku od Mundijala, sve oči svijeta bit će uprte u Katar. To više što su oglasili i njegovu prodaju. “Golden Horizona”, naime. Za svemirskih 118 milijuna eura! Taj bark dijelom je replika jedrenjaka “France II” iz 1913. godine. Koliko god bio stilski napravljen i djelovao luksuzno i impozantno, a škverani tvrde da je samo četiri-pet svjetskih brodogradilišta u stanju napraviti nešto takvo, “Horizon” je zapravo - pisali smo iscrpno i u više navrata u posljednje dvije godine - brod koji je Sinbadu Debeljaku donio gomilu poslovnih problema.

Izvorno je građen za monegašku tvrtku “Star Clippers” i jako je kasnio. Naručitelj i brodograditelj završili su na arbitraži, naručitelj je djelimično obeštećen, a Debeljaku je ostao nedovršen brod. Uspio ga je završiti, ali na njemu je “Brodosplit” priznao 190 milijuna kuna gubitaka. Opterećen je hipotekama ukupno teškima 243 milijuna eura, od čega se na VTB banku, “Star Clippers”, Republiku Hrvatsku i HBOR odnosi 122 milijuna, a ostatak na samog Debeljaka.

Dvaput blokiran

Naravno da potencijalne hrvatske navijače ne moraju zanimati bremenite činjenice o povijesti broda. Boravak na njemu bit će im uspomena za čitav život. Iskreno, komu i ne bi?!

Ali, nije zgorega spomenuti i slične goste koji su prošlog ljeta bili na tom jedrenjaku uz britanske obale. Na promotivnom putovanju. Da bi ga britanske vlasti sredinom srpnja zaustavile u doverskoj luci zbog duga izvornom naručitelju broda, spomenutom “Star Clippersu”. Katastrofa! Debeljak je odmah negdje pronašao sedam milijuna eura, platio i oslobodio jedrenjak s putnicima.

---

image

Lusail Iconic (nacionalni) stadion nedaleko Doheafp

Afp
------
image

Katarska prijestolnicaafp

Afp
---

Drugi put slično se dogodilo u Splitu. Srećom, brod je bio u škveru. Bez putnika. Sudskim putem i oduzimanjem plovidbenih svjedodžbi zaustavila ga je bila, odnosno blokirala, ugledna londonska tvrtka “Taylor Made Designs”, kojoj Debeljak nije platio izradu uniformi za posadu “Golden Horizona”, naručenih upravo za stilska gala krstarenja. Dug je iznosio 1,23 milijuna kuna.

A Debeljakovih vjerovnika ne manjka! Svi zajedno, prijavili su ukupno 5,5 milijardi kuna različitih tražbina u predstečajnom postupku. Hoće li ijedan pokušati zaustaviti brod na putu u Dohu, odnosno u samoj prijestolnici tijekom Mundijala - tko bi se usudio prognozirati?! Možda i neće. Ne treba se prepustiti defetizmu i odmah strahovati, ali nije loše znati.

’Ponosan na graditelje’

Koliko se vidi iz medijske kampanje, sve oko ekspedicije u Katar raskošnim barkom organizirao je uvodno spomenuti “Croatian Business Council” (CBC) iz Dohe. Misija te neprofitne organizacije je promocija gospodarskih i kulturnih veza dviju zemalja.

Evo što nam je odgovorio Mario Lozančić, predsjednik organizacije:

- Najprije bih zamolio da me izuzmete od svih pitanja oko “Brodosplita” i njegova poslovanja: živim i radim 16 godina u Kataru, tako da zbilja nisam upoznat s detaljima poslovanja navedene tvrtke niti sam u poziciji davati izjave u njihovo ime. Jedino mogu biti ponosan na hrvatsko brodogradilište i sve zaposlenike koji su proizveli ovaj zbilja jedinstven jedrenjak.

Naravno da ćemo ga izuzeti…

A ovako šef CBC-a odgovara o samoj ekspediciji:

- Mogu potvrditi da su osigurani uvjeti i vez za prelijepi “Golden Horizon” pod hrvatskom zastavom u Hamad port luci u samom središtu glavnoga grada Dohe. Uloga i obveza CBC-a su da osigura logističku pomoć i da poveže pravne subjekte koji su neophodni za realizaciju cijelog projekta. Sama ideja stigla je s naše strane jer već dulje od godinu dana pokušavamo napraviti nešto da prezentiramo Hrvatsku i naše navijače na ovom turniru koji je sam po sebi jednistven i neobičan, kao i “Golden Horizon”.

Lozančić ističe da “druge motivacije, osim promocije Hrvatske i hrvatskih proizvoda i usluga te povezivanja s Katarom na svim bilateralnim razinama - nema!”.

- HNS je prepoznao ideju i priliku da prezentiramo i Hrvatsku i hrvatski nogomet na nivou koji zaslužuju svjetski viceprvaci. Dužnosnici HNS-a i sami igrači, po mom saznanju, smješteni su svi zajedno u hotelu “Hilton” u Dohi - poručio je poduzetnik.

Najam dvaju kruzera

Na pitanje o plovidbi broda i mogućnosti dolaska jedrenjakom u Katar, Lozančić nam je rekao da to zasad neće biti moguće:

- Iz sigurnosnih razloga, samo će posada moći biti na brodu na ulasku u katarske vode, tako da će svi navijači morati ući u Katar preko graničnog prijelaza na aerodromu. Brod će biti otvoren za sve hrvatske navijače koji žele biti dio ove priče. Detalji paketa i same cijene još su u izradi i svi ćemo imati sve informacije maksimalno za dva tjedna, kada ćemo sve i objaviti. Nadam se da zajedno možemo promovirati i pomoći u realizaciji ovog projekta koji je u interesu svih nas koji mislimo i radimo s dobrim namjerama za RH i svih koji je vole - poručio je naš sugovornik iz Katara.

---

image

Hoće li se Debeljakov ponos ovdje usidriti?

Afp
---

Smještajni kapaciteti veliko su pitanje za organizatore Mundijala od samog početka. Naime, Katar nije baš na uobičajenim rutama svjetskih nogometnih mapa, a golem broj navijača ipak treba negdje smjestiti. Teška je to logistika, ali naftom podmazani dolari ipak olakšavaju život, pa je Katar unajmio dva velika kruzera globalno poznate talijanske tvrtke “MSC Cruises”, jedne od četiri-pet najvećih.

To su kruzeri “MSC World Europa”, s pet zvjezdica, i “MSC Poesia” (četiri zvjezdice), koji će biti vezani u luci katarske prijestolnice tijekom Prvenstva za potrebe smještaja navijača. Kako se navodi na službenim internetskim stranicama Mundijala, prednost pri bukingu ipak će imati oni s važećim brojem svojeg zahtjeva za kupnju ulaznica nogometnih susreta, oni s vaučerom za tzv. Digital Hayya Card, službenim katarskim dokumentom za ulazak u zemlju ili brojem rezervacije smještaja.

Cijene smještaja

Sve se lako pronađe na internetskim stranicama Mundijala (www.qatar2022.qa). Uglavnom, “MSC World Europa kruzer” - nov novcat i s pet zvjezdica - ima čak 2633 kabine i sve drugo što vam treba: bazene, barove, restorane...

Brod je još u francuskom brodogradilištu, dug je 330 i visok 75 metara (zvonik Svetog Duje visok je 57 m). Ima 22 palube i vrijedi milijardu eura.

Rekli bi cinici, što je to za 1,5 milijardi dolara vrijedan kruzer “Narrative”, kojim se američka startup kompanija “Storylines” i “Brodosplit” hvale da će ga napraviti u Splitu.

”Poesia”, s druge strane, broji ukupno 1265 kabina. Pokraj svih drugih sadržaja. Oba broda, kako donose svjetski mediji, moći će primiti desetak tisuća navijača.

Na web-stranicama Mundijala odmah možete i razgledati kakav smještaj vam odgovara, u koje vrijeme želite biti gost dvaju kruzera i po kojoj cijeni.

Naprimjer, cijena dvokrevetne kabine (jedan dupli krevet i dva pomoćna ležaja) na “Europi” za dva noćenja, 22. i 23. studenog, iznosi 2911 dolara, odnosno oko 22.000 kuna. Prva utakmica hrvatske vrste je s Marokom, 23. studenog.

Inače, “Europa” se reklamira cijenom najpristupačnije kabine već od 347 dolara (oko 2600 kuna).

Ima i jeftinijeg smještaja, na kruzeru “Poesia”. Reklamiraju noćenje već od 180 dolara (1400 kuna). Konkretnije, ako želite gledati Hrvatsku i Maroko, dvije noći, 22. i 23. studenog, u kabini za dvije osobe (dva odvojena kreveta) platit ćete ukupno 961 dolar (7270 kuna).

Da ne gnjavimo, sve vam je tek par klikova daleko: gledate fotografije kabina, kalendar koji vam paše, smještaj na brodu i sve njegove sadržaje. Kao da internetskim putom bukirate bilo koji drugi smještaj na svijetu.

Ukupno 300 mjesta

Možete se registrirati i za smještaj na “Golden Horizonu”. Cijena još nema. A mjesta je ukupno 300.

Tristo je bilo i Spartanaca 480. godine prije Krista, u čuvenom boju kod Termopila (Vrućih vrata) s golemom vojskom perzijskog kralja Kserksa I. Spartance je predvodio čuveni Leonida. Svi su izginuli. Ostao je vječni epitaf: “Pođi, neznanče, Sparti pripovjedi: Pali smo slušajuć što nam zapovjedi.”

A koji bi tek potez Sinbada Moreplovca (Debeljaka) bio da u 1001 noć povede sto najboljih škverskih navijača! Uz bačve groga i stari hit: Bili brode diži sidro, Tomica je tvoje idro!•

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bozidar Vukičević/Cropix Duje Klarić/Cropix AFP Afp Afp Afp Ante Čizmić/Cropix
Bozidar Vukičević/Cropix

‘Golden Horizon‘, najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima i pet jarbola

Duje Klarić/Cropix

Valja još samo podignuti jedra i pravac Katar Duje Klarić/Cropix

AFP
Afp

Lusail Iconic (nacionalni) stadion nedaleko Doheafp

Afp

Katarska prijestolnicaafp

Afp

Hoće li se Debeljakov ponos ovdje usidriti?

Ante Čizmić/Cropix

Tomislav Debeljak Ante Čizmić/Cropix

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/je-li-moguce-tomislav-debeljak-poslat-ce-golden-horizon-svoj-brodogradevni-ponos-u-katar-na-svjetsko-prvenstvo-detalji-paketa-za-navijace-i-same-cijene-jos-su-u-izradi-1219488 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cbc289de29378ece8b6aba7c3177829855b168ee [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+mogu%C4%87e%3F+Tomislav+Debeljak+poslat+%C4%87e+%E2%80%98Golden+Horizon%E2%80%99%2C+svoj+brodogra%C4%91evni+ponos%2C+u+Katar+na+Svjetsko+prvenstvo%21+%E2%80%98Detalji+paketa+za+navija%C4%8De+i+same+cijene+jo%C5%A1+su+u+izradi...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fje-li-moguce-tomislav-debeljak-poslat-ce-golden-horizon-svoj-brodogradevni-ponos-u-katar-na-svjetsko-prvenstvo-detalji-paketa-za-navijace-i-same-cijene-jos-su-u-izradi-1219488 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fje-li-moguce-tomislav-debeljak-poslat-ce-golden-horizon-svoj-brodogradevni-ponos-u-katar-na-svjetsko-prvenstvo-detalji-paketa-za-navijace-i-same-cijene-jos-su-u-izradi-1219488 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ide u Dohu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitIde u Dohu

Je li moguće? Tomislav Debeljak poslat će ‘Golden Horizon’, svoj brodograđevni ponos, u Katar na Svjetsko prvenstvo! ‘Detalji paketa za navijače i same cijene još su u izradi...‘

Piše Damir Tolj
27. kolovoza 2022. - 15:49

Hrvatski jedrenjak s križnim jedrima na Mundijalu! Najveći takve vrste na svijetu! Navijači na palubama raskošnog barka “Golden Horizon”! Kockice na vrhovima pet jarbola usred katarske prijestolnice Dohe! Noćite na brodu, navijajte na Svjetskom nogometnom prvenstvu!

A post shared by Love Croatia (@volimhrvatsku)

13. svibanj 2024 17:23